Lasse Nousiainen: Itäraja-tapaus

Sukuvierailu osoittaa, että joka paikassa on oma tunkionsa ja sen päällä seisoo aina oikeassa oleva kukko

Ken suunnittelee viettävänsä joulunsa perheineen Pohjois-Karjalassa sukulaisissa tai maalla asuvien sukulaisten nurkissa ylipäätään, Lassi Nousiaisen pöhkönhauska tarina opastaa harkitsemaan matkan viisautta vielä kerran. Nousiaisen uutukainen Itäraja-tapaus on sukkelalukuinen tragikoominen tarina pienen helsinkiläisperheen surkuhupaisasta kesäisestä lomaviikosta Marko-isän sukulaisten luona Pohjois-Karjalassa. Ketterä lukea, mutta toimisi muokattuna myös kesäteatteriesityksenä, kuunnelmana tai television komediaelokuvana (joskaan tuskin täyspitkänä). Veikkaankin kirjalle kierrätyskäyttöä.

Positiivisin ennakko-odotuksin perhe matkaa kuutostietä myöten Itä-Suomeen, missä osuvan takakansitekstin mukaan ”lämpenevät sekasaunat ja sukukaunat”.

Kaikki ajoteiden päässä asujat eivät ole tulevasta vierailusta innostuneita, vaikka teeskentelevät muuta. Ossi-serkun perhe tyytyy kurkistelemaan verhojen takaa. Ovikellon soittoon ei vastata ja isän ikkunaan heittämät kävyt kopsahtavat vailla reaktiota. Yhden ratkaisevan virheen ei-toivotut vieraat tekevät. Etsiessään asukkaita isä menee sisälle kellarin ovesta osuakseen siellä hurjaan hävitykseen. Lattialla on lasinsirpaleita ja kellari muutenkin kaaoksessa. Viikkoa myöhemmin Ossi vaatii isältä korvausta ”tuhoamastaan” kellarista. Syntynyt epäluottamus estää totuuden selvittämisen, joten perheiden päälle lankeaa pysyvä välirikko.

Juuri paremmin ei suju muuallakaan. Mervi-siskon kanssa tosin sujuu kohtuullisesti, mutta Mervi itse ei pärjää naapurustonsa kanssa. Mervi purkaa yleistä katkeruuttaan koston hengessä, halpahintaisin omavaltaisuuksin ja poimimalla lähimetsästä mustikat puoliraakoina, jottei naapurin ämmä ehtisi mustikkametsään ensin. Tuttu juttu, mutta kotikulmillani rajoittui ammoin sentään vain lakkoihin. Naapurin raskauttavin synti taitavat olla traktorin pyöristä tippuneet multapaakut maantiellä.

Isoveli Pekka asuu Markon syntymäkodissa maaseudulla. Perhe yrittää kykyjensä mukaan parastaan, mutta törmäyskurssille ajautumiseen johtaa töölöläisen Hanna-rouvan tiukkapipoinen vegaaniruokavalio. Nirsoilu ja tarjotusta kieltäytyminen johtaa raskaan sarjan loukkaamiseen. Poislähtevää perhettä odottaa kahdesta yöpymisestä mukanaan tuomissaan lakanoissa sekä väkinäisesti syödystä ruuasta ja vielä väkinäisemmin lipitetystä kahvilitkusta 120 euron lasku keittiön pöydällä. Pekka on aina tiennyt reitit rahaan. Isä maksaa ollakseen sujot, tosin vasta karhuamisen jälkeen.

Sukulaisten keskinäiset välit ovat karrella myös keskenään. Varsinainen keittäjämestari sukusopassa on mummi, Markon äiti. Mummulla on lapsissaan mustat lampaat ja lemmikit. Hänen maailmansa on mustavalkea, mutta värit saattavat vaihtua ketterästi tilanteen mukaan. Hänen tiukka kantansa käy tuulella. Ruuan lihapitoisuudesta tulee sanailua ja selitysyrityksiä kerrostalomummulassakin. Myös mummu pitää kasvispäiviä, lauantaisin. Silloin ruokalistalla on nakkikastiketta mutta nakkien  lihapitoisuushan on mitätön.

Nousiaisen ihmistyypit ovat karikatyyrejä, tietenkin, mutta kyllä heistä tunnistaa todellisia luonnetyyppejä. Helsinki ja itärajan läheinen Pohjois-Karjala ovat kaksi eri maailmaa. Nousiainen pyrkii piruilemaan molemmille tahoille, mutta helsinkiläisenä ja vain kesämaalaisena koin, että enin osa ironiasta osuu harvoin nähtäviin sukulaisiin ja satunnaisihmisiin lomaviikon varrella.

Tulipahan loma, joka vaati oman selviämisensä ja toipumisensa. Suku on ihan jees, mutta pidettynä riittävän etäällä,  joulukortin päässä.

Lasse Nousiainen: Itäraja-tapaus. Aula & Co 2019, 188 sivua.

Kategoria(t): Huumori, Kaunokirjallisuus Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Yksi vastaus artikkeliin: Lasse Nousiainen: Itäraja-tapaus

  1. Lassi Kajanto sanoo:

    Nousiaisen kirjan haluaisin saada käsiini, näinhän se on juhlapyhät sen esiintuo, tosi sukulaisuuden. Maalle tahtoisin piiloon yli ostamista ja turhanpäiväisyyttä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s