Antti Tuomainen: Mies joka kuoli

Antti Tuomisen syksyn trillerissä käytetään omankädenoikeutta.

Antti Tuomisen syksyn trillerissä käytetään omankädenoikeutta.

”Meillä jokaisella tuntuu olevan pulmamme. Minun pulmani näyttävät olevan kahdenlaisia: niitä, jotka liittyvät elämääni, ja niitä, jotka liittyvät kuolemaani. En ole koskaan ymmärtänyt, miten läheisesti ne liittyvät toisiinsa. Kuolema on kuin tiivistettyä elämää: siihen pakkautuu yhdeksi suureksi kysymykseksi se kuinka elämää tulisi elää. Tai olisi pitänyt.”

Antti Tuomaisen tuoreessa trillerissä Mies joka kuoli 37-vuotias haminalainen sieniyrittäjä Jaakko Kaunismaa on altistunut myrkkysienille. Joku on tehnyt sen tarkoituksella ja myrkkyä on kertynyt elimistöön pieniä eriä pidemmän aikaa. Hänet halutaan murhata. Joku haluaa, mutta kuka? Entä minkä verran hänellä on elinaikaa?
Jos aikaa on päivä, mitä tekisin? Entä jos aikaa on viikko? Kuukausi?”
Elämää, kuolemaa ja niiden välistä rajaa omaa elimistöään seismologin herkkyydellä tarkkaileva uhri joutuu funtsaamaan, kaiken aikaa.

Mies joka kuoli on mainio, vauhdikas ja tukalissa tilanteissa jännittävä romaani. Uhri ei käänny poliisin puoleen, vaan pyrkii ratkaisemaan murhaajansa itse. Epäily kohdistuu heti vaimoon, maukkaiden illallisten valmistajaan ja sienifirman toiseen omistajaan, jolta hän päättää salata heikon terveydentilansa ja fyysiset kipunsa. Jaakko näet yllättää sattumalta vaimonsa Tainan suoraan rysän päältä, iltapäiväpanolta sienifirman nuoren autonkuljettajan Petrin kanssa, paljastamatta heille itseään.

Jaakon katoamista odottaa ja toivoo myös naapurustoon perustetun kilpailevan sienifirman, Haminan Sieni Oy:n hämäräperäinen kolmikko, joka osoittautuu ensitapaamisesta alkaen hyvin väkivaltaiseksi ja verenhimoiseksi. Jaakko päättää pelastaa Japaniin priimalaatuisia kuivattuja männyntuoksuvalmuskoja myyvän firmansa ennen kuolemaansa.

Kilpajuoksussa kuoleman kanssa on siis kaksi tehtävää: paljastaa murhaaja ja pelastaa firma.

Nopeasti ja dramaattisesti toinen toistaan seuraavat tapahtumat Tuomainen on sijoittanut muutaman päivän ajalle. Sinä aikana kilpailevan firman kaksi väkivaltaisinta kaveria ovat kokeva kolkon kuolemansa, Jaakon silmien alla ja katoamisia tutkivan paikallispoliisin mysteeriksi. Toinen kelmeistä naarataan tosin pian merestä. Silmukka Jaakon kaulan ympärillä kuitenkin kiristyy, molemmat kadonneet kun ovat sanoneet lähtevänsä tapaamaan juuri häntä.

Mies joka kuoli on makea trilleri, jossa kuolemaansa valmistautuva kertoo itse tarinansa. Mutta romaani on myös hauska, ainakin paikoitellen.  Kirjailija virnuilee lempeän ymmärtäväisesti miehiselle turhamaisuudelle, joka säilyy vaikka kuolema kuolema olkapäille. Jaakko ei voi välttyä vertaamasta omaa kulahtanutta, elintasomahaista vartaloaan vaimonsa sporttisen rakastajan jänteviin, ruskettuneisiin lihaksiin; hän yrittää naisten läsnä ollessa vetää vatsaansa sisään ja pullistaa rintaansa ja vaimolle hän ehdottaa aterioiden keventämistä. Välipaloikseen hän kuitenkin ahtaa kaupungilla tuon tuostakin jäätelöä ja kokista, paahtavan helteen ja voimiensa heikkenemisen suomilla syillä. Kevennettyjä illallisia on kai ehtinyt olla yksi, kun hän jo tutkii itseään sivupeilistä ja uskoo vatsansa pienentyneen ainakin aavistuksen ja ryhdinkin parantuneen.
”Jännitin hauisti, aivan kuin näkisin hieman lihasta sielläkin.”

