Tiina Raevaara: Veri joka suonissasi virtaa

Tiina Raevaaran trillerissä pelon aiheuttaa niin todellinen kuin irrationaalinenkin.

Kirjailija Tiina Raevaaralla (s. 1979) on taito vangita pelko kirjojensa riveihin. Pelon syy kirjailijan kuudennessa romaanissa Veri joka suonissasi virtaa on ainakin aluksi selittämättömyydessä, myöhemmin myös ihmisen yltämisessä äärimmäiseen pahuuteen.  Irrationaalisen pelon edessä järkiselitystä etsivä ihminen on keinoton.

Tarinan päähenkilö, Johannes, tuntee, että jokin hallitsematon ohjaa hänen elämäänsä. Hän havahtuu unestaan kammottavan ilmaa sisäänsä vinkuvan hahmon läsnäoloon milloin itsensä, milloin pienen sairaan poikansa yli kumartuneena. Hahmo on kuin vampyyrin parodia, naamaltaan vitivalkea, iholtaan kuin ohutta paperia ja silmien paikalla on mustat aukot.

Raevaaran trillerissä kaikki kietoutuu tavalla tai toisella yhteen, samoin tarinan henkilöt. Rajana tapahtumien pyöritykselle on vain mielikuvitus. Veri joka suonissasi virtaa -tarinan juuret juontavat Romanian holokaustiin, juutalaisten massatuhoon vuonna 1941 ja kirjan ideana on se, että natsien toimeenpanemat hirmuteot jatkavat jossakin omaa verhottua elämäänsä.

33-vuotiaasta Johanneksesta on tullut pitkän palvelussuhteensa jälkeen vanhan romanianjuutalaisen Theodorin kelloliikkeen jatkaja Helsingissä.  Tarinan alussa kelloliikkeen ovesta kaatuu sisälle kasvoiltaan liidunvalkea nuorukainen, jota Johannes on juuri kadulla peläten paennut. Tämä sairaalaan kiidätettävä mies, nälkiintynyt ja verenhukasta henkihieverissä, osoittautuu Theodorin veljenpojaksi.

Sairaalassa elvytetty mies paljastaa hankkineensa matkarahat myymällä Romaniassa vertaan. Kirjoitettuaan Johannekselle paperiin kirjaimet 4eon hän sairaalasta päästyään katoaa. Kirjainyhdistelmän takaa paljastuu elinsiirtoja tekevä, omituisen uskonlahkon instituutti Romaniassa.

Johtavaksi kirurgiksi on merkitty Modest Isopescu. Nimen näkeminen pysäyttää Theodorin verenkierron.  Theodor kertoo Transnistrian kuvernöörin Modest Isopescun perustaneen natsien käskystä keskitysleirit, joissa myös Theodorin suku tuhottiin. Juuri Isopescun käskystä juutalaiset kuljetettiin leireille, romanialais-ukrainalaisin voimin. Theodor tietää Isopescun kuitenkin kuolleen syöpään vankilassa pian sodan jälkeen. Miksi joku haluaa jatkaa hänen nimeään?

Vanha Theodor kertoo ennen omaa kuolemaansa Johannekselle perheensä tuhon Bogdanovkan keskitysleirillä.  Hänet yhdessä pikkuveljensä kanssa onnistuttiin viimehetkessä salakuljettamaan turvaan, väärennettyjen papereiden turvin lopulta Suomeen.

Theodorin tarinassa Bogdanovkan leirillä tuhottiin vuoden 1941 aikana 30 000 juutalaista, heistä viisi tuhatta poltettiin elävinä talleihin teljettyinä, pääjoukko tapettiin läheiseen jokeen ja joen rannalle käsikranaateilla ja konekivääreillä. Googlen mukaan Bogdanovkassa tapettiin kuitenkin paljon enemmän – 45 000 juutalaista vuonna 1941. Leiri oli yksi Transnistriassa keskitysleirirypäleessä. Nykyisin Bogdanovka kuuluu Ukrainan puolelle, 170 kilometrin päässä Odessasta.

Ennen kuolemaansa Theodor vannottaa Johannesta viemään hänen tuhkansa kotiin Romaniaan. Kun Theodor on kuollut, hänen holokaustpainajaisensa siirtyvät Johannekseen. Johannes ei saa enää yön suomaa lepoa. Avioliitto hajoaa.

