Prologini Finlandiaan

Cristina Sandun esikoisteosta luonnehditaan maagiseksi kuvaukseksi elämästä kahden kulttuurin, suomalaisen ja romanialaisen, välissä.

Nyt sitten tiedämme, mitä ministeri Elisabet Rehn lukee lähiviikkoina: kokeellista uutta kotimaista kaunokirjallisuutta. Kuuden Finlandia-ehdokkaan 2017 joukkoon ei ole näet mahdutettu yhtään perineistä romaania.

Tunnen sen johdosta kutkuttavaa iloa. Minulle se on viesti suomalaisen kirjallisuuden voimasta ja uusiutumiskyvystä. Silti juuri tarinat kantavat kaunokirjallisuutta. Tarinoissa on myös yksi selitys sille, että rikoskirjallisuus on niin valtavan luettua. Juoni kantaa.

Finlandia-palkinnosta kisaavat kuusi kirjailijaa ja kirjaa ovat siis:
Hannu Hauru: Jääkausi
Juha Hurme: Niemi
Tommi Liimatta: Autarktis
Miki Liukkonen: O
Cristina Sandu: Valas nimeltä Goliat
Jaakko Yli-Juonikas: Jatkosota-extra

En ole lukenut niistä ainoatakaan. Ensimmäisen kerran kävi näin – niin kauaksi  kuin muistan. Mutta kaksi kirjamessuilta hankittua kuuluu siihen kirjapinoon, johon olen valinnut lähiaikojen lukemiseni: Juha Hurmeen Niemi ja Cristina Sandun Valas nimeltä Goliat.

Jälkimmäinen on esikoisromaani. Jäänkin ihmettelemään, ettei se mahtunut Helsingin Sanomien vuoden esikoisromaanipalkinnon 2017 kandidaatteihin, joita sentään on valittu kymmenen.  Pakko ajatella jälleen positiivisesti: Myös esikoiskirjojen tasossa kärki on leveä.

Valintaraadin kerrotaan olleen riitainen. Mitä siis jäi ulkopuolelle? Olin lähes varma siitä, että Finlandia-ehdokkaiksi nousisivat Selja Ahavan koskettava Ennen kuin mieheni katoaa ja Kjell Westöön kertakaikkisen kiehtova  Rikinkeltainen taivas. Ylistävän kritiikin perusteella sinne olisi voinut kuulua myös Rosa Liksomin Everstinna ja …

Kategoria(t): Ajankohtaista, Kaunokirjallisuus Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s