Alex Michaelides: Hiljainen potilas

Hiljainen potilas. Kuva: Suomalaisen kirjakaupan nettisivut.

Kypros-taustaisen, Lontoossa asuvan Alex Michaelidesin esikoisromaani Hiljainen potilas on verrattoman nokkelaan ideaan punottu trilleri. The Silent Patient on tuoretavaraa: Se ilmestyi tänä vuonna ja jo nyt se on myös suomenkielisenä myynnissä.  Gummerus oli nopsa, kuten muutkin neljän kymmenen eri kielialueen kustantamot, joille oikeudet on myyty.

Alex Michaelides on kertonut tahtoneensa kirjoittaa kirjan, jollaisen itse haluaisi lukea. Syntyi huikea, täydellinen trilleri!  Älykkäästi rakennetusta, koukuttavasta kirjasta on siis kyse.  Hiljainen potilas ei ole dekkari. On kuitenkin tapahtunut vakava rikos, jo aikapäivää sitten, ja syyllinen on tuomittu vankilan sijasta Groven oikeuspsykiatriseen hoitolaitokseen. Tapahtumaketjun on jääminen epäselväksi. Tuomittu ei ole tapahtuneen jälkeen sanonut sanaakaan. Hänestä on tullut kriminaalipsykiatrian ratkaisematon ongelma.

”Alicia Berenson oli 33-vuotias, kun hän tappoi aviomiehensä”, aloittaa Michaelides poimuilevan tarinansa. Ja jatkaa: ”He olivat olleet naimisissa seitsemän vuotta ja olivat molemmat taiteilijoita: Alicia oli taidemaalari, Gabriel vuorostaan tunnettu muotikuvaaja. Gabrielilla oli tunnistettava tyyli, sillä hän oli keskittynyt kuvaamaan nääntyneen näköisiä puolialastomia naisia, jotka poseerasivat oudoissa ja esteettisesti epäedullisissa asennoissa. Gabrielin kuoleman jälkeen hänen valokuviensa hinnat ovat kohonneet tähtitieteellisiin lukemiin.”

Lahjakas ja tunnettu oli myös hänen vaimonsa. Avioliitto oli intohimontäyteinen rakkausliitto, juuri tämän elämänkumppanin löytö napakymppi molemmille.

Mutta miksi Alicia teki julman tekonsa ja ampui miestään kiväärillä kasvoihin, vieläpä useita laukauksia?  Tapahtuman jälkeinen kohu on vaimentunut. Groven ovet pysyvät suljettuina, mutta psykoterapeutti Theo Faberiaa julkitullut Alician mykkyys vaivaa. Hän haluaisi ratkaista arvoituksen ja terapeutin paikan vapautuessa Grovessa hän hakee tehtävään ja saa myös sen. Talousvaikeuksissa kyntävä laitos on sulkemisuhan alla. Siirtyminen ”hukkuvaan laivaan” 42 vuoden iässä kuulostaa kollegoista holtittomalta. Mutta Theo Faber on päätöksensä tehnyt. Mysteeri kiehtoo häntä ja hän uskoo voivansa auttaa.

Theo Faber pyytää taloon tultuaan saada Alicia potilaakseen ja onnistuu. Alicia siirtyy hänen vastuulleen. Ei kuitenkaan aivan: Potilaiden lääkityksestä vastaa Christian West ja liki kaikkiin psykiatrisiin kokeiluihin Theon on saatava lupa ylempää. Omavaltaisuus ei ole Grovessa sallittua.

Kun murhapäivän jälkeen Alicia oli viety sairaalasta kotiarestiin kotiinsa, hän alkoi  vimmaisesti maalata teosta, jonka uskotaan kaikessa omalaatuisuudessaan selittävän  tragediaa.  Teoksen nimi on Alkestis. Alicia galleristi oli kyseenalaisena ja sensaatiohaluisena tekonaan asettanut sen  näytteille ja massoittain ihmisiä jonotti tuolloin näkemään sen. Taulu herätti kuohuvan aggression. Aliciaa haukuttiin keltaisessa lehdistössä kohtalokkaaksi viettelijättäreksi ja ihmishirviöksi ja moni katsoja kutsui häntä tylysti nartuksi. Taulu esitti häntä itseään alastomana, selin, tyhjät kasvot katsojiin päin kääntyneinä edessään tyhjä maalauskangas.

Myös Theo yrittää löytää teoksesta mysteerin avainta, sillä psykoterapeuttina hän tietää, että teoksen maalaaminen oli Alician keino kommunikoida. Se oli hänen ainoa todistuslausuntonsa. Itse hän vaikenee ilmeettömin silmin ja kasvoin.

Theo lukee Euripiden näytelmän Alkestis. Kuningas Peliaan tytär Alkestis sai puolisokseen Admetoksen, joka unohti suorittaa häiden jälkeen vaaditun uhrin Artemiille, yhdelle muinais-Kreikan jumalista. Loukattu jumalatar tuomitsi Admetoksen kuolemaan, mutta suostui lykkäämään tuomiota, jos Admetos löytäisi jonkun tilalleen kuolemaan. Omat iäkkäät vanhemmat eivät suostuneet sijaisiksi. Niinpä rakastettu Alkestis astui Admetoksen tilalle. Kun Alkestis viedään Manalaan, Admetos huomaa menettäneensä elämänilonsa. Kun Herakles Admetoksen vieraanvaraisuudesta nauttiessaan kuulee hänen tilastaan, hän astuu Alkestisin hautaan ja onnistuu tuomaan tämän pois Manalasta. Admetos ilahtuu suuresti saadessaan puolisonsa takaisin, mutta tämä muuttuu mykäksi, vaikenee täydellisesti. Mykkyytensä kautta Alkestis tavallaan kuolee toisen kerran.

Tarina ei aukene Theolle. Ilmeettömänä ja mykkänä Theo Faber myös kohtaa potilaansa ensimmäisessä terapiaistunnossa, jonne Alicia talutetaan. Mutta hän näkee myös Aliciaan pumpatun nujertavat määrät lääkkeitä. Ensitöikseen hänen on saatava lääkitystä alennetuksi ja sitä kautta potilaaseen elon kipinää. Lääkkeiden radikaali vähentäminen johtaa kuitenkin ojasta allikkoon: Aliciassa puhkeaa raivoava tappaja.  Alicia joudutaan repimään irti psykiatrinsa kurkulta.

Theon ainoaksi etenemistieksi jää yritys taustoittaa Alicia, tavata hänen aiemman elämänsä läheisiä ihmisiä. Reitti osoittautuu ohdakkeiseksi, mutta tuottaa myös trillerin kokonaisuuden kannalta paljon arvokasta tietoa ja uhkatilanteita.  Kirjassa on siis monia kiehtovia sivupolkuja. joista yksi johtaa traumaattiseen äidin itsemurhaan ja myöhempään isän kuolemaan. Poluista kaksi johtaa miehiin, jotka ovat Gabrielin lisäksi rakastaneet kiihkeästi Alicia, vaikka nyt puhuvat muuta. Kollegalle Alicia on vain opiskelukaveri ja taitelijaystävä, Gabrielin veljelle Maxille vihattava narttu.

Omat trillerin jännityksensä synnyttävät ne kieroutumat, joita Grovesta alkaa paljastua. Yksi koskee lääkkeiden pihistämistä ja sisäistä salakauppaa.  Monella lääkärillä on luuranko kaapissa.

Theo Faberilla on myös henkilökohtainen ongelma, tai ainakin oli. Hänen avioliittonsa kuvankauniin näyttelijättären Kathyn kanssa on ollut hunajainen ja täydellinen. Kunnes… niin kunnes. Kathy oli unohtanut sulkea tietokoneestaan kaikki ohjelmat. Theon silmiin on osunut sattumalta viestijono, josta hänen ei kuulunut tietää. Nimimerkki BADBOY22 lähettää kiihkeitä treffiviestejä ”pikku panoneidilleen”, joihin Kathy halukkaasti vastaa.

Onnelan katto on romahtanut pahaa aavistamattoman Theon niskaan. Hän ei paljasta tietoaan, mutta alkaa aikaa myöten vakoilla vaimoaan kaduilla ja puistoissa. Sivusuhde osoittautuu juuri niin intohimoiseksi kuin sähköviesteistä saattoi päätellä.

Alician mykkyys alkaa rakoilla. Hän ojentaa kerran päiväkirjansa Theolle. Ne valaisevat  paljon, mutta päättyvät juuri päivää ennen Gabrielin ampumistragediaa. Sitten Alicia alkaa puhua. Hänelle tulee kiihkeä kiire ehtiä kertoa tragediapäivän tapahtumat. Enempää ei tähän ole syytä lisätä.

Alicia tarina osoittautuu kuviteltua yllättävämmäksi.  Tarina saa äkkikäänteitä, ennen kuin mysteeri on selvinnyt. Kuivin jaloin ei selviä kukaan. Elämää jatkamaan jää muutama onneton, elämässään pystyyn kuollut ihmispolo sekä yksi, kuolemaansa saakka koomaan tuomittu. Tarina on saanut odottamattoman lopun.

Alkestisin ja Alician kohtalon yhtäläisyys selittyy. Taulu oli kuin olikin avain murhamysteerioon mutta tuli tietää paljon taustoja kyetäkseen lukemaan ja tulkitsemaan teosta.

Painoin kirjan kannet kiinni tyytyväisenä ja ihastuneena sen synkän kiehtovaan tarinaan. Äänettömät onnitteluni kirjailijalle! Lahjakkuuden edessä olen nöyrä. Omasta laitoksestani puuttui kansisuunnittelijan tiedot. Kirjan kansi on häkellyttävä: Vakavia naisen kasvoja peittää muovitettu, läpikuultava kangaskelmu, josta on repäisty raa`anmakuisesti palje huulien edestä.

Alex Michaelides: Hiljainen potilas. Gummerus 2019, 450 sivua. Suomennos Antti Autio.

Kategoria(t): Kaunokirjallisuus, Rikosromaani Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Yksi vastaus artikkeliin: Alex Michaelides: Hiljainen potilas

  1. Tää on paljon jakanut mielipiteitä. Monet ovat sanoneet, että oli tylsä eikä yhtään jännä. Mutta mä kyllä tykkäsin kovasti!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s