Chimamanda Ngozi Adichie: Meidän kaikkien pitäisi olla feministejä

Feministi ei vihaa miehiä tai rintaliivejä. Hän ei ole huumorintajuton ja aina pahalla päällä, oikaisee Adichie.

Chimamanda Ngozi Adichie kävi Helsingin kirjamessujen vieraana pari vuotta sitten.

Nykypäivän kenties tunnetuimman Afrikka-taustaisen kirjailijan, 40-vuotiaan nigerialaisen Cimamanda Ngozi Adichien tuorein suomennettu, Meidän kaikkien tulisi olla feministejä, on kooltaan pienenpieni. 45-sivuinen kirjanen on oikeastaan essee, mielipidekirjoitus tai mainifesti naisten asemasta ja naisiin kohdistuvista asenteista Afrikassa.

Adichie ei kuvaa esseessään afrikkalaisten naisten ja tyttöjen riistoa, jonka lukija kohtaa vaikkapa Elina Hirvosen romaanissa Kauimpana kuolemasta. Adichie kirjoittaa kulttuuriin piintyneistä asenteista, naisia syrjivistä ja nöyryyttävistä itsestäänselvyyksistä, sekä siitä, miten käytännöt toistuessaan muuttuvat tavoiksi, kulttuurin piirteiksi. Mutta kulttuurit eivät ole kallioon hakattuja:
”Kulttuurimme ei määrää, millaisia olemme. Me määräämme, millainen kulttuurimme on. Ellei kulttuuri anna naisille täysiä ihmisoikeuksia, me voimme ja meidän täytyy muuttaa sitä niin, että se antaa”, hän kirjoittaa.

Selvääkin selvempää on, että asenteiden muutos täytyy koskea myös naisia itseään. Adichien kokemana sana feminismi on hyvin latautunut ja nostattaa torjuvia reaktioita. Miksi pitää käyttää sellaista sanaa, miksi ei voisi puhua yleisemmin ihmisoikeuksista?

”Naisten oikeudet kuuluvat tietenkin yleisiin ihmisoikeuksiin, mutta jos viittaa epämääräisesti ihmisoikeuksiin, kiistää sen, että ongelmia tuottaa nimenomaan ja erityisesti sukupuoli. Se on yksi tapa teeskennellä, ettei naisilta ole kielletty vuosisatojen ajan miehille suotuja oikeuksia. Yksi tapa väittää, etteivät naiset kärsi sukupuolestaan”, Adichie vastaa.

Hän ilmoittaa lakanneensa itse pyytämästä anteeksi naisellisuuttaan.
”Haluan, että minua kunnioitetaan juuri niin naisellisena kuin olen. Ansaitsen sen. Olen kiinnostunut politiikasta ja historiasta, ja olen onnellisimmillani silloin, kun saan väitellä oikein kunnolla jostain abstraktista aiheesta. Olen tyttömäinen. Iloisen tyttömäinen. Pidän korkeakorkoisista kengistä ja huulipunasävyjen kokeilusta.”

Cimamanda Ngozi Adichie vaatii keskustelua sukupuolisuudesta, poikien ja tyttöjen kasvattamisesta aivan eri suuntaan ja siitä, saako sukupuoli määrätä sen, millaisia afrikkalaiset naiset saavat olla.

Adichien esimerkeistä päätellen tietoisuuden ravistelu on tarpeen. Pohjoismaisesta näkökulmasta essee ei ole radikaali. Adichie ei esimerkiksi kirjoita tyttöjen sukuelinten silpomisesta, mutta kertoo naisten naimisiinmenon tavoiteltavuudesta ja välttämättömyydestä.  Kirja ei ole Lagosin katujen tytöistä, vaan hän ottaa esimerkit pikemminkin kaltaisistaan, ravintola- ja hotellimaailman asiakkaina miesten tavoin liikkuvista naisista.

On hieno asia, että suomalainen kustantaja seuraa Adichien uustuotantoa näinkin valppaasti.  Kirjailijan kaikki aiemmat teokset, Purppuranpunainen hibiskis, Puolikas keltaista aurinkoa, Huominen on liian kaukana sekä Kotiinpalaajat, ovat ilmestyneet ripeästi suomeksi.

Chimamanda Ngozi Adichie: Meidän kaikkien pitäisi olla feministejä. Otava 2016, 45 sivua. Suomennos Sari Karhulahti.

 

Kategoria(t): Tietokirjallisuus Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta artikkeliin: Chimamanda Ngozi Adichie: Meidän kaikkien pitäisi olla feministejä

  1. Olen ahminut kaiken kirjailijalta suomennetun, mutta tämä ei oikein ole houkuttanut. Aihe tietysti tärkeä jne., mutta luenko? En tiedä.

  2. Oikeassa olet: Kirjanen on pliisu. Adichie olisi kyennyt terävänpään ja vähemmän yläluokkaiseen tapaan havainnoida. Anneli

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s