Blogistanian

Kirjallisuudesta bloggaajia on paljon – tienneekö kukaan määrää, osa kun kirjoittaa myös muustakin kuin kirjallisuudesta, osa kirjoittaa säänöllisesti, osa ani harvoin. Kirjablogisteilla on oma suljettu fb-ryhmä, joka virittää kaikenlaisia lukemista ja kirjallisuutta edistäviä projekteja. Yksi niistä on Blogistanian Finlandian, Blogistanian Globalin, Blogistanian juniorin ja Tieto Blogistanian jakaminen edellisenä vuonna ilmestyneille, kirjabloggareiden arvostamille kirjoille.

Ongelmana on uskoakseni se, että luettujen kirjojen haitari on kovin leveä. Joitakin kirjoja lukevat useat, joitakin vain ani harva tai kenties vain yksi. Omassa listassakin jouduin harmittelemaan sitä, että monen kirjan soisin olevan mukana. Pidin itse esimerkiksi ruotsalaistuneen Petri Nuottimäen hulvattomasta kirjasta Varaudu pahimpaan ja pohdin, pitäisikö Sirpa Kähkösen Tankkien kesälle tai Jukka Viikilän Akvarelleja Engelin kaupungista -teokselle raivata tilaa jonkin muun valintani kustannuksella.

Tietokirjoissa valinta osoittautui helpommaksi siksi, että monet laadukkaat lukemani ja niistä kirjoittamani olivat ilmestyneet jo edellisenä vuonna. Pisteitä saa antaa vain vuonna 2016 ilmestyneistä ja niistä itse bloggaamistaan teoksista.

Ei auta, valintani olen tehnyt. Tässä tulevat omat ehdokkaani blogista Annelin kirjoissa:

Blogistanian Finlandia

3 pistettä: Kaiho Niemisen Ihmissuden kronikka
https://annelinkirjoissa.wordpress.com/2016/05/27/kaiho-nieminen-ihmissuden-kronikka/

2 pistettä: Riitta Jalosen Kirkkaus
https://annelinkirjoissa.wordpress.com/2016/11/29/riitta-jalonen-kirkkaus/

1 piste: Ritva Siikalan Musta sielu valkonaama
https://annelinkirjoissa.wordpress.com/2016/03/20/ritva-siikala-musta-sielu-valkonaama/

Blogistanian Global

3 pistettä: Alain Claude Sulzerin Täydellinen tarjoilija
Blogissani: https://annelinkirjoissa.wordpress.com/2016/12/09/alain-claude-sulzer-taydellinen-tarjoilija/

2 pistettä: Guzel Jahinan Suleika avaa silmänsä
Blogissani: https://annelinkirjoissa.wordpress.com/2016/11/15/guzel-jahina-suleika-avaa-silmansa/

1 piste: Emma Clinen Tytöt
Blogissani: https://annelinkirjoissa.wordpress.com/2016/09/16/emma-cline-tytot/

Tieto Blogistania 

3 pidettä: Jens Andersenin Astrid Lindgren, Tämä päivä, yksi elämä
https://annelinkirjoissa.wordpress.com/2016/05/01/jens-andersen-astrid-lindgren/

2 pistettä: Johanna Ilmakunnaan Joutilaat ja ahkerat
https://annelinkirjoissa.wordpress.com/2016/06/18/johanna-ilmakunnas-joutilaat-ja-ahkerat/

1 piste: Mihail Zygarin Putinin sisäpiiri. Nyky-Venäjän lyhyt historia
Blogissani: https://annelinkirjoissa.wordpress.com/2016/09/09/mihail-zygar-putinin-sisapiiri-nyky-venajan-lyhyt-historia/

Blogistanian junior

3 pistettä: Matt Haigin Poika nimeltä Joulu
Blogissani https://annelinkirjoissa.wordpress.com/2016/12/12/matt-haig-poika-nimelta-joulu/

2 pistettä: Selja Roth & Tuuli Saarekas: Lokko lamjaha/ Kevein askelin. Romanikielisiä runoja ja riimejä lapsille. https://annelinkirjoissa.wordpress.com/2016/04/06/lokko-lamjaha-kevein-askelin/

Kirjablogistit julkistavat äänestyksen tuloksen lauantaina. Silloin minäkin kerron siitä tämän jutun hännillä.

Blogistien vuoden 2016 suosikit

Pisteitä suosikeistaan antoi saamani tiedon mukaan noin 50 blogistia. Kun kotimaisessa kirjallisuudessa pisteitä kertyi 275 ja kukin sai antaa 3, 2 ja 1 pistettä, antajia on sen mukaan ollut 55. Ylivoimainen blogistien suosikiksi osoittautui Minna Rytisalon Lempi (Gummerus). Toiseksi tuli Jukka Viikilän Akvarelleja Engelin kaupungista (Gummerus) ja kolmoseksi Riitta Jalosen Kirkkaus (Tammi). Palkintosijoja kärkkyi Emma Pulkkisen Eurooppalaiset unet. Sen ero seuraaviin pistesijoihin on isompi.

Oma kiinnostukseni heräsi Rytisalon Lempeä ja Pulkkisen Eurooppalaisia unia kohtaan. Varmaan luen, kun kirjat osuvat tielleni.

Globalia-palkinnon listalta omat kirjani puuttuvat, mistä tunsin lievää harmistusta, vaikkeivat kirjat hätyytelleekään blogistien suosikkeja.  Voiton vei vetävää viihdettä kirjoittavan Sadie Jonesin Kotiinpaluu (Otava). Toiseksi sijoittui Elena Ferranten Loistava ystäväni (WSOY), ja kolmanneksi Colm Tóibínin Nora Webster (Tammi). Yksi johtopäätöksistäni oli tämä: Blogistien vieraskielisen kirjallisuuden maku joko poikkeaa omastani tai  jostain kumman syystä ei ole huomattu, että laadukasta eurooppalaista kirjallisuutta julkaiseva Lurra Editionskin on olemassa ja että Venäjälläkin ilmestyy huomionarvoista kirjallisuutta.

Kuopus-palkinnon voittaja on Siri Kolun Kesän jälkeen kaikki on toisin (Otava). Toiseksi tuli Timo Parvelan ja Bjørn Sortlandin Kepler62 Kirja kolme: Matka (WSOY). Kolmas sija päädyttiin jakamaan Janne Kukkosen Voron (Like) ja Seita Vuorelan Lumen (WSOY) kesken. Junior-laji ei ole seuraamaani aluetta, joten en tunne sitä.

Sen sijaan olen viime vuonna lukenut aika paljon laadukasta tietokirjallisuutta. Blogistit antoivat pisteitä 55 teokselle. Kun 1−3 pistettä saaneita oli peräti 45 kirjaa, se kertoo siitä, että lukijoita listan kirjoille on ollut vain yksi. Blogistit pitivät eniten Mari Mannisen kirjasta Yhden lapsen kansa – Kiinan salavauvat, pikkukeisarit ja hylätyt tyttäret (Atena). Toiseksi sijoittui Yuval Noah Hararin Sapiens: ihmisen lyhyt historia (Bazar)ja kolmannelle äänestettiin Rosa Meriläisen ja Saara Särmän Anna mennä! Opas hauskempaan elämään (S&S).

Saatoin todeta, ettei minun tarvitse noloilla omia suosikkejani, vaikka selvästi olin ollut kaikkien omien pistettämieni kolmen teoksen ainoa lukija.

Hyviä kirjavalintoja sekä löytämisen ja lukemisen iloa toivottaen Anneli!

Kategoria(t): Ajankohtaista, Kaunokirjallisuus, Tietokirjallisuus Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s