Winston Graham: Poldark kapinallinen

BBC on filmannut kaksi kertaa Grahamin Poldarkin. Jälkimmäisessä Ross Poldarkia näyttelee Aidan Turner.

BBC on filmannut kaksi kertaa Grahamin Poldarkin. Jälkimmäisessä Ross Poldarkia näyttelee Aidan Turner.

Lukuromaani. Ihmettelen, mistä moinen sanahirviö on levinnyt luonnehtimaan fiktiota, joka on jouhevaa luettavaa, muttei yllä kirjallisuuden aatelistoon. Winston Grahamin Poldark kapinallinen on sellainen, siis viihdyttävä kelpo kirja, joka ei tunge häiritsemään yöunia. Se on historiallisen Poldark-sarjan aloitusromaani. BBC teki 1970-luvulla siitä televisiosarjan, joka oli megamenestys. Sarja keräsi 14 miljoonaa katsojaa. BBC alkoi filmata Poldarkia uudelleen viime vuonna ja  YLE näyttää sen kahdeksanosaisena 4. lokakuuta alkaen.

Odotan siltä paljon – englantilaiset ovat vallan taitavia tv-sarjojen tekijöitä ja heillä on historiaa mistä ammentaa.

Grahamin Poldark-kirjoilla riittää historiaa. Ensimmäinen ilmestyi Englannissa heti toisen maailmansodan jälkeen ja suomeksi vuonna 1977 nimellä Ross Poldark: Namparan herra. Gummerus on siis asialla uudelleen. Esikoiselle on tuota pikaa luvassa suomeksi myös jatko-osa Poldark, Demelzan laulu. Aion lukea senkin.

Kaikkiaan Winston Graham (1908−2003) kirjoitti tusinan Poldark-kirjaa, niistä viimeiseksi jääneen vähän ennen kuolemaansa. Historiallisten Poldark-kirjojen lisäksi hänen mittava tuotantonsa käsittää 33 muuta teosta, joista tunnetuimmat ovat natsiaiheinen vakoiluromaani A Night Journey (1941) sekä suurimpaan suosioon yltänyt trilleri Marnie (1961), josta Alfred Hitchcock teki elokuvan yhtenä päänäyttelijöistään Sean Connery. Monesta muustakin Grahamin romaanista joko englantilaiset tai amerikkalaiset ovat tehneet elokuvan. Grahamilla on vakiintunut paikka Englannin kirjallisuudessa.

Poldark kapinallinen sijoittuu vuosiin 1783−1787, Cornwalliin lähelle seutua, missä kirjailija eli kolme vuosikymmentä. Seutukunta on elänyt kaivosteollisuudesta, louhitaan tinaa ja kuparia, mutta ei haluta osua rautaan. Ajat ovat nyt huonot ja kaivoksia suljetaan. Kun Ross Poldark 27-vuotiaana palaa Yhdysvaltain vapautussodasta lievästi ontuvana, häntä odottaa isän kuoleman jäljiltä pitkään laiminlyöty koti tiluksineen sekä velvollisuus kaivostöillä hengissä pidettyjä rutiköyhiä kyliä kohtaan. Vastaan iskevät rappio, palveluskunnan juopottelu ja kaiken peittävä saastaisuus sekä loppumatonta uurastusta vaativa työmäärä, jos mieli nostaa tila vielä aloilleen.

Ross saa heti saapuessaan rajun ja odottamattoman iskun: Hänen nuoruudenrakastettunsa Elizabeth on hiljattain kihlautunut Rossin serkun Francisin kanssa ja häät olisivat tuota pikaa. Kauniista Elizabethista tulee märkivä haava, joka kuitenkin tarinan edetessä paranee. Jos ja kun avohaava tuottaa kipua, sen kuten tunteiden yleensäkin kuvaajana Graham on vaisu ja laimea. Lukija kuvitelkoot!

Verity katseli häntä hetken ennen kuin puhui jälleen. Tehtyään kovaa työtä koko talven Ross oli laihtunut ja kalvennut. Hän juopotteli liikaa ja ajatteli liikaa. Verity muisti millainen Ross oli ollut villinä, hilpeänä nuorukaisena, joka puhui ja kujeili paljon. Hänellä oli ollut tapana laulaa. Tuo riutunut, omia asioitaan hautova mies oli hänelle muukalainen, niin paljon kuin hän yrittikin tuntea tämän. Syynä oli yhtä paljon sota kuin Elizabeth.

Mielen lääkitsijäksi kasvaa Demelza, juopon isän pahoin pieksemä 13-vuotias tyttö, jonka Ross pelastaa hakkaajansa kynsistä. Vuodet kuluvat ja uuttera Demelza kypsyy naiseksi, Rossin ystäväksi ja isäntäänsä jumaloivaksi kumppaniksi. Aikuistuttuaan Demelza viettelee Rossin ja tuon yön tuloksena on yläluokkaisen säädyn ylenkatsoma epäsäätyinen avioliitto.

Netin tarjoamien tietojen mukaan Demelzan ominaisuudet ja piirteet loi kirjailijalle hänen nuori vaimonsa Jean. Elämäntarinassa on samaa: Graham tapasi tulevan vaimonsa tämänkin ollessa vasta 13-vuotias. Kun BBC filmasi suositun Poldark-filminsä, Demelzaa näyttellyt Angharad Rees antoi aiempaa rohkeamman suunnan eroottisten nuorten naisten rooleja näytelleille ja BBC sai osakseen kirjailija Grahamin raivon. Roolityön tietoinen, valikoiva rajaus loukkasi Grahamin mielestä hänen vaimonsa muistoa.

Lokakuussa on siis luvassa likaa, köyhyyttä ja kaivostyöläisten raadantaa, Cornwallin nummia ja dyynejä, merta ja myrskyä, yläluokan pukuloistoa sekä tietysti henkilödraamaa. Kirjan henkilögalleria on varsin laaja enkä edes yrittänyt hallita sitä. Summaten gini voittaa veden janojuomana, itsestään liikoja luulevista mahtimiehistä moni on silkka mulkku, mutta sarjan niminaiset kuormineen ja kohtaloineen keräävät lukijan sympatian. Näitä symppisnaisia Poldark kapinallinen nostaa niin köyhästä kansasta kuin yläluokastakin. Yksi heistä on Rossin serkku Verity.

Luotan, että aistien yltäkylläisyyttä tarjoava lokakuun tv-sarja puhaltaa henkeä kirjan kirjavaan henkilökuvastoon, ehkä myös ajan yleishistoriaan, joka ensimmäisessä kirjassa jää taustoituksena ohuehkoksi. Ranskan suuri vallankumous on ovella ja Englannin kuninkaana jatkaa yli 80 vuosikymmenen ajan mentaalisesti epävakaa Yrjö III, pääministerinä tuolloin kuitenkin mieleltään terve William Pitt nuorempi.

Winston Graham: Poldark kapinallinen. Gummerus 2016, 555 sivua. Suomennos Irmeli Salamo ja Anuirmeli Sallamo-Lavi.

 

Kategoria(t): Kaunokirjallisuus, Viihderomaani Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s