Minnie Darke: Tähtiin kirjoitettu

Tähtiin kirjoitettu -kirjan suomenkielisen laitoksen kansi on Tuuli Juuselan kädenjälkeä.

Mikä ohjaa elämää, jos sitä ohjaa sokea sattuma? Eisensteinin mukaan sattuman takana on Jumalan sormi, jos on uskominen romaanin Tähtiin kirjoitettu vesimiehen horoskooppia. Jumala vain haluaa hääriä silloin nimettömänä. Jos valitsee reittinsä luottaen väärän oppaan neuvoihin, päätyykö väistämättä väärään paikkaan? Vai onko kohtalolla omat mutkikkaat keinonsa varmistaa, että jokainen päätyy silti sinne minne pitääkin?

Australialaisen Minnie Darken juuri suomeksi ilmestyneessä teoksessa Tähtiin kirjoitettu elämän reittioppaana toimivat kuitenkin horoskoopit. Ja silloinhan kohtalo on tähtiin kirjoitettu.

Justine Carmichael, huippusuositun Aleksandra Park Star -viikkolehden 26-vuotias toimitusharjoittelija on rakastunut peruuttamattomasti teiniaikaisen rakkautensa kohteeseen, lapsuutensa leikki- ja luokkakaveriin Nicholas Jonesiin. Nyt, kahdentoista vuoden näkemättömyyden jälkeen he ovat sattumalta törmänneet ja viettäneet joitakin tunteja yhdessä. Nicholas on yhtä hurmaava, hauska ja ihana kuin ennenkin ja lisäksi syntisen komea. Justinelle selviää illan kuluessa, että Nicholas uskoo horoskooppiin, etenkin jos se on arvostetun astrologin Leo Thornburyn laatima. Thornburyn horoskooppia julkaistaan juuri Justinen duunipaikkalehdessä.

Justine haluaa Nicholasin rakastetukseen, mutta puhelua tältä ei vain tule. Justine ei puolestaan tullut pyytäneeksi Nickin numeroa. Pian kuitenkin Justine saa tietää, että Nicholas on varattu. Hänen kumppaninsa on menestyvä, vahvatahtoinen ja tyylitietoinen malli Laura Mitchell, täydellinen kaunotar, jonka kuvat kehystävät kaikkialla Justinen kulkureittejä. Nicholas kertoi Justinelle haluavansa näyttelijäksi, mutta pysyvää kiinnitystä hän ei ole saanut. Hän kerää toimeentuloaan kirjavilla esiintymiskeikoilla mainoksissa ja kampanjoissa. Justinen ja Nicholasin tavatessa Nicholas oli esittämässä kala-asuisena kalaa edistääkseen kauppakeskuksen myyntiä.

Sattuma puuttuu peliin, kun Justine kiinnitetään lehtensä toimitussihteeriksi tehtävänä editoida muiden tekstejä. Tehtäviin kuuluu myös kirjoittaa Thornburyn viikottain faxilla lähettämä horoskooppi puhtaaksi. Tilaisuus tekee Justinesta varkaan ja hän päättää hieman parannella tekstiä, mutta vain vesimiehen osalta, sillä Nicholas on vesimies. Kärähtämisen vaara on pieni, sillä astrologi ei kaipaa painettua lehteä näytekappaleeksi.

Tällaisista asetelmista singahtaa vauhtiin Minnie Darken hulvaton tarina, missä panoksina ovat Nicholasin sydän ja molempien tulevaisuus. Lukija tietää alusta lähtien, että molemmat ovat rakastuneita toisiinsa, mutta tarvitaan monen monta rotkoa, väärinkäsitystä, mokaa ja harharetkeä, ennen kuin tosiasiat valkenevat myös tyttöystävänsä suhteen kunnialliselle Nicholasille.

Sananen kirjailijasta.  Minnie Darke, varsinaiselta kirjailijanimeltään Danielle Wood, on vuonna 1972 syntynyt tasmanialainen kirjailija, varhemmalla urallaan journalisti.  Justine on siis epäilemättä hänelle sympaattinen ja tärkeä henkilö tämän toilailuista huolimatta tai ehkä juuri niiden vuoksi. Tähtiin kirjoitettu (Star-Crossed) on Woodin  ensimmäinen peitenimellä ilmestynyt kirja ja ylipäätään ensimmäinen kirjailijalta suomeksi ilmestynyt teos. Noloilun vuoksi Danielle Woodin, palkintojakin saaneen kuuden romaanin kirjailijan ei olisi tarvinnut kätkeytyä salanimen taakse: Tähtiin kirjoitettu on vetävää, hauskaa ja älykästä tarinanjuoksutusta, jonka koskissa ja kuohuissa lukija toden totta viihtyy. Koukuttavuudessaan kirja rinnastuu brittiläisen David Nichollsin  suomalaislukijoillekin tutuksi tulleeseen hulvattomaan tarinanpunontatyyliin.

Justinen yrityksessä kauko-ohjata Nicholasin ratkaisuja käykin toisin: Nicholas punnitsee horoskoopistaan jokaisen sanan ja lauseen ja yrittää ymmärtää oikein, mutta tekee järkiään päinvastaisen johtopäätöksen. Samalla Justinen ohjaus keikauttaa lukuisten muiden vesimiesten elämää, kohtalokkain seurauksin. Lukija kohtaa heissä monenlaisia elämän käännekohtia, hyvässä ja pahassa. Kaikki heidän ratkaisunsa ovat horoskoopin auktorisoimia.

Justine lopulta astuu omaan ansaansa ja jää peukaloinneistaan kiinni ikävin jälkiseurauksin samalla, kun Nicholas luopuu vihdoinkin alkaneesta näyttelijän urastaan ja sopeutuu Laura-mallin urasuunnitelmiin myyden itsensä ja omat unelmansa.

Mutta kun kaikki on menossa rakastavaisten kannalta kohtalokkaasti pieleen, sattuma viskaa juuri Nicholasin ja Laura Mitchellin kihlajaisauton eteen koirakodista karanneen katuterrieri Brown Houdini-Humbugin, ruman kodittoman piskin, jonka vaiheisiin lukija on saanut tutustua aiemmin. Terhakas koira loukkaantuu auton iskusta. Lauran kiellosta huolimatta smokkipukuinen Nicholas lähtee jäljittämään ontuvaa, veristä uhria. Tekoa seuraavan tapahtumasarjan jälkeen mikään ei ole enää entisellään.

Mutta tämänkin tähdet tiesivät jo silloin, kun Nicholas syntyi:
Jos joku astrologi olisi tutkinut pikku Nickin syntymäkartasta ilmeneviä kohtalon neulanpistoja, ehkä hän olisi osannut kertoa jo sinä päivänä kun poika syntyi, että lapsesta tulisi suorastaan omituista hipovan omaperäinen, luova ja muista välittävä… Poika rakastaisi naamiaisia, ja hänellä olisi tapana tuoda kotiin jokainen tielleen osunut nälkiintynyt koira ja kirppujen kiusaama kissa.

Runneltu Brown Houdini-Humbug saa kolarista seuranneiden leikkausten jälkeen vihdoin kodin. Erityisesti siitä lukijan sydän sulaa, sillä selväähän on jo tarinan alkuosassa, että jossakin vaiheessa Nicholasin kallossa säteilee oivallus siitä, että hänen elämänsä todellinen nainen on Justine, eikä kukaan muu.

Tähtiin kirjoitettu -romaanissa digataan suurta William Shakespearea. Nicholas osoittautuu poikkeuksellisen lahjakkaaksi Shakespeare-tulkiksi ja superkoskettavaksi Romeoksi. Australia on Brittiläisen kansainyhteisön maa. Tarinassa päätellen siis sielläkin Shakespeare on teatteritaiteen selkäydintä. Repliikkejä kuuluu tuntea ja osata sijoittaa ne oikeaan Shakespeare-näytelmään ja siellä oikean henkilön suuhun. Tähtiin kirjoitettu -romaanissa Shakespeare-sanaleikittely hallitaan. Se oli säkenöivää, hauskaa flirttidialogia.

Olipas hauska tuttavuus tämä Tähtiin kirjoitettu, rakastettava suorastaan!

Minnie Darke (Danielle Wood): Tähtiin kirjoitettu. Otava 2019, 444 sivua. Suomennos Irmeli Ruuska.

Kategoria(t): Kaunokirjallisuus, Löydöt Avainsana(t): , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s