Shari Lapena: Hyvä naapuri

Luurankoja löytyy kaapeista vauvan sieppauksen selvittelyissä.

Luurankoja löytyy kaapeista vauvan sieppauksen selvittelyissä.

Anne ja Marco on kutsuttu seinänaapureiden luokse kosteille synttäri-illallisille. He olivat riidelleet ennen lähtöä, koska lapsenvahti perui tulonsa ja uutta oli mahdoton enää saada. Anne ei halunnut jättää puolivuotiasta Corea ilman aikuisen valvontaa. Mutta sopimukseen oli päästy: Vauvaa käytiin katsomassa vuorotellen puolen tunnin välein. Viimeksi, puoli yhdeltä kävi Marco. Kun pariskunta yhden jälkeen palaa pihan poikki kotiin, jotain on selvästi vialla. Ulko-ovi on hieman raollaan. He löytävät lapsensa kehdon tyhjänä. Core on viety.

Kirjailijaksi ryhtyneen Shari Lapenan ensimmäinen trilleri Hyvä naapuri ottaa tiedonmurunen tiedonmuruselta selvää hirvittävän tapahtuman kulusta ja tekijästä. Onko Core vielä elossa? Annen paisuneet rinnat valuvat maitoa ja pää on järkytyksestä räjähtää. Miten lapsi saataisiin takaisin, nopeasti ja turvallisesti, kun tekijästä ei ole tietoa?  Kaappausta selvittämään ryhtyy kokenut rikoskomissaari Rasbach apulaisensa Jenkinsin kanssa.

Kun kuitu- ja sormenjälkijäämiä ei löydy, epäily kohdistuu vanhempiin itseensä, yhdessä ja erikseen. Yksi lähitienoon unihäiriöinen on tehnyt kylpyhuoneen ikkunasta havainnon pienestä äänettömästä ja ilman valoja kujalta poistuneesta hybridi- tai sähköautosta. Kelloaika on sattumoisin tarkka, 0:35.

Rasbachilla on hyvin vähän tarttumapintaa, mutta hän haluaa löytää vauvan ja selvittää totuuden. Hän on kokenut ja hän on erinomainen ihmistuntija.

Lunnasvaatimus saapuu vasta monen päivän päästä, kun poliisit ovat vihdoin jättäneet Annen ja Marcon kahden. Se tulee postitse vauvan viimeiseen asuun, tummanvihreään body-haalariin kiinnitettynä. Kidnappaaja vaatii vauvasta huimat viisi miljoonaa dollaria. Lapsi kuolisi, jos vanhemmat kertovat mitään poliisille. Marco, yrittäjä, on taloudellisesti valmiiksi suurissa ongelmissa. Rahat on saatava Annen rikkailta vanhemmilta.

Trillerin puolivälissä, kun vauvaa lunnaiden kanssa noutamaan lähtenyt Marco epäonnistuu menettäen rahat ja löytämättä vauvaa, kirjailija antaa lukijan tietää kaappauksen tekijän, tapahtumaketjun ja syyn tekoon. Ongelman ydin, Coren takaisinsaaminen, on nyt vain oleellisesti mutkistunut. Kaiken lisäksi naapureiden salaama, hyvin piilotettu sisäpihan valvontakamera paljastaa kiistattomasti mielenkiintoista tapahtumayöltä. Aiemmin Marcolle häpeämättömästi flirttaillut kohtalakkaan illan emäntä Cynth muuttuu kiristäjäksi.

Shari Lapenan Hyvän naapurin keskeiset henkilöt ovat Annen, Marcon ja kuulustelevan Rasbachin lisäksi Annen vanhemmat Alice ja isäpuoli Richard, naapurin seksikäs ja häikäisevän kaunis Cynth sekä outo Bruno, oikealta nimeltään Derek Honig, joka tuoreen pienen lehtiuutisen mukaan on löydetty eräästä kaukaisesta rantamökistä lapioniskuilla surmattuna.

Kaikkien käytöksestä ja menneisyydestä löytyy kerronnan mitassa huolestuttavia omalaatuisuuksia. Annella on useasti pimahtanut: hän on käyttäytynyt yhtäkkisen väkivaltaisesti eikä ole pystynyt muistamaan tapahtuneesta sen jälkeen mitään. Olisiko hän, väsynyt, stressautunut, vauvan kitinän näännyttämä, synnytysmasennuksesta kärsinyt ja psykiatriin turvautunut äiti, voinut yökäynnillään aiheuttaa Coren kuoleman, vaikka vain vahingossa, minkä jälkeen muu on ollut tapahtuneen peittelyä yhdessä?

Kirjailija kuvaa vauvansa menettäneiden vanhempien painajaista, hätää, rusentavaa ahdistusta, syyllisyyttä, epäluuloa sekä keskinäisen luottamuksen murenemista koskettavasti. Rakkaus vauvaan on molemminpuolisesti aito ja syvä.

Lapena antaa rikoksen lopullisten käänteiden paljastua vasta kirjan lopussa ja aivan vihoviimeisille sivuille hän on varannut vielä yhden, traagisen ja dramaattisen jälkiseurauksen.

Luin kirjan suurella intensiteetillä. Hyvä naapuri (The Couple Next Door) on luistavasti kirjoitettu ja kyllästetty magneetilla, joka teki kirjan sivuun jättämisistä osaltani hetkellisen. Trilleriä ei ole rakennettu pelolle tai fyysiselle uhalle, vaan tunteelle ratkaisumahdollisuuksien kaventumisesta sekä ahdistukselle, jonka avuttoman vauvan tuntematon kohtalo vääjäämättä synnyttää.

Shari Lapena: Hyvä naapuri, Otava 2017, 314 sivua. Suomennos Oona Nyström.

Kategoria(t): Kaunokirjallisuus, Rikosromaani Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s