Nobelisti Bob Dylanista

Bob Dylan aloitti levytysuransa vuonna 1962 ja uraa on kestänyt yli 50 albumin mitassa.

Bob Dylan aloitti levytysuransa vuonna 1962 ja uraa on kestänyt yli 50 albumin mitassa.

Bob Dylan oli humalassa ottaessaan vastaan Emergence Civil Liberties -komitean Tom Paine -palkinnon joulukuussa 1963. Häntä ennen palkinnon oli saanut saantihetkellä jo 90-vuotias rauhanaktivisti Bertrand Russel, brittifilosofi. Tom Paine oli Yhdysvaltain itsenäisyystaistelussa ansioitunut, jenkeille liian radikaali britti.

Palkinnon luovutustilaisuudessa päihtynyt Dylan veti ilkeästi etäisyyttä vanhoihin vasemmistolaisiin suosijoihinsa. Puheen pahin mauttomuus koski kuitenkin vain muutaman viikon takaista John F. Kennedyn murhaa. Kuulijoita loukannut puhe keskeytettiin ilmoittamalla Dylanille hänen aikansa olevan lopussa.

Tämä tilaisuus ei jäänyt viimeiseksi, missä Dylan nostatti raivon tai hänelle buuattiin. Vastaavaa tuskin tarvitsee pelätä sitten, kun Bob Dylan alias Robert Zimmerman (1941−) ottaa Tukholmassa vastaan Ruotsin Akatemian hänelle myöntämän kirjallisuuden Nobelin 2016.

Palkintoperusteissa sanotaan Dylanin tuoneen uudenlaista runollista ilmaisua vanhaan amerikkalaiseen lauluperinteeseen. Valinnan nostattamina reaktiona olivat sekä ihastus että hämmästys, siis pieni eksyksissä olo. Vanhat vinyylit kaivetaan nopsasti hyllystä. Mutta onko Dylanin laululyriikasta useiden vuosikymmenten varrelta ylipäänsä tarjolla mitään kirjallisesti? Syksyn mittaan olisi siis aiheellista saada hänen runouttaan kootusti edes alkukielellä − ja mielellään taustoittaen, sillä moniin protestilauluihin liittyy tapahtuma, jota emme enää tiedä.

Irlantilaisen runoilijan Dylan Thomasin nimestä taiteilijanimensä mukailleesta Bob Dylanista kirjoittavat viime vuonna Heikki Hilamaa ja Seppo Varjus musiikin vasemmistolaisia piirteitä kartoittavassa teoksessaan Kumoukset äänet, Yhdysvaltojen murros ja musiikki 1960−1984.

Nuori Robert, Bob, juutalaisen kauppiasperheen poika, jätti opintonsa Minnesotan yliopistossa kesken ja muutti New Yorkiin, missä hän alkoi herättää folkpiirien huomiota. Hänen musiikilliseksi esikuvakseen nousi folkin kuningas Woody Curtrie. Hän sai nopeasti nimekkäitä suosijoita, yhtenä heistä jumalaisen Joan Baezin, joka nuoreen Dylaniin ihastuttuaan otti hänet vieraakseen omiin esiintymisiinsä. Se takasi kauniskasvoiselle Dylanille maineen kiidon.

Folkmusiikin keskeinen manageri Albert Grossman kuului Dylanista kiinnostuneisiin. Grossman oli koonnut lauluyhtyeen Peter, Paul ja Mary, jolle hän etsi rohkeaa ohjelmistoa. Sellaiseksi yhtye sai Dylanin laulun ”Blowin` in the Wind”. Siitä tuli maailmanmenestys. Dylan itse levytti laulun poliittisia lauluja sisältävällä albumillaan ”Freewheelin` Bob Dylan”.

Mutta sitten tuli särö. Dylan kuului eri sukupolveen kuin hänen vasemmistolaiset folksuosijansa. Toisin kuin Englannissa, missä The Beatles määritteli musiikkimaun, Yhdysvalloissa sähkökitara symbolisoi kaupallisuutta, jopa fasismia. Käännekohdaksi muodostui usean folkalbumin jälkeen Newportin folklfestivaalit vuonna 1965. Dylan oli sen varma vetonaula, mutta nyt hän esitti vain kolme kappaletta ja käytti sähkökitaraa. Hänelle buuattiin.

Hilamaan ja Varjuksen mukaan isolle osalle yleisöä sähköiset soittimet olivat suoranainen loukkaus ja idolin katsottiin kääntyneen kaupalliseksi pelleksi.
”Tosin on väitetty, että yleisön sai buuaamaan yksinkertaisesti se, että Dylan soitti vain kolme kappaletta. Syynä kappaleiden vähyyteen oli se, että enempää ei oltu ehditty harjoitella.”

Protestointi levisi myös Englantiin, missä Bob Dylan toistuvasti konsertoi täysille saleille. Manchesterissa yleisön joukosta huudettiin hänelle ”Juudas”, mihin hän reagoi käskemällä bändinsä soittaa ”vitun lujaa”.

Bob Dylan jätti poliittisen protestoinnin, mutta osallistui vielä 1970-luvun alussa Chilen sotilasvallankaappausta vastustaneeseen konserttiin. Hilamaan ja Varjuksen mukaan ”hän ei toisaalta koskaan kirjoittanut yhtään suoraa Vietnamin sotaa kritisoinutta laulua, vaikka aikaa olisi ollut hyvin.” Dylanin tunnetuimmat laulut ovat ajalta ennen Vietnamin sotaa.

”Samalla hänen poliittiset katsantokantansa muuttuivat ennalta-arvaamattomiksi, usein hyvinkin konservatiivisiksi. Woody Curtrien oppipoika kirjoitti ammattiliittoja herjaavan ”Union Sundown” laulun. Myöhemmillä, 2000-luvulla julkaistuilla loistavilla levyillä Dylanin ironia on muuttunut niin synkäksi, että julistukselle ei juuri ole sijaa.”

Perheen perustanut Dylan halusi lapsilleen erilaisen kasvuympäristön ja jätti New Yorkin taakseen. Hän muutti Woodstockiin, jonne myös häntä säestänyt yhtye the Band oli muuttanut. Folkfestivaali järjestettiin vuonna 1969 lähellä Woodstockia osin siksi, että uskottiin ja toivottiin Bob Dylanin esiintymistä. Dylan ei ilmaantunut paikalle. Mutta yhteiskunnalliset äänet olivat vaienneet muutenkin.

”Dylanin siirtymine pois yhteiskunnallisista aiheista ja sähköiseen ilmaisuun voi nähdä myös niin, että hän pelasti sillä uransa. 1960-luvun puolivälin jälkeen kukaan vanhantyylinen, poliittinen folklaulaja ei juuri menestynyt. Maun muuttumisen lisäksi syynä voi pitää sitä, että yksinkertainen tyyli oli hetkeksi ammennettu tyhjiin, yliviljelty. New Yorkin folk oli ollut tärkeä tyyli 1940-luvun alusta lähtien. Nyt tilalle piti keksiä jotain muuta”, teoksen laatijat vetävät yhteen.

Bob Dylan on julkaissut runsaat 50 albumia. Suomessa hän on esiintynyt kahdeksan kertaa, viimeksi kaksi vuotta sitten Porin jazzissa.

Lähde:
Heikki Hilamaa & Seppo Varjus
: Kumouksen äänet; Yhdysvaltojen murros ja musiikki 1960−1984. Into 2015, 220 sivua.

Lisää: https://fi.wikipedia.org/wiki/Bob_Dylan

Kategoria(t): Ajankohtaista, Kulttuurihistoria Avainsana(t): , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s