Hänellä menee kaikilla mittareilla huonosti.  Vanhin lapsi, pieni Aaro kuoli luusyöpään vuosi sitten ja nyt kuopukselle, Teolle, alkaa sattua outoja asioita. Teo alkaa muistuttaa kuollutta veljeään, tuntuu Johanneksen tulkinnassa hätistelevän pois veljensä haamua ja voi huonosti.  Kelloliikkeen on Johannes laiminlyönyt. Liike on lopettamiskypsä ja rahat lopussa. Sydän kaipaa Aaloa, elämän suurta rakkautta, parantumatonta Ehlers-Danlosin tautia sairastanutta naista, joka liki kymmenen vuotta sitten katosi Johanneksen elämästä. Johannes ei edes tiedä, vieläkö Aalo elää.

Kaiken lisäksi Bukarestin yliopistossa työskentelevä, Johannekselle läheinen Jaakko-setä on kadonnut. Jaakon tavoitteena on löytää etelänkuukkeli, jonka sanotaan kuolleen sukupuuttoon satoja vuosia sitten. Kun 4eon:n yhdyshenkilölistalta löytyy myös Johanneksen järkytykseksi hänen ja Aalon entisen ystävättären Ellenin nimi, Johannes on pyytänyt setäänsä etsimään Aaloa 4eonista. Elämänhaluinen kuolemaantuomittu Aalo on nimittäin saattanut Ellenin kautta sortua vihoviimeiseen oljenkorteensa, verenvaihtoon tai elinsiirtoihin.

Lopulta Johannes ei näe muuta vaihtoehtoa, kuin Theodorin tuhkat matkalaukussaan lähteä etsimään setäänsä, mutta oppaalleen kerrottuna Aaloa Romaniasta. Oppaakseen hän saa Ellenin, ihmisraunion ja 4eon:n elintensiirtouhrin.

Raevaara kuvaa 4eon:n härskiksi liikeyritykseksi, jossa on jatkettu natsien lääketieteellisiä kokeita kuin mitään maailmassa ei olisi tapahtunut. Vanhassa eristäytyneessä luostarissa kokeillaan, miten pitkälle elinsiirroissa voi päästä. Asiakkaina ovat raharikkaat, ennen muuta saksalaiset. Mutta siirtoihin ja ihmiskokeisiin tarvitaan valtavasti verta. Siksi kaikki eristäytyneeseen instituuttiin eksyneet, muut kuin upporikkaat asiakkaat, joutuvat maksamaan veronsa verellään. Samalla he menettävät vapautensa.

Veri joka suonissasi virtaa on trilleri Johanneksen ja Ellenin kohtalosta Aalon ja Jaakon etsintämatkalla 4eon:hon.  Ovat etsityt jossakin tässä lukittujen ovien, pimeiden kivikäytävien ja outojen äänien labyrintissa? Ja miten paikasta pääsee pakenemaan?

Entä Helsingissä ilmestyneet aaveet, valkeanaamaiset vampyyrit? Jaakon kertoman romanialaisen uskomuksen mukaan sellaisia syntyy, jos kuolema on ennenaikainen ja luonnoton. Jos kuoleman aiheuttaa muut kuin vanhuudenraihnaus, ruumis ja sielu eivät pysy yhdessä, vaan henki lähtee vaeltamaan ja etsimään itselleen uutta kehoa asettua.  Siksi Bogdanovkassa syntyi kymmeniä tuhansia uutta ruumista asuinsijakseen etsiviä henkiä.  Niillä on oma nimikin, Ka. Uusia ihmisuhreja tuottavan 4eon:n ympärysmetsä vilisee sellaisia.

Tiina Raevaara jättää tarinassaan asioita raolleen kuten pitääkin. Kirja maalaa hyisen kuvan tulevaisuudesta, jossa elollinen olento voidaan koota kirurgisin leikkauksin muiden ihmisten osista eikä hän itse enää tiedä, mikä hänessä on alkuperäistä ja kuka hän lopulta on.

Entä uusi Modest Isopescu? Hän osoittautuu nuorehkoksi natsien lääketieteellisiä kokeita palvovaksi kirurgiksi, jonka toinen käsivarsi on ulkonäöltään puistattava vanhan miehen käsivarsi. Sen alkuperäisomistajaksi osoittautuu vuosikymmenten takainen natsimielinen Transnistrian kuvernööri, jonka edustama aate jatkaa elämäänsä salaisessa 4eon-laboratoriossa.

Tiina Raevaaran trilleri sopi minulle kirjalliseksi välipalaksi lukuisten lukemieni elämänkertojen lomaan.

Tiina Raevaara: Veri joka virtaa suonissasi. Like 2017, 304 sivua.

Kategoria(t): Kaunokirjallisuus, Viihderomaani Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s