Pureeko Laura Lindstedtin Göteborg-boikotti?

Laura Lindstedtin Oneironin käännösoikeudet on myyty kahteentoista maahan. Ruotsiksi palkittu romaani ilmestyy ensi syksynä.

Kulttuuritoimittaja Suvi Ahola otsikoi Helsingin Sanomain juttunsa 15. toukokuuta: ”Suomalaiskirjailijat kipuilevat Göteborgin kirjamessuille osallistumista, sillä mukana on myös äärioikeistolainen lehti – Olen menettänyt yöunetkin, Kjell Westö sanoo”.

Kjell Westö kertoi vielä miettivänsä osallistumistaan. Sen sijaan Finlandia-voittaja Laula Lindstedtillä oli sitäkin ehdottomampi päätös: Häntä ei messuilla nähtäisi. ”Messujen toimitusjohtaja Maria Källsson on määritellyt messut `avoimeksi toriksi`, mutta kysehän on kaupallisesta tapahtumasta. Yksi rahoittajista eli viime kädessä yksi isännistä on Nya Tider. En voi olla sellaisessa rahoitus- ja valtakuviossa mukana”, perusteli Laura Lindstedt, jonka kokosivun kasvokuva myi aihetta lukijoille.

Boikotointi ei ole kirjailijalle itselleen eikä liioin hänen kirjansa kustantajalle yhdentekevä, sillä Oneiron ilmestyy syksyllä ruotsiksi Camilla Frostellin ruotsintamana Norstedts-kustantamolta.  Lisäksi kirja on Suomen edustajana ehdolla Pohjoismaiden Neuvoston tämänvuotisen kirjallisuuspalkinnon saajaksi. Kjell Westö sai vuoden 2014 palkinnon romaanillaan Högring 38 [Kangastus 38].

Toista kantaa osallistumisesta edusti artikkelissa haastateltu Sirpa Kähkönen, jonka Finlandia-kandidaattiromaani Graniittimies ilmestyy niin ikään syksyllä Ruotsissa.

”Lähden siksi, ettei Nya Tider -lehti korostu liikaa. En halua, että tällainen ryhmä kiristää kirjailijoita tai pitää heidän työtään ja kokonaisia uria panttivankina. Suuri yleisö on kuitenkin paljon kiinnostuneempi kirjailijoista ja heidän ajatuksistaan kuin yhden lehden messuosastosta. Graniittimies käsittelee muun muassa totalitarismia ja pakolaisuutta, enkä voi jättää käyttämättä tilaisuutta puhua niistä, myös liittyen nykyisiin ääriliikkeisiin ja messudebattiin”, Kähkönen perusteli Hesarin artikkelissa.

Kaikkein vahvimmaksi syyksi lähteä Göteborgiin Sirpa Kähkönen sanoo kuitenkin messujen Suomi-teeman. ”Kun ajattelen sitä, boikotti tuntuu kieltämättä oman maan hylkäämiseltä.”

Viime viikon torstaina Göteborgin kirjamessut piti lehdistökonferenssin Tukholmassa. Siitä raportoi perjantain Dagens Nyheterissä Sverker Lenas otsikolla Bildning ska mota intolerans [Sivistys ehkäisee suvaitsemattomuutta]. Juttu oli viileää luettavaa suomalaisille. Vaikka Suomi on Irlannin ohessa ensi syksyn messujen teemamaa – me siksi, että Suomi juhlii sadatta itsenäisyyden vuottaan –  lehdistökonferenssi tuntui ohittaneen teeman täysin. Sen ohi nostettiin messuille saapuvat ulkoeurooppalaiset tähdet.

Kirjamessujen järjestäjät iloitsevat ennen muuta intialaisen Arundhati Royn, indonesialaisen nykykirjailijan Eka Kurniawan, syyrialaisen Samar Yazbekin sekä nigerialaisen Nobel-ehdokkaan Ngugi wa Thiong`n saapumisesta. Joutavuuksien jumala -teoksen jälkeen Arundhati Roylta ilmestyy ruotsiksi romaani Den yttersta lyckans ministerium. Eka Karniawati esittelee romaaniaan Skönhet är ett sår, joka jutussa kerrotaan rinnastetun Sadan vuoden yksinäisyyteen. Samar Yazbekin uusi romaani on nimeltään Hon som vandrar ja Ngugi wa Thiong kertoo esseekokoelmastaan Se Afrika.

Messuvieraista Dagens Nyheter nosti lisäksi brittikirjailijat Sophie Kinsellan, Jenny Colganin, vuoden 2010 Alma-palkinnon saaneen Kitty Crowtherin ja M.G. Leonardin sekä amerikkalaisen Angie Thomasin. Kunniavieraaksi kerrotaan saapuvaksi Saksan entinen liittopresidentti Joachim Gauck, luterilainen pappi, joka tuli tunnetuksi ihmisoikeuskamppailustaan DDR:ssä Berliinin muurin murtumisen yhteydessä. Mutta ei ainokaistakaan suomalaista tai irlantilaista nimeä!

  • Meidän aikanamme sivistys liittyy hyvin vaikeisiin kysymyksiin ja haasteisiin, joiden keskellä olemme. Se koskee suodatinlommoja, faktojen torjuntaa, vihaa ja dysinformaatiota, joita esiintyy yhteiskunnassamme. Ne ovat joitakin aikamme suurista haasteista. Mutta me uskomme, että tieto ja sivistys ovat keskeiset työkalumme tulkita ja kriittisesti tutkia maailmaa, messujen varajohtajan Maria Källssonin kerrottiin todenneen.

Pressikonferenssissa esiintynyt arkkipiispa Antje Jackelénin kerrottiin puhuneen myrkyllisen vaarallisesta cocktailista, jota suuret osat maailmaa nykyään nauttivat. Cocktail koostuu hänen mukaansa neljästä P:stä: polarisoitumisesta, populismista, protektionismista ja posttotuudellisuudesta. Jackelénin mukaan sivistys ei sinänsä suo suojaa tyhmyydeltä, mutta sivistysideaali sisältää kriittisen ja itsekriittisen reflektion, joka johtaa myös suvaitsevaisuuteen.

Göteborgin kirjamessuilla järjestetään 400 seminaaria ja niihin saapuu 720 osallistujaa yhteensä 39 maasta. Källssonin mukaan 20–30 kirjailijaa on kieltäytynyt osallistumasta messujen seminaareihin Nya Tider -lehden osaston vuoksi. Helsingin Sanomien jutun mukaan boikotoivia ruotsalaiskirjailijoista olisi kaksi sataa.  Itselleni on vuosien saatossa muodostunut kuva Ruotsista dekkareita maailmalle suoltavana maana, missä liki jokainen kynnelle kykenevä ruotsalaiskirjailija kokeilee ainakin jossain vaiheessa taitojaan tässä populistisessa lajissa. Kävi sekin mielessä, että jos joukkoboikotti leikkaa uutuuskirjojaan esittelevien dekkaristien massaa, boikotti ei taida madaltaa messujen  yleistasoa.

Entä Laura, joka on julkisesti ilmoittanut, ettei mene? Siis boikotoi. Boikotti puree, jos se huomataan. Ketkä muut huomaavat hänen itsensä ja kustantajan edustajan lisäksi? Laura L jättää käyttämättä erinomaiset tilaisuudet puhua suunsa puhtaaksi, mihin hänellä on selvästi viehtymys.

”Itsellensä porsas kiusaa tekee, kun kaukalonsa kaataa”, tiesi vanha, viisas Suomen kansa.

Göteborgin kirjamessut pidetään 28.9.–1.10.

Kategoria(t): Ajankohtaista Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s