Yu Hua: Xu Sanguanin elämä ja verikaupat

Yu Huan romaani kulkee Kiinan poliittisesti dramaattisten kausien yli, mutta keskiössä ovat tavallisten ihmisten ratkaisut ahdinkotilanteissa.

Nimen perusteella kirjaa luulisi dekkariksi. Ei se ole. Kiinalaisromaanissa on kyse häpeästä, häpeän tuottamisesta, kasvojen menetyksestä, kunniantunnosta sekä veren sitomista sukusiteistä. Esi-isiltä perittyä verta ei tulisi luovuttaa. Mutta siitä saa rahaa. Päähenkilö myy vertaan, tekee siis verikauppoja.

Kiinalaisen silkkitehtaan työntekijä Xu Sanguan saa vaimokseen kaupungin kaunottaren verikaupan avulla viemällä nuoren naisen ravintolaan ja täyttämällä tämän mielihalut, vaikka ne tulevatkin kovin kalliiksi. Samaa sukunimeä kantava nainen, Xu Yulan, suostuu jättämään poikaystävänsä He Xiaoyongin ja tulemaan Xu Sangualle.

Yu Huanin romaani kertoo tämän avioliiton tarinan.

Vasta kirjan puolivälissä lukija saa ajallisen otteen lukemaansa. Ilmeisesti nuorten tutustumisen aikoihin Mao Ze Tung saa Kiinan hallintaansa ja kommunistit ottavat vallan. Kirjassa maailmanhistorialliset tapahtumat eivät tunnu heijastuvan Xu Sanguanin niukkaan elämään.

Uusi valta tunkeutuu ihmisten arkeen vasta Maon Suuressa harppauksessa 1958−1960. Kodeista takavarikoidaan ruuanvalmistusvälineet, padat ja kattilat. Kiina on harppaamassa maatalousvaltaisesta maasta teollisuusvaltioksi, eikä Stalinin vastaavasta harppauksesta otettu opiksi. Kaikki aterioisivat yhteiskeittiöissä.

Alun vaihtoehtojen jälkeen ruokalat katoavat yksi toisensa jälkeen ja harvoissa jäljelle jääneissä ravintoloissa myydään enää entistä kalliimmalla lihaliemen asemasta veteen keitettyjä nuudeleita. Niihinkään ihmisillä ei ole varaa. Seuraa nälänhätä. Ihmiset laihtuvat ja muuttuvat kasvoiltaan harmaiksi.

Nuoruudessaan koreilunhaluinen Xu Yulan on kolmelle pojalleen hyvä äiti, kodin haltiatar, ahkera, käytännöllinen ja itseään uhraava, mutta hirveän pahasuinen. Kaikesta rähisemisestään hän tekee seutukunnalla julkisen häpäisten miehensä ja perheensä.

Hyvinä vuosina hän on jemmannut riisiä purkkeihin ja nälkäkautena perhe sinnittelee monta kuukautta salakätkön turvin laihalla riisivellillä. Kun ajat muuttuvat entistä vaikeammiksi ja perheelle kertyy ylitsevyöryviä ongelmia, Xu Sanguan muistaa nuoruutensa verikaupan. Pään avattuaan verenluovutus muuttuu kuitenkin pidikkeettömäksi. Kysymys on kaiken aikaa hengenmenon todennäköisyydestä. Vanhoille luovuttajakavereille on jo käynyt huonosti.

Ongelmista suurimmat tuo tullessaan absurdi vuonna 1969 käynnistynyt Kulttuurivallankumous. Jokainen voi nimettömänä tehdä seinille ja aitoihin ilmiantoja ja ihmisiä aletaan alistaa hirvittäviin nöyryytyksiin, häpäisyihin ja fyysisesti kiduttaviin kokemuksiin. Kostonhaluisilta ”ilmiannoilta” Xun perhe luulee olevansa suojassa, mutta sitten katastrofi kohtaa myös heidät: perheen äiti leimataan pahimman lajin huoraksi. Seuraukset ovat karmeat.

