James Wyllie: Hakaristirouvat. Naiset kolmannen valtakunnan huipulla

Hitler painosti Goebbelsin naimisiin kirjan mukaan osin voidakseen näin viipyä myös kauniin Magdan seurassa, jossa hän viihtyi ja rentoutui.

James Wyllien teosta natsijohtajien vaimoista on syytä pitää ainutlaatuisena. Tottahan natsismin ajan naisten asemasta, naisten missiosta, naisten valmiudesta omaksua kansallissosialismi sekä natsien perhepolitiikasta on julkaistu paljonkin, mutta Wyllien teos kurkottaa suoraan naisiin vallan huipulla. Hitlerin pitkäaikaisimmasta elämänkumppanista ja rakastetusta Eva Braunista on luonnollisesti ilmestynyt useita teoksia, jotain myös suomeksi, samoin ainakin englanniksi elokuvaaja Leni Riefenstalista ja Magda von Goebbelsistä, mutta muuten kirjat ovat jääneet saksankielisen alueen sisälle ja niistä kukin yhden yksittäisen rouvan tarinana on kuittautunut enemminkin natsirouvien tai heidän jälkeläistensä kyljen kiillotus- ja maineen puhdistuskirjoiksi vailla suurta painoarvoa ja todistusvoimaa. Hakaristirouvat kattaa melkein koko huipun rouvat. Ainoastaan ulkoministeri Joachim von Ribbentropin Anneliese-vaimo kuitataan kirjassa pelkällä maininnalla. Sivuuttaminen olisi vaatinut selityksen. Muista kerrotaan sentään 337-sivuisen teoksen mitassa.

Hakaristirouvat -teostaon vaikeahkoa ottaa haltuun, sillä suomalaislukijoilla ei juurikaan ole ennakkotietoa huipulla eläneistä hakaristirouvista. Vieraiden naisnimien yhdistäminen lukemisen aikana oikeaan natsijohtajaan vaati muistitarkkuutta. Huippunatseilla oli selkeä työnjako ja sillä oli heijastumansa vaimojen asemaan ja myös vastuuseen natsirikoksista. Huippunatsien asema suhteessa Hitleriin oli kunkin osalta erilainen, samoin heidän vaimojensa. Paikasta Hitlerin rouvahierarkialla oli merkitystä kolmannessa valtakunnassa.

Kirjan yhteenveto-osassa käy ilmi, että natsi-Saksan vaikutusvaltaisin nainen oli eri henkilö kuin valtakunnan ensimmäinen nainen. Vallaltaan mahtavin ja vaikutusvaltaisin oli Gertrud Scholtz-Klink, puolueen naisliiton NS-Frauenschaftin puheenjohtaja vuodesta 1934 alkaen. Hän myös perusti Reichsmütterdienstin (”Valtakunnan äitipalvelun”), joka koulutuksellaan vaikutti miljoonien saksalaisnaisten asenteisiin ja arkeen. Tarmokas ja aikaansaava Scholtz-Klink kirjoitti kymmeniä kirjoja ja pamfletteja, piti puheita ja luentoja radiossa ja luvuttomissa tilaisuuksissa. Mutta hänellä oli yksi kohtalokas puute: Hitler tuskin sieti häntä.

Ensimmäinen nainen? Väärin! Hän ei ollut Eva Braun eikä edes Hitlerin suurimpana rakkautena pidetty veljentytär Geli Raubal, joka väsyttyään vapautensa rajaamiseen teki vuonna 1930 itsemurhan. Hitler oli kirjan mukaan enemmän naistenmies kuin ehkä yleisesti uskotaan. Seksuaalisuuden lisäksi hän tarvitsi naisia uskollisiksi palvojikseen. Huippurouvien seurassa hän myös rentoutui sekä muuttui usein hilpeäksi ja hauskaksi.