Kun Jaakon, toimitusjohtajan, luullaan lähteneen Pärnuun ja Japanista tulee häneltä salaa kutsuttu kuuden hengen valtuuskunta bisnesneuvotteluun ja Jaakko ilmestyy paikalle, ainakin osalla kirjan päähenkilöistä asiat lähtevät lapasesta. Elämästä ja kuolemasta tulee todellinen taistelu aikaa vastaan, minuuteissa. Sen rytäkän jälkeen Jaakolle alkaa valjeta niin myrkyttäjä kuin motiivikin.

Loppu hyvin, kaikki hyvin. Jaakko kuolee, muttei vielä kirjan päättyessäkään tiedä, milloin se oikeastaan tapaahtuu. Elimistö on jämähtänyt lupaavasti staattiseen tilaan. Mutta kolmesta pääluvusta viimeisen nimenä on Rakkaus ja sen tarmokas sieniyrittäjämme löytää.

Helsingin Hakaniemen työhuoneessaan Antti Tuomainen kirjoittaisi mieluiten virkamiesmäisen säntillisen työpäivän mitassa. Rutiineissa on voimaa.

Helsingin  Hakaniemen työhuoneessaan Antti Tuomainen kirjoittaisi mieluiten virkamiesmäisen säntillisen työpäivän mitassa. Mutta omien kirjojen esittelymatkoja riittää, pian taas hänen kirjat löytäneeseen Iso-Britaniaan.

Tuomainen on syntyisin Haminasta, jonne trillerin tapahtumat sijoittuvat. Kirjailija hyödyntää paikallistuntemustaan silmin nähden riemulla, mutta päähenkilönsä suulla:
”Mihin lopulta ihastuin Haminassa? Kesäaamuihin. Niiden rauha ja hitaus, sopivalla tuulella meren tuoksu ja aamutorin herkut tuoreine munkkipossuineen, joita olen kolmen ja puolen vuoden aikana syönyt yhden diabetesepäilyn verran.”

Kirjailijan paikallistuntemuksesta voi olla hyötyä ainakin niille sienialan yrittäjille, jotka suunnittelevat vaihtavansa toimialansa lounasravintolabisnekseen:
”On lounasaika, mutta Hamina ei juuri käy lounaalla. Haminalaiset ajavat kotiinsa syömään tai syövät työpaikoillaan omia eväitään. Lounastunti Helsingin kantakaupungissa näyttää villiintyneeltä karnevaalilta kun sitä vertaa siihen mitä nyt katselen.”

Olin joulukuussa tilaisuudessa kuulla Antti Tuomaisen kertovan työskentelykäytännöistään ja kirjastaan. Hän paljasti kyllä syövänsä sieniaterioita, muttei tietävänsä sienistä yhtikäs mitään, saati olleensa itse joskus sienimetsässä. ”Kaikki on vapaata fiktiota”, hän vakuutti. Uskon. Itse olen intohimoinen sienestäjä eikä ainakaan minun sienimaastoihini ole koskaan osunut japanilaisten himoitsemaa herkkua matsutakea eli männyntuoksuvalmuskaa. Mutta enpä ole Haminan seudun metsissä käynyt. Jossakinhan niitä lymyää, niitäkin.

Antti Tuomainen: Mies joka kuoli. Like 2016, 301 sivua.

Kategoria(t): Kaunokirjallisuus Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s