Niina Repo: Kompleksi

Niina Repo on ottanut romaaniinsa monia aineksia omasta elämästään, vaikkei siitä kerrokaan.

Niina Repo on ottanut romaaniinsa monia aineksia omasta elämästään, vaikkei siitä kerrokaan.

Kompleksi, Niina Revon kuudes romaani, kertoo avioliiton kriisiytymisestä uudelleenrakastumisen ja pettämisen seurauksena. Suhteita löytyy sieltä, missä jotain on löyhässä tai jo irti. Rakkaudennälkäinen ja vaihtelunhaluinen mieli on etsivä ja varastamiseen taipuisa. Petetyksi ja hylätyksi tulemisen synnyttämistä tunteiden tsunameista, teoista ja tekojen aikeista Kompleksi siis kertoo.

Aineksena on stressaantuneen ihmisen mieli kaikessa rationaalisuudessaan ja irrