Finlandia-naivistelua

Taivaanpallo, tässäkö Finlandia-ehdokas ja kenties voittaja?

Finlandia-palkintoehdokkaat julkistetaan lähipäivinä. Hulppea joukko suomalaisia luovia kielen- ja tarinantaitajia toivoo, uskoo tai uneksii, että ainakin joku valintaraadin jäsenistä on vakuuttunut juuri hänen teoksestaan niin vankasti, että saa myös muut vakuuttuneiksi ehdokkaaksi ottamisen oikeutuksesta.

Lähden omaan naiiviin spekulointiin, vaikka lukemieni kotimaisten uutuusromaanien valikko on nolon suppea.

Olli Jalosen teos Taivaanpallo on vankka Finlandia-voittajakandidaatti. Uskallan miltei veikata Jalosen puolesta!

Ehdokkaiden listalla nähtäneen myös Risto Isomäen ammoiseen historiaamme ja alkuperäämme sukeltava Viiden meren kansa.  Varsin varma listalle pääsijä!

Rax Rinnekankaan teoksessa Leo Trotskin ajastin on pohjimmaltaan kyse ajasta ja eksistenssistä.

TOIVOISIN, että kisaan päätyisi Rax Rinnekankaan upea, kiehtova, moraalifilosofinen Leo Trotskin ajastin.  Joistain omalaatuisista, kenties kuppikuntaisista tai jopa henkilökohtaisista syistä hänen kustantajansa tuntuu juuttuneen julkisuusboikottiin. Pukkaa Lurra Editionsilta millaista laatua tahansa, yksikään kirja ei näytä löytävän kriitikoiden käsiin. Olisiko kriitikoilla ja heidän medioillaan itsekritiikin paikka? Eniten siitä kärsii saksankielisen kielialueen kaunokirjallisuuden tuntemuksemme. Vaikea kuvitella, ettei kustantaja julkisuutta ja julkista arviointia haluaisi ja siihen myös pyrkisi.

JOS kaunokirjallisuusehdokkuus kattaa myös esseet, listalle kuuluu silloin ilman epäilystä Martti Anhavan hieno kirjallisuusaiheinen Siperia opettaa -esseekokoelma.

MAHDOLLINEN listalle pääsijä on tv-käsikirjoituksillaan ansioituneen Marjo Vilkon romaani Vilpitön sydän. Romanssi. Se on taitavasti kirjoitettu, vaikka paikoin koin ”tunnevatkaamisen” myös puuduttavana. Vilkko osaa kirjoittaa, aiheestaan rakkaudesta, taitavammin kuin monikaan muu.

Sisko Savonlahden satiirinen esikoinen osoittaa, miten elämämme muodostuu riippuvuuksista ja miten vaikeaa niistä on tarvittaessa päästä irti.

LUKIJAIN SUOSIKKI on syksyn mittaan ollut Sisko Savonlahden esikoisteos Ehkä ensi kesänä kaikki on toisin.  Tämä aikuistumisen viipymistä ja aikuistumisen kipua osuvasti ja satiirisen terävästi käsittelevä teos lienee kuitenkin sopivampi kilpailussa Helsingin Sanomien vuoden esikoiskirjan tittelistä. Finlandia-ehdokkuus olisi järeä.

MONIEN SUOSIKKI on kiistatta myös Tommi Kinnusen Pintti, kirja lasiteollisuuspaikkakunnalta. En ole vielä lukenut kiitettyä teosta, mutta uskon kehujiin ja veikkaan Kinnuselle paikkaa listalla.

Entä Hannu Mäkelän Valo, Kertomus rakkaudesta, kirja jota olen nyt pyhäinmiesten päivän viikonloppuna lukenut?  Mäkelä on palkittu Finlandialla kerran, vuonna 1995. Tuskin Valoa kuitenkaan lasketaan fiktioksi. Mäkelä kuvaa siinä viimeisintä kymmentä vuotta elämässään. Myös hänen moniosainen Muistan-sarjansa luokiteltiin tietokirjallisuudeksi. Silti ero kaunoon on miltei näennäinen. Omasta elämästään ovat ammentaneet kaunoa monet muutkin, vuolaimmin ehkä Anja Snellman.

ENTÄ YLLÄTTÄJÄT? Sellaisia löytyy listalta aina, nytkin. Jari Tervo on laadukas ja varma kirjoittaja. Aamen aikalaiskuvauksena voi hyvinkin löytyä listalta.  Kenties ehdokasportaita on kipuamassa myös Minna Rytisalon kirja nuoresta Minna Canthista, Rouva C.

Olen varma, että mukana on kirja tai parikin sellaista, joka yllättää ja herättää uteliaisuuteni.  Silloin lista on tehnyt osaltani lukemisen edistämis- ja avartamistehtävänsä.

Yhdestä asiasta olen varma. Lopullisen valinnan asetettujen ehdokkaiden joukosta tekee YLEstä eläkkeelle jäänyt ja juuri Turun kirjamessujen johtajana toiminut kirjakonkari Seppo Puttonen. Hän ei tee valintaansa hutaisten, vaan pystyy monipuolisesti perustelemaan punnitun päätöksensä meille laadukkaiden kirjojen ystäville.

Kategoria(t): Kaunokirjallisuus Avainsana(t): , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s