101 kirjaa

Aion lukea tänä vuonna uudelleen monta joskus nuoruudessa lukemaani klassikkoa. Kuva: Anne Nisula

Aion lukea tänä vuonna uudelleen monta joskus nuoruudessa lukemaani klassikkoa.
Kuva: Anne Nisula

Nyt se sitten on julkistettu, Ylen kulttuuritoimituksen sadan kirjan lista, yksi kirja itsenäisyytemme jokaiselta vuodelta. Sata kirjaa ja sata kirjailijaa:
http://yle.fi/aihe/artikkeli/2017/01/03/valitsimme-kirjan-jokaiselta-itsenaisyyden-vuodelta-minkalainen-kuva-suomesta

Sarja päättyy vuoden 2017 lopulla tuoreeseen Finlandia-voittajaan, siis 101:seen kirjaan.

On aika pureutua listaan, jonka kulttuuritoimittajat Seppo Puttonen ja Nadja Nowak ovat suurella harkinnallaan ja tuhansia kirjanimikkeitä läpikäymällä päätyneet valitsemaan suomalaisuuden, suomalaisuuden muutoksen ja teoksen ilmestymisajankohdan ilmentäjänä.  Toimittajat kertovat käyneensä läpi pitkälle yli neljä tuhatta teosta.

Heidän kulttuurinen pääomansa yli vuoden mittaisen valintaurakan jälkeen ylittää mielikuvitukseni. Kunnioitukseni sille!

Kun sarja vuoden lopulla päättyy, toimittaja Seppo Puttonen jää eläkkeelle. Melkoisen upea päätös siis pitkälle ja hienolle uralle kirjallisuuden ja lukemisen edistäjänä!

”Joskus tuntuu ihmeelliseltä, miten kirjailija on saattanut olla edellä aikaansa ja aavistaa tulevia muutoksia. Siinä on kirjallisuuden voima: tarkkanäköisyyden, tunteen, tiedon ja mielikuvituksen yhdistämisessä”, kirjallisuudenrakastaja Puttonen toteaa sarjan esittelyssään.

Rakastan tukkimiehen kirjanpitotilastointia. Tein neljä saraketta: 1. Olen lukenut kirjan, 2. En ole lukenut, 3. Olen lukenut kirjailijalta muuta sekä 4. En ole lukenut häneltä mitään (satunnaisia runoja lukuun ottamatta). Mukana on muutama sellainen, jonka jokainen suomalainen tuntee vaikkapa televisiodraaman tai elokuvan kautta.  Esimerkiksi Hella Wuolijoen Niskavuori-sarja tunnetaan ja sitä rakastetaan, vaikkei monellakaan tuntemus perustu näytelmätekstien lukemiseen. Sama muun välineen kautta tuntemus koskee vaikkapa Juhani Peltosen Elmoa tai Arvo Salon Lapualaisoopperaa. Olin näissä itselleni ankara. Ruksin sai vain aidosti lukemani.

Valituista 100 teoksesta olen lukenut 37 ja vastaavasti lukematta on 63. Valituista olin lukenut 73 kirjailijan teoksia, siis jotain muuta kuin listalle valitun. Potentiaalisiksi tuttavuuksiksi jäi siis 28. Luvut voi lukea myös prosentteina. Perin vieraita minulle  kirjailijapersoonina ovat vielä Anders Cleve, Irja Virtanen, Erkki Palolampi,  Aarno Karimo ja Kaarlo Hänninen. Ohjelmasarjan jälkeen ovat varmaankin jo tulleet ainakin puolitutuiksi.

Monilta kirjailijoilta olen vuorostaan lukenut hyvin paljon. Sellaisia ovat listalla Juhani Aho, F.E. Sillanpää, Olavi Paavolainen, Mika Waltari, Hella Wuolijoki, Väinö Linna (vähemmän tunnettuja teoksia myöten), Veijo Meri, Paavo Rintala, Joni Skiftesvik, Antti Tuuri, Hannu Salama ja monet monet muut. Sen sijaan suuria runoilijoitamme olen lukenut satunnaisesti.

Ehkä eniten ilahduin siitä, että jo vuonna 1921 kuollut kansalliskirjailijamme ja kerronnan uudistaja Juhani Aho ehti mukaan viimeiseksi jääneellä, hienolla teoksellaan Muistatko −?  Ahon pääteokset kun kuitenkin sijoittuvat itsenäisyyttä edeltäville vuosikymmenille. Mutta pääteoksistahan valinnoissa ei ole kyse.

Tottahan voi tehdä listaa kirjailijoista, jotka eivät mahtuneet valikkoon. Suurista kirjailijoistamme mukaan ei ollut mahtunut Volter Kilpi. En silti voi sanoa, mikä teos nimenomaan olisi pitänyt olla mukana, sillä on pidettävä muistissa, etteivät Seppo Puttonen ja Nadja Nowak hyväksyneet historiallisia, menneisyyteen pureutuvia romaaneja. Mutta mitä lähemmäksi nykypäivää tulemme, sitä enemmän löytynee kirjailijoita, jotka tutkivat listaa pettymyksen karvas maku kurkun päässä. He ovat kuitenkin varsin korkeatasoisen kotimaisen kirjallisuutemme lipunkantajia nykyajassa ja lähitulevaisuudessa.

Aion seurata sarjaa myös blogissani, todennäköisesti kuitenkin satunnaisesti, sillä useimmat omat lukumuistot ovat haalistuneet ja haurastuneet eikä aikaa riitä kovin monen klassikon uudelleen lukemiseen, niin antavaa kuin tiedän sen olevankin.

Kiitos hienosta ideasta ja sen realisoinnista, Seppo ja Nadja! Ohjelmianne odotamme! Kirjalistaa käsitellään koko vuoden 2017 ajan kahdesti viikossa Aamu-tv:n 101 kirjassa sekä Yle Radio 1:n Sadan vuoden kirjat -sarjassa. Niistä suurin osa on luettavissa osoitteessa yle.fi/kirjojensuomi, ja lisäksi yli 80 kirjabloggaria on päättänyt kirjoittaa jokaisesta teoksesta vuoden mittaan.

Kategoria(t): Ajankohtaista, Kaunokirjallisuus Avainsana(t): , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s