Alice Munro: Kallis elämä

Kristiina Rikman on saanut tunnustusta Munro-suomennoksistaan.

Kristiina Rikman on saanut tunnustusta Munro-suomennoksistaan.

Alice Munron Nobel-palkittu Kallis elämä (Tammi 2013) on kirjailijan yhdeksäs ja − kuka tietää − viimeiseksi jäävä teos. Kokoelman 14 novellista 12 on julkaistu aiemmin eri aikakausjulkaisuissa, kun sen sijaan varhemmissa kokoelmissa novellit ovat olleet uusia.

Kenties Ruotsin akatemia ei halunnut joutua huomaamaan, että ”junan menneen juuri”. Munro oli palkituksi tullessaan sentään jo 82-vuotias.
Tulee mieleen Eeva Joenpellon Finlandia-palkinto romaanista Herra Müller, hieno mies (1994). Kuka muistaa? Elämäntyöstäänhän Joenpelto palkittiin. Ja samasta syystä iloitsin myös Alice Munron puolesta.

Kanadalainen Munro (s. 1931) vertautuu mielessäni wyomingilaiseen Annie Proulxiin. Molemmat kuvaavat tavallisia ihmisiä arjessa. Mutta Proulx on dramaattisempi. Munrolla tapahtumien jänneväli on pitkä, usein vuosikymmeniä. Näin kaapaisemalla ympäristöstä kerronnan keskiöön kenet tahansa hän saa kerrontaansa säihkettä. Elämä kun tarjoaa aina yllätyksiä − myös tavallisille ihmisille ja ainakin ihmis- ja parisuhteissa.

Kokoelman kolme lemppariani

Enin osa Kalliin elämän tarinoista käsittelee parisuhteen murroskohtia, suhteen vakautta, mutta ennen kaikkea epävakautta. Tässä kolme lemppariani:

Aloitusnovellissa Postia Japaniin muutaman runon julki saaneen Gretan ja hänen miehensä Peterin avioliitto on päällisin puolin kunnossa. Pariskunnalla on myös pieni tytär, vanhempiensa silmäterä. Greta saa autokyydin samoilta kutsuilta poistuvalta mieheltä, josta Greta ei kyydin jälkeen tiedä nimeä enempää. Mutta kun mies jää pyörimään hänen mieleensä, hän kirjoittaa hakuammuntaosoitteella runomuotoisen kirjeen ”Tämän kirjeen kirjoittaminen on/ kuin panisi viestin pulloon −/ ja toivoisi/ sen päätyvän Japaniin.”

”Pullo päätyy Japaniin”, mutta mitä siitä seuraa, sen Munro jättää taitavasti auki katkaisemalla tarinan juuri dramaattiseen kohokohtaan.

Toisen maailmansodan loppumiseen ajoittuva novelli Juna kertoo sodasta palaavan Jacksonin tarinan. Mielijohteesta Jackson hyppää kaarteessa hidastavasta junasta ulos ja lähtee kävelemään pitkin raiteita. Lukija tietää, että väärään suuntaan. Mutta minne hänen piti mennä, se selviää vasta lopussa, Jacksonin tarinassa pari vuosikymmentä myöhemmin.

Munro on aiemminkin kuvannut muistisairaita, kuten kokoelmassa Viha, ystävyys, rakkaus (2003) uskomattoman kauniissa rakkausnovellissa Karhu tuli vuorten takaa. Uusimmassa sellainen on Järvi näköetäisyydellä. Yleislääkäri passittaa Sandyn aivotutkijan vastaanotolle. Kun Sandy haluaa varmistaa, että löytää aamulla lääkärin, hän päättää selvittää osoitteen etukäteen. Mutta etsintäreissu muuttuukin painajaiseksi.

Kadonnut maailma

Munrolle tyypillinen, toistuva ilmaisu on ”siihen aikaan” ja ”tuolloin”, vaikka hän jättää ajankohdan lukijan pääteltäväksi. Tarinat sijoittuvat kahden puolen toista maailmansotaa. Monissa niistä maatalous on vielä koneellistumatonta, kaupunkien liepeilläkin käytetään ulkokäymälöitä ja peseydytään vadista. Hevonen on työhevonen ja maatalousrakennusten maalit hilseilevät. Maailma on lähellä eivätkä media ja lomamatkustelu ole vielä kutistaneet maapalloa tavoitettavaksi. Mutta muutos on käynnissä.

Kokoelma päättyy neljään omaelämänkerralliseen novelliin, joiden joukossa juuri nuo kaksi ennen julkaisematonta novellia ovat. Niiden kirjallinen arvo ei mielestäni ole erityinen, mutta Munro-tutkijoille niillä on epäilemättä oma lisäarvonsa.

Kotikirjastossani Kallis elämä on neljäs omistamani Munron teos. Nämä kirjat eivät vanhene. Niihin voi aina palata uudelleen, halutessaan. Haluankin, välillä.

Kategoria(t): Kaunokirjallisuus, Novelleja Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s