Perheen vanhin poika näet muistuttaa varttuessaan ilmi selvästi He Xiaoyongia ja ihmiset ovat kaikki vuodet juorunneet pidikkeettömästi lasten olevan eri isistä. Aisankannattajaksi leimautunut Xu Sanguan on yrittänyt sitoa He Xiaoyongin vanhimman pojan Yilen kustannusvastaajaksi, mutta tuloksetta. Yritykset ovat päättyneet häpeämättömiin haukkujaisiin ja vihanpitoon.

Pienen kiltin pojan, varhemmin Xu Sanguanin silmäterän Yilen kohtalo on kirjassa ilkeää luettavaa. Molemmat miehet kiistävät isyytensä ja kotonaan herkkä poika on saanut jo vuosia veljiään huonomman kohtelun. Hän saa nahoissaan tuntea olevansa ei-kukaan ja vatsassaan tuntea muita ankaramman nälän.

Kulttuurivallankumouksessa Mao määräsi kaupunkilaispojat töihin maaseudulle määräämättömiksi vuosiksi. Se on koitua Yilen kuolemaksi. Mutta Xu Sanguassa herää isällinen vastuuntunto ja hän ryhtyy kamppailemaan verikappoihin turvautuen Shanghaihin kalliiseen sairaalaan joutuneen Yilen hengen puolesta. Kumman henki ehtii katketa ensin? Saako Xu Sanguan rahaa verikaupoilla ennen kuin Yilen hoito maksujen viipyessä katkaistaan? Verenluovutuksessa on pidettävä kolmen kuukauden väli. Xu Sanhuan supistaa luovutusvälit kolmeen päivään sairaaloita vaihtaen.

Yu Huan kerrontakieli on yksinkertaista, suorastaan ikävystyttävää. Mutta onko kielen köyhyys kirjailijan alkuperäistekstissä vai käännöksessä, en pysty sitä arvioimaan. Kiinnostavaksi kirjan tekevät kuitenkin meihin nähden suuret kulttuuriset erot, jotka lienevät madaltuneet globalisaation seurauksena. Mietin, herättävätkö monet oudot käytöspiirteet ja ajattelutavat tämän päivän kiinalaisessa lukijassa nostalgiankaltaista naurua.

Häpeä ja sen tietoinen tuottaminen toiselle sekä kasvojen säilymisen varjelu korostuvat myös nyky-Kiinassa mutta varmaan erilailla kuin ennen. Korruptio ja lahjukset nousevat kirjassa esiin monin tavoin. Sairaalan verivastaavilla on valta päättää, keiden verta ostetaan, keiden ei. Jos fyysisen lahjuksen vastaanottamista verivastaava ei puolueen tuoreena jäsenenä enää itselleen salli, verimaksusta voi vaatia itselleen osan. Korruptiolla on kirjassa monet kasvot.

Xu Sanguanin elämä ja verikaupat ei ole suurta kaunokirjallisuutta, mutta kiinnostava yhtä kaikki. Tarina toi mieleeni Ylen takavuosina näyttämän mongolialaisen elokuvan köyhästä maalaisnaisesta, joka näkee kaupungissa käydessään liikkeen ikkunassa avoinna olevan television, ensimmäisen kerran elämässään, ja joutuu sen taikapiiriin. Hänen on saatava sellainen. Hän alkaa koota rahaa verikaupoilla. Hän juo vettä kuin riivattu ja hakeutuu luovuttajaksi uudelleen ja uudelleen.

En muista, miten mongolialaisnaiselle lopulta kävi, mutta kiinalainen kirjailija Yu Hua on omilleen armollinen.

Yu Hua: Xu Sanguanin elämä ja verikaupat. aula & co 2017, 307 sivua. Suomennos Rauno Sainio.

 

Kategoria(t): Kaunokirjallisuus Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s