James Wyllie seuraa hakaristirouvien elämää kaikkein tiiviimmin 25 vuoden mitassa aina kolmannen valtakunnan romahtamiseen ja oikeudenkäynteihin tuomioineen, mutta kertoo toki keskeisten hakaristirouvien loppuelämästä.  Naisten tarinoiden kautta kirja kertoo natsismin nousun eri vaiheet alkaen vuodesta 1920 vuoden 1923 epäonnistuneine vallankaappausyrityksineen, eri parlamentti- ja presidentin vaalien tuloksineen, Hindenburgin aseman ja politiikan vaiheineen sekä natsien valtaanpääsyn jälkeisine tapahtumineen. Kirja tuo natsismin historiasta lukeneillekin yltä kyllin täydentävää ja syventävää tietoa. Kansa ei tukenut hurmoshenkisesti Saksan toiseen maailmansotaan hankkiutumista. Ensimmäinen maailmansota oli vielä liian lähellä eikä sotaväsymys ja sodan kauhumuistot olleet riittävästi haalistuneet. Sota merkitsi elämän kaventumista ja typistymistä saksalaisen enemmistön koettua iloisen ja huolettoman 30-luvun ravintoloineen ja melodraamaelokuvineen. Ruuan niukkuus ja säännöstely alkoivat tuntua arjessa jo 1942. Meikit ja jopa terveyssiteet kiellettiin. Hakaristirouvien elämään puute ei ulottunut.

Natsijohtajat ja heidän rouvansa eivät toimineet sulassa aaterakkaudessa. Myös heillä oli keskenään ”pitkien puukkojen öitä” (Pitkien puukkojen yön, juutalaisiin kohdistettu terrori 30.6.–1.7.1934). Johtajat taistelivat omasta reviiristään, liikkumaväljyydestään ja sitä kautta vallan määrästä. Naiset kävivät keskenään pikemminkin kateuden ruokkimaa sissisotaa.

Berliinin vuoden 1936 olympialaiset tarjosivat herkulliset puitteet keskinäiselle kilpajuoksulle. Sporttinen Reinhard Heydrich sai muihin nähden etumatkan kuulumalla Saksan olympiakomiteaan. Natsijohtajat ja heidän rouvansa järjestivät kutsuja ja kestityksiä kilpaillen niiden näyttävyydestä.

Ilse Hess

Ensimmäiset hakaristirouvat lankesivat Hitlerin ja natsismin loveen jo heti ensimmäisen maailmansodan jälkeen päästyään vaikka vain yhden kerran kuulemaan Hitleriä livenä. Sellainen oli tinkimätön antisemitisti, 20-vuotias Ilse Pröhl, josta seitsemän vuotta myöhemmin tuli Ilse Hess. Kansallissosialistisen puolueen varajohtaja Rudolf Hess oli Hitlerin  kannattaja, ensimmäisiä merkittäviä kannattajia, joka sysäytyi sivuun vuonna 1941 lennettyään omavaltaisesti Skotlantiin houkutellakseen Iso-Britannian liittoutumaan Saksan kanssa maiden ”yhteistä vihollista” Neuvostoliittoa vastaan. Raivostunut Hitler riisti Hessiltä tittelit ja aseman seuraajanaan ja sen myötä myös Ilsen vaikutusvalta kapeutui. Uudeksi valtakunnan kakkosmieheksi nousi Herman Göring. Myös hänen kohtalokseen koitui tulla pudotetuksi valta-asemastaan. Hitler määräsi Göringin teloitettavaksi tämän tarjouduttua valtakunnan johtajaksi tämän luultua Hitlerin kuolleen. Määräystä ei toteltu.

Carin ja Emmy Göring

Ilse Hess eli kolmannessa valtakunnassa kuta kuinkin seurapiirien ulkopuolella. Richard Wagnerin perintöä Bayreuthissa vaali natsi Winifred Wagnerin, antinatsitytär Friedelind luonnehti Ilseä kömpelöksi, tyylittömäksi ja matalaääniseksi vaaleaveriköksi.  Hitler ei liioin pitänyt Ilse Hessistä.

