Hanna Velling: Kutsumaton

Kotipesään ilmestyy ylimääräinen muna. Hanna Vellingin Kutsumaton on nykyajan kolmoisdraama.

Hanna Velling jatkaa toisessa romaanissaan Kutsumaton esikoiskirjassa Kirjosieppo aloittamaansa uskottomuuden ja hajoavien avioliittojen teemaa. Mikon ja Mirjan varsin pitkään avioliittoon on tullut kutsumaton henkilö, Siru, Mirjalle Särö, avioliiton särkijä. Parisuhdeterapia auttoi vielä silloin, kun Mikon paljastunutta pitkää irtosuhdetta Maritaan puitiin. Mikko valitsi perheensä. Nyt tilanne on erilainen: Mikko kertoo olevansa rakastunut ja haluaa eron.

Vellingin kirja kertoo niistä nykyajalle tyypillisistä lähi-ihmissuhteiden sokkeloista, joita uusioperheiden myötä syntyy. Vanhat suhteet joutuvat koetukselle ja uusia syntyy, halusi sitä tai ei. Mikon esiteini-ikäinen tyttö Miisa ei halua uussuhteita. Hän vihaa Sirua ja yhteisiä viikonloppuja saman katon alla. Mikko menettää yhteyden esikoiseensa. Nuorimmaisen, Lindan, kanssa on helpompaa. Hän on pieni ja sopeutuvainen leikkimään Sirun Tom-pojan kanssa. Miisalle Tom on Ääliö-Tom. Mirja vuorostaan ei halua Sirun/Särön kanssa mihinkään yhteiseen tilaan, ikinä.

Kutsumaton kertoo ennen muuta Mikon ja Mirjan sopeutumisvaikeuksista, Mirjan vaikeudesta elää runnellussa kodissa yksinhuoltajana, Mikon vaikeuksista sulattaa uusioperhe toimivaksi kokonaisuudeksi. Jokainen siellä vetää eri suuntaan. Ratsastajatyttö Miisa on ekologisesti valveutunut kasvissyöjä, Siru surkea ruuanlaittaja, jonka jääkaapissa ei normaalisti ole mitään muuta kuin valot ja jokin energiajuoma. Jokaisella on pitkä lista ruuista, mitä ei syö ja mistä ei tykkää. Yhteistä nimittäjää ei juuri ole,

Seksistä Mikolle tässä suhteessa on kysymys. Hän on ikuinen irtosuhteiden harrastaja. Siru on hemaiseva pakkaus, joka sijoittaa liikenevät rahansa hemmotteluhoitoihin, kasvokuorintoihin ja pedikyyreihin. Hän tietää olevansa vetävän näköinen, mutta mikään omassa ulkonäössä ei silti riitä. On varauduttava vastaisuuden varalle.

Sirulle Mikko on kuin lottovoitto: hauskannäköinen, seksikäs ja isopalkkaisessa duunissa. Siru haluaa pitää löydöstään kiinni. Hän hankkiutuu Mikolta salaa raskaaksi. Sillä hän takaisi suhteen jatkuvuuden.

Hanna Velling kirjoittaa näpsäkkää, sujuvasti virtaavaa aidonmakuista ihmissuhdeproosaa. Vaikka seksi on Mikon uuden suhteen liima ja kitti, Vellingin onnistuu välttämään siitä kertomisen liki täysin. Hän siirtää seksin kokonaan lukijan kokemuksiin. Seksi on Mikon kiinnostumisen sytytin ja suhteen pointti tarvitsematta nostaa sitä kirjan sivuille. Kirjoittaa seksistinen romaani kirjoittamatta seksistä juuri mitään on osaamisesta viestivä taitolaji.

Velling ei etsi syyllisiä, ei Sirusta/ Säröstäkään, sillä Sirukin kaipaa tuskaisesti hyvää ja kiinteää parisuhdetta. Toinen juttu on sitten se, miten kauan omat halunsa etusijalle asettava Mikko pysyy uusioperheen ruodussa ja milloin alkaa uusi yllättävä irtotuttavuus vetää puoleensa. Mutta nyt on vauva ja se toimii kittinä arvattavasti useamman vuoden.

Ei laisinkaan hassumpi lukuromaani! Nykyaikainen ja todenmakuinen, vaikkei  poikkeuksellisen tyrmäävä.

Hanna Velling: Kutsumaton. Bazar 2020, 288 sivua.

Kategoria(t): Kaunokirjallisuus Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s