Koukuttavat listat

Pinojen päällä toistaiseksi keskeyttämäni Miki Liukkosen Vierastila ja Tõnu Õnnepalun Lõpmatus.

Facebook rantautui Suomeen kutakuinkin vuonna 2007. Liityin siihen kesän 2009 alla. Alkuvuosina omissa kaveripiireilläni ja työtovereillani oli suosittua rakennella Facebookiin suosikkilistoja, pääasiassa kirjallisuudesta. ”Kymmenen elämäni tärkeintä kirjaa”, ”20 maailman merkittävintä romaania” jne. Laadittiin ja luettiin listoja. Oli hauskaa kelata mielessä nuoruudessa lukemiaan klassikoita. Muiden listoilta palautui mieleen omia lukuelämyksiä, jotka eivät olleet palautuneet itsellä mieleen.

Jättäydyin vuosia sitten Facebookin reunamille postaamalla sinne enää uusimman blogilinkkini. Megayritys on kostanut hylkimiseni niin, että nykyisin en enää onnistu postaamaan sitäkään vähää.

Listojen laadinta on kivaa.

Juuri päättyneiltä Helsingin kirjamessuilta kokonaissaldoni oli 17 kirjaa sekä pari lastenkirjaa joulupukin konttiin. Suurimman osan ostin, monta sain. Muutaman bongasin antikvaariselta puolelta. Messujen jälkeen olen osallistunut yhteen kirjallisuustapahtumaan ja pari kertaa olen käynyt syksyn aikana kirjakaupassa.

Peter Handkea käsitelleestä kirjallisuustilaisuudesta torstai-iltana opin sen, että Handke arvosti hidasta etenemistä, myös lukemisessa. Oikeastaan hänen kirjoitustapansa pakottaa lukijan sellaiseen. Olen luonnostani hidas lukija. Aikuisuuteni varrella se on harmittanut minua, mutta kokemani ilta soi vapautuksen.

Tässä tänä syksynä tekemäni hankinnat piisaamaan ensi talveksi ja kevääksi ja kenties etäämmällekin:

Antell Ann-Christin: Puuvillatehtaan kilpailija. Gummerus 2023
Ferrante Elena: Loistavat ystäväni. WSOY 2016
Handke Peter: Hedelmävaras. Lurra Editions 2017
Handke Peter: Vuosi ei-kenenkään poukamassa. Lurra Editions 2023
Hvostov Andrei: Sillamäen kärsimysnäytelmä. Moreeni 2013
Junkkaala Heini: Sirkko Saisio. Sopimaton. WSOY 2023
Kaaja Anu: Rusetti. S&S 2023
Koivisto Meritta: Sukulainen. Avain 2023
Kontio Tomi: Erämailla. Tarinoita ja tunnelmia pohjoisen Lapin kiveliöiltä. Avain 2023
Kivilä Niina & Saonegin Kati: Hillasuolla kaikki on toisin. Into 2023
Kross Jaan: Tahtamaa. Moreeni 2012
Keränen Seppo: Urho Kekkonen ja hänen vihamiehensä. Into 2019
Kähkönen Sirpa: 36 uurnaa. Siltala 2023
Laitila Kälvemark Tiina: Valon ja pimeän sonaatit. WSOY 2023
Lappalainen Mirkka: Smittenin murha. Katoamistapaus 1600-luvulta. Siltala 2022
Lukkari Leena: Rita sitruunapuun varjoista Suomeen. Avain 2023
McGlynn Jane: Venäjän sota. Docendo 2023
Nurmi Lauri: Suomen salattu tie Natoon. Into 2023
Nutti Ella-Maria: Pohjoisessa kahvi on juotu mustana. Johnny Kruga 2023
Oksanen Annika: Kansainvälisissä tehtävissä kotirouvana. Reuna 2023
Rautala Ari & Uitto Antero: Epäpyhä liitto. Saksan ja Neuvostoliiton yhteistyö 1922−1941. Minerva 2023
Salokannel Juhani: Vastaanpanemisen kulttuurihistoria. Viron kirjallisuuden verkostoja 1940-luvulta nykyaikaan. Vastapaino 20023
Teir Philip: J&B. Scener ur ett skenäktenskap. S&S 2023

Syksyn hankintavimma johti siihen, että Miki Liukkosen postuumiromaanin Vierastila sekä Tõnu Õnnepalun Mujal kodus -sarjan teoksen Lõpmatus jätin toistaiseksi (!?) kesken. Rehellisyyden nimissä on tunnustettava, että pari syksyn 2022 kirjamessuilta hankkimani teosta on edelleen lukematta: Anne Applebaumin Gulak, vankileirien saariston historia sekä Laura Kokon Volter Kilpi, elämäkerta. Gulak-kirjallisuutta on tullut luetuksi elämäni aikana ilman Applebaumiakin runsaasti. Kilven elämäkerran puuttumista maalle mukaan ottamieni kesäkirjojen valikosta harmittelin viime kesällä. Nyt teos muistuttaa itsestään kirjahyllyn ohi kulkiessani. Muutaman viikon päästä Otavan kirjakaupassa Uudenmaankadulla vietetään ystävän päiviä. Ajankohtaa en vielä tiedä. Sieltä tulen ostamaan satsin Kustannusosakeyhtiö Otavan kiinnostavia teosuutuuksia. 

Aviomieheni muistuttaa minua toisinaan siitä, että hyveisiin kuuluu kohtuullisuus. Sillä hän viittaa kodin kirjakertymien ohessa myös valmistettavien aterioiden määrään ja etenkin takavuosien liikunnallisiin harrastuksiini.

Kategoria(t): Ajankohtaista, Kaunokirjallisuus Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Jätä kommentti