Sabine Forsblom: Betinka

Betinka on vauhdikas, raaka ja hauska romaani aikuistumisen kasvukivuista.

Heillä on polte olla aikuisempia kuin ovatkaan. Testosteronit virtaavat soluissa kuin kuuma laava. Heissä rummuttaa elämän kiihkeä syke täynnä lupauksia, lupauksia, lupauksia. He ovat öiden nuoria jumalattaria. Heitä kiinnostavat vaaralliset pojat, kovikset, sellaiset kuin Daltonin veljekset. Ja heitä, rumia ja karheita Daltoneita, on viisi. Heistä neljällä on varaa kierrättää naisia.

Suomenruotsalaisen Sabine Forsblomin romaanin Betinka tarina sijoittuu 1970-luvulle pieneen suomalaiseen rannikkokaupunkiin, jossa monia miehiä työllistää öljynjalostamo. Betinkan isä on sähkömies, ollut yhden talvikauden töissä Norjan öljynporauslautallakin. Äiti purkittaa kalaa. Betinkalla ja useilla hänen kaverillaan on työläistausta. Multaakin on varpaiden välissä, sen minkä siihen oikeuttaa asuminen kaupungin laidoilla puutarhallisessa talovanhuksessa. Useimmiten isä ja äiti kiljuvat toisilleen.

Sabine Forsblomin ensimmäinen suomennettu romaani Betinka on raju ja rankka. Kaikista 14−15-vuotiaiden kasvukipuilusta huolimatta tarinan ote on eteenpäin menevä. Siinä on elämän karhea maku ja haju, eivätkä ne kykene nujertamaan nuorten toivoa ja elämänuskoa.

Ydintä nuorten kasvussa on villinä laukkaava seksuaalisuus. Seksuaalisuus verhoutuu unelmiin ja konkreettisenakin aluksi sormileikkiin, kähmimisen sietämiseen – ja teeskentelyyn että vieläpä nauttii siitä − sekä suuseksiin.  Ainakin kavereille on huomenissa kerrottava, miten iii-haa-naa se oli.  Sitten herää halu menettää neitsyys, maksoi mitä maksoi.

Tytöt etsivät rakkautta kulauttamalla itselleen rohkeutta nurkan takana, missä viinaa juodaan, supattamalla vessassa missä salaisuuksia kerrotaan. Sen jälkeen he ehkä, mutta vain ehkä, uskaltavat seisoa lähellä häntä jota ovat päättäneet pitää rakkautena. Uskaltavat ehkä heilauttaa vähän tukkaa niin että rakkaus näkee.

Betinka on rakastunut. Hän toivoo tällä kerralla kiinnittävänsä Kimin (Kimmen) silmät itseensä. Kimme oli kerran kosketellut hänen sormiaan. Houkuttimeksi Betinka on meikannut itseään hartaasti, ja farkut oli kuivattu föönillä suoraan päälle, kireiksi. Mutta Kimmen on vienyt Betinkan paras ystävä Susanna. Silti Betinka toivoo, että hänen vuoronsa tulee, ehkä juuri tänä iltana.

Mutta kun illasta on tullut fiasko, on jälkien peittelyn aika. Hänhän oli kertonut lähtiessään menevänsä vain Susannan luokse yöksi, vaikka tiesi valehtelevansa. Susanna on kiltin tytön maineessa, Betinkan mielestä koulupinko. Sen sijaan hän tietää päätyvänsä (ehkä) yöksi Guntan lattialle, sitten kun jatkot Daltoneilla ovat ohi ja veljesten varastamat oluet juotu ja lemmenonni arvottu.

Sisällä talossa juodaan aamukahvia. He eivät tiedä mitään. Eivätkä saa tietää mitään. Nyt pitää odottaa, että auto käynnistetään, että he lähtevät autolla kauppaan.
Pestä naama tiskialtaalla. Näyttää normaalilta. Nielaista. Pitää sisällä, ei paljastaa. Ripsiväri silmien alla, meikkivoiteessa vaaleita viiruja, niin kuin kasvoja pitkin olisi valunut jotakin, tukka on painunut littanaksi. Se toinen, joka asuu hänen sisällään, on tuhonnut yhdellä pensselin heilautuksella koko huolellisen työn, se toinen joka katsoo hänen silmistään ja ottaa yhtäkkiä vallan. Se joka ei juo sen takia että voisi olla iloinen ja rento ja oma itsensä, vaan juo juomasta päästyään tullakseen aina vain iloisemmaksi ja enemmän omaksi itsekseen. Se joka juo itsensä tolkuttomaan kuntoon. Sillä on projektori jonka se sitten napsauttaa päälle.

Siitä projektorin heijastamasta filmistä uni ei vapauta Betinkaa. Betinkaa kopeloi Daltoneiden vitonen, Norsuksi kutsuttu ei-haluttu ja hänen kopeloimisensa oli kamalaa, pelkästään kuolaista kun iso leveä kieli työntyi tyttöparan kurkkuun. Mutta jo uuden koulupäivän koittaessa he, nuoret keskenään parveilevat naiset, Betinka, Guntta, Tamminen, Susanna ja muut, yrittävät kerätä irtopisteitä, vallankin muiden hyljeksimä Tamminen, joka oli kiskottu yöllä miehen alta.

Tamminen tulisi kertomaan, ”millaista oli olla aikuisen miehen kanssa, ja se oli mahtavaa. Aivan ihanaa. Fantastista ja tajutonta! Mies oli ollut tosi hellä ja iso ja vahva ja sanonut, että oli rakastunut ja halusi tavata ja viedä sunnuntaina ajelulle ja kahville, mutta Tamminen oli sanonut että tällä kertaa kiitos ei, koska oli oltava tavoittamaton ja kaikkea sellaista.

Totuus tietenkin on, että ihana mies oli ollut ”kovakourainen ja kömpelö ja haissut paskalta ja oli vaatinut että Tammisen pitää runkata häntä, koska tänään ei nyt oikein seiso, ymmärräthän kultapieni, ja sitten hän oli nukahtanut kesken kaiken…”

Sabine Forsblom tavoittaa mestarillisena kertojana lempeän ymmärtäväisellä ironialla niitä häpeällisiä kokemuksia, joita yksi jos toinenkin on joskus seksuaalisuutensa varhaisimmissa vaiheissa saattanut kokea ja joita ei mieli muistella.

Ei ole mutkatonta olla murrosiän rajumyrskyn silmässä, etenkään jos ulkonäkö ei ole suosiollinen menestystarinalle. Betinka ei kuulunut onnekkaimpiin. Mutta piti unohtaa lyhyet jalat, iso nenä, ohut tukka ja keltaiset hampaat. Kun ne unohtaa, voi pyöriä muiden mukana, verroinkin kun pullo kiertää ja useimmiten se kiertää.

Betinka on siis ensimmäinen Sabine Forsblomilta suomennettu teos. Tervetuloa, uusi tuttavuus!  Hävettävän huonosti olen perillä toisella kansallisella kielellämme kirjoittavien kirjailijoiden tuotannosta.

Kaikessa lemuavassa naturalismissaan Betinka on häkellyttävä ja upea teos, rankkuudestaan huolimatta valoisa. Tarina päättyy sanoihin: ”Eikä koskaan enää tule pimeä.” Siihen Betinkankin elämässä on uskominen. Teoksen kieli roihuaa ja leimahtelee kipinöitä singoten. Sen lukijaan jysähtävä suomenkielinen asu ansaitsee kehut ja kiitokset.

Sabine Forsblom: Betinka. S&S 2018, 222 sivua. Suomennos  Helene Bützow ja Laura Kulmala.

Kategoria(t): Kaunokirjallisuus, Löydöt Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s