Toisin oli tyylikkyys Göringin molemmilla vaimoilla, ruotsalaisella Carinilla ja tämän kuoleman jälkeen näyttelijä Emmy Sonnemannilla.  Antisemitisti Carin oli sensuelli. Göring jumaloi häntä, Hitler ihaili. Emmy Göring oli hakaristirouvista kaikkein lievimmin natsimielinen. Jyrkän juutalaisvastainen hän ei varmuudella ollut. Hän yritti pelastaa monia juutalaisia ja puolusti juutalaisia näyttelijäkollegoitaan. Mutta Emmy rakasti loistoa ja ylellisyyttä ja niitä omaisuutta ja taidetta itselleen sumeilematta rohmunnut Göring tarjosi. Pariskunta kylpi rahassa. Sodan jälkeisissä oikeudenkäynneissä Emmy pääsi helpolla, mutta omaisuus takavarikoitiin. Ryöstösaalistahan se pääosin oli.

Magda Goebbels

Valtakunnan ensimmäinen nainen oli kuitenkin Goebbelsin puoliso Magda, kaunotar, jonka Hitler halusi säilyttää lähellään painostamalla Goebbelsin naimisiin. Hitler eli julkisuudessa kuin askeettinen poikamies, hän kun oli naimisissa valtion kanssa. Magdaa hän pystyi tapaamaan, kun Goebbels oli kolmantena pyöränä seurassa. Magda oli eronnut liikemiesmiehestään muhkean ero-omaisuuden kera. Hän kaipasi seuraelämää ja sitä myös sai, vaikka synnytti liudan lapsia. Magda Goebbels oli pesunkestävä natsi, joka ajoi perheensä joukkoitsemurhaan Hitlerin kuoltua. Näin Magda kirjoitti kornissa jäähyväiskirjeessään:

…minun ei tarvinnut miettiä asiaa. Meidän mahtava aatteemme tuhoutuu – ja sen mukana kaikki, mikä elämässäni on ollut kaunista ja ihailtavaa, jaloa ja hyvää. Elämä ei ole elämisen arvoista maailmassa, joka tulee Führerin ja kansallissosialismin jälkeen, ja siksi olen tuonut lapsetkin tänne mukanani. He ovat liian arvokkaita elämään sitä elämää, joka tulee meidän jälkeemme…

Kuten moni muukin hakaristirouva, Magda Goebbels sai kokea miehensä uskottomuuden. Avioliitto oli pitkälle kulissi, vaikka yhteisiä lapsia syntyi. Hitler vastusti jyrkästi pariskunnan avioeroa. Ero olisi riistänyt mieheltä eliittiaseman propaganda- ja kulttuuriministerinä. Goebbels yritti iskeä miltei naista kuin naista, joidenkin mielestä hänelle riitti, kun oli yllä hame. Yksi epäonnistunut yritys kohdistui Leni Riefenstahliin. Prahalainen näyttelijätär Lída Baarová miltei pääsi Magdan paikalle, mutta sille suhteelle Hitler pani lopulta sulun. Nainen karkotettiin Prahaan. Jos näyttelijän tähdittämiä elokuvia oli Saksassa suosittu, nyt hänen elokuvansa kiellettiin.

Magda Goebbels osoitti kirjan mukaan epäilyksensä ja protestinsa Heinrich Himmlerin toimeenpanemien ensimmäisten juutalaisten joukkotuhojen johdosta. Puolan juutalaisiin kohdistetussa Aktion Reinhardissa (Himmlerin keskeisen työparin, vuonna 1942 salamurhatun Reinhard Heydrichin mukaan) tapettiin yli kaksi miljoonaa juutalaista.  Mukavuuden- ja ylellisyydenhaluinen Magda oli myös kriittinen Saksan militarisoitumiselle. Se korvasi kulttuurin, ilon ja riemun sokealla tottelevaisuudella ja määräyksillä, Magda perusteli. Sodan uhreista niin väliä.

Magda Goebbels kuoli perheitsemurhassa.

Margarete Himmler

Teoksen suppeahkossa hakaristirouvien valokuvaliitteessä Margarete Himmler on hätkähdyttävä näky. Häntä luulisi aviomiehensä kiukkuiseksi ja katkeroituneeksi äidiksi. Kontrasti on silmiinpistävä. Hitlerin suosikkijärjestelmässä molemmat holokaustin pääpyövelit, Heinrich Himmler ja hänen oikea kätensä Reinhard Heydrich olivat sivussa, samoin heidän vaimonsa. Margaretea vierastivat myös muut hakaristirouvat samoin kuin Himmlerin suku. Vanhemmat eivät olleet koskaan hyväksyneet tyttönsä avioliittoa ja pysyivät hekin loitolla.

Margarete oli rasisti, joka halveksi vähäosaisia.

…apuna oli palvelijoita. keittäjä ja puutarhuri, mutta Margarete oli jatkuvasti riidoissa henkilökuntansa kanssa. Annettuaan potkut eräälle epäkunnoittavalle ja ”laiskalle” pariskunnalle hän totesi, että ”heidän kaltaisensa ihmiset pitäisi panna telkkien taa ja pakottaa tekemään työtä, kunnes kuolevat”.

Useimmat huippunatseista asuivat kolmannen valtakunnan vuosina Münchenissä tai Bayerissa. Himmlerit muuttivat Berliiniin. Se merkitsi marginaaliin joutuneelle Margaretelle revanssia. Nyt diplomaattikunnan kutsut ohjautuivat hänelle. Hän otti näkyvästä asemastaan kaiken ilon irti, vaikka inhosi sosiaalista seurustelua ja olisi halunnut mieluiten lukea, nukkua ja pelata bridgeä.

Hän ryhtyi järjestämään Berliinin eliitille teekutsuja. Mutta kuvaan astui hakaristirouvien sissisota. Marginaaliin ajautujia oli myös Reinhard Heydrichin puoliso, tanskalaissyntyinen Lina. Lina kehitti naisten kuntopiirin ja ajoitti sen juuri samanaikaiseksi Margareten teekutsujen kanssa. Kirja ei kerro, kumpi sissisodan voitti.

Myös Margarete koki miehensä uskottomuuden. Himmlerin rakastajattareksi oli kohonnut hänen sihteerinsä, nuori Hedwig Potthast, joka synnytti Himmlerille kaksi lasta. Himmler osti hänelle talon Bayerista. Sodan loppuvaiheessa Hedwig esitteli Himmleriltä saamansa Mein Kampfin laitoksen. Järeä teos oli päällystetty keskitysleirin elävältä nyljetyn vangin nahasta. Hedwigillä oli lisäksi ullakolla luurangoista valmistettuja huonekaluja. Niistäkin hän oli ylpeä. Sotaoikeudenkäynnissä Hedwig kiisti kaiken osuutensa ja hänet vapautettiin syyllisyydestä. Kuten tunnettua, Himmler teki itsemurhan syanidikapselilla.

Margareten aktiivista osuudesta holokaustissa kertoo paljon se, että kun Saksa liitti Itävallan itseensä, Margarete oli yhdessä Lina Heydrichin kanssa laatinut useiden tuhansien itävaltalaisten eliminoimislistan toteutettavaksi heti ensivaiheessa. Saman he tekivät Tsekkoslovakian osalta. Listalle joutuivat natsismia arvostelleet, vasemmistolaisina tunnetut, kirjailijat, tiedemiehet, näyttelijät, homoseksualisteina tunnetut, pääosin luova, yhteiskunnallisesti aktiivi ja koulutettu eliitti. Yksin Itävallan miehityksen jälkeen 20 000 –70 000 ihmistä (haitari sangen väljä!) vangittiin etukäteislistojen avulla.  Useimpien määränpää oli Mauthausenin keskitysleiri.

Margarete oli työskennellyt ensimmäisessä maailmansodassa sairaanhoitajana ja oli tuolloin paljon pahaa nähneenä kovettunut. Toisessa maailmansodassa hän halusi Saksan Punaisen Ristin tehtäviin. Korskana eliittirouvana hän ei sopeutunut silloisen esinaisensa alaiseksi ja hänelle kehitettiin erityistehtävä sotilassairaaloiden ja haavoittuneiden kuljetusten tarkastajana.

Margarete Himmlerin tuomio sodan jälkeen muuttui monta kertaa. Ensin hänet luokiteltiin vähäiseksi syylliseksi, valituksen jälkeen alennettiin pelkäksi myötäilijäksi. Se herätti voimakkaan protestin, jonka jälkeen hänen luokituksekseen tuli syyllinen. Omaisuus vietiin, mutta nainen vaikeni kuulusteluissa ja vei tietonsa ja salaisuutensa mukanaan hautaan.

Lina Heydrich

Itselleni vastenmielisimpänä hakaristirouvista näyttäytyi Heinrich Heydrichin tanskalaisvaimo Lina von Osten, kiihkeä antisemitisti ja natsi. Heydrich oli sosiopaatti, joka käytti bordelleja ja pahoinpiteli häntä niissä palvelleita naisia. Heydrich oli barbaarinen tappaja, megasadisti ja massateurastaja. Hän johti Wannseen konferenssia, joka etsi ratkaisua juutalaisten tuhoamisaikatauluun ja keskitysleireille kuljettamisen logistiikkaongelmiin. Tsekkoslovakian tultua liitetyksi Saksaan Heydrich alkoi Prahasta käsin organisoida maan juutalaisten joukkotuhoa. Vaimolleen hän osoitti Prahasta suuren linnan, mutta kun linnaan ensin ihastunut Lina koki paikan epäkodikkaaksi, Heydrich takavarikoi varakkaalta juutalaisperheeltä hulppean ja ylellisen kartanon Prahan ulkopuolelta.

Lina Heydrich oli miehensä tavoin täysiverinen sadisti. ”Hänestä sai julman ja ylimielisen vaikutelman.” Lina sylki työntekijöidensä päälle, nimitti heitä ”juutalaissioiksi” ja vaikkei koskaan itse satuttanut ketään, hän käski SS-vartijoitaan tekemään sen puolestaan, jos sattui näkemään jonkun löysäilevän: ”Hän käski SS-miestä… lyömään toveriamme… kunnes tämän selkä oli vereslihalla, koska tämä ei ollut kyennyt juoksemaan täyteen lastattujen kärryjensä kanssa.”

Sodan lopulla Lina Heydrich muutti Bayeriin. Sodan jälkeen tsekkoslovakialainen tuomioistuin tuomitsi hänet poissaolevana 20 vuodeksi pakkotyöhän sekä elinkautiseen. Britit eivät kuitenkaan luovuttaneet häntä, vaan luokittelivat hänet myötäilijäksi. Hän valitti siitäkin ja hänet vapautettiin täysin. Sekään ei Ilse Heydrichille riittänyt. Hän haki leskeneläkettä ja se hänelle myönnettiin. Kooltaan se vastasi hallituksen ministerin leskelle maksettavaa eläkettä.

Lina Heydrich liittyi 1950-luvun alussa Stille Hilfeen, joka muiden muassa auttoi natseja vapautumaan tuomioistaan.

Gerda Bormann

Gerda Bormann oli ammattisotilaan ja Nürnbergin SA-joukkojen komentajan Walter Buchin tytär. Aviomiehestä Martin Bormannista, kansallissosialistien puoluekanslian johtajasta valtakunnanministerin valtuuksin tuli sotavuosina Hitlerin yksityissihteeri, jolla oli valta päättää, ketä päästää Führerin puheille, keitä evätä tapaaminen. Bormann oli väkivaltainen vaimonsa alistaja ja kotityranni. Aviomies asetti iltamenoissa vaimolleen tiukan kotiintuloajan, kello 22. Gerdasta hän teki tottelevaisen synnytyskoneen samalla, kun itse oli häpeämättömän uskoton.  Bormannin sukupuolivietti oli kyltymätön. Kun Bormannin suhde näyttelijä Nanja Behrensiin pitkittyi ja teki Nanjasta asemastaan tietoisen, Gerda ehdotti Bormannille kahden vaimon järjestelmää. Sitä  yritettiin, mutta kokeilun päätteeksi rakastajatar lähti pesästä.

Kuva Gerda Bormannista jäi sumuiseksi. Tiedetään hänen kauhistuen kieltäytyneen Hedwig Potthastin tarjoamasta nyljetyn vangin nahalla päällystetystä Mein Kampfin kaksoiskappaleesta. Gerda kuoli kivuliaan munasarjasyövän jälkiseurauksiin hieman alle 37-vuotiaana. Häneltä jäi jälkeen vain miehensä kanssa käymän kirjeenvaihto vuosilta 1943–1945. Kun kirjeet löytyivät, ne kirjan mukaan ”tarjosivat räikeän vastakohdan yleiselle käsitykselle Gerdasta hellänä ja sisäänpäin kääntyneenä ihmisenä”.  

Hakaristirouvat. Naiset kolmannen valtakunnan huipulla käsittelee monia muita natsismin vuosina Saksassa häärineitä vaikutusvaltaisia naisia. Heistä kiinnostavimpia ovat brittinatsit Unity Mitford ja hänen siskonsa Diana. Hitler oli aidosti ihastunut Unityyn, mutta ennen kaikkea hän halusi hyödyntää heitä suhteessaan Iso-Britanniaan. Annoin itselleni luvan unohtaa heidän vaiheensa natsi-Saksassa. Unity teki lopulta itsemurhan.

James Wyllie kertoo rouvien tarinoiden ohessa jo tunnetuista natsijohtajien huumeriippuvuuksista sekä eri sortin johtajiin iskostuneista huuhaaopeista natsismin lisäksi. Tunnetuin kodeiinisti ja morfiiniriippuvainen oli Göring. Herman Hess oli puolestaan okkultisti, biodynaamista ruokavaliota tiukasti noudattanut terveysvouhkaaja, joka uskoi vaihtoehtolääketieteeseen. Kuvaus antaa mielikuvan aika kajahtaneesta tyypistä.  Hess oli luulotautinen. Kun hänet Skotlannin lennon yhteydessä vangittiin, häneltä löytyi peräti 28 erilaista käyttämäänsä lääkettä.

Vaikka hakaristirouvat olivat keskenään erilaisia, yksi seikka heitä yhdisti: ylenkatse ja halveksunta itseään alemmassa asemassa olevia kohtaan.

James Wyllie: Hakaristirouvat. Naiset kolmannen valtakunnan huipulla. Atena 2020, lähteineen 360 sivua. Suomennos Tähti Schmidt.

Kategoria(t): Tietokirjallisuus Avainsana(t): , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta artikkeliin: James Wyllie: Hakaristirouvat. Naiset kolmannen valtakunnan huipulla

 1. tainatai sanoo:

  Kiinnostava aihe. Mietin miksi. Arvelen että ainakin minua aihe puhuttelee, koska nämä naiset olivat myös äitejä.
  Olen ajatellut, että äitiys herkistää hyvälle elämässä, mutta ei se kaikkien kohdalla mene niin.
  Aikansa naisihanteen kanssa natsipäälliköiden vaimot taisivat olla linjassa, vaikka omaan suuntaansa painottuen.
  Lina, ei siis Ilse Heydrichistä on Terhi Rannela kirjoittanut onnistuneen romaanin Frau (2016). Lina avioitui Otto Mannisen ja Anni Swanin pojan Maunon kanssa v 1965 halutessaan vaihtaa tunnetun sukunimensä.

  Tsekin pääkaupungin nimi on Praha.

 2. Aino sanoo:

  Kiinnostava aihe rankkuudestaan huolimatta, ja vaikka aihe kiinnostaakin, niin en tiedä, tohdinko tarttua tähän teokseen, jos joskus käsiini saisin. Täytyisi olla jokin muu syy lukemiselle kuin kauhistelu tai uteliaisuus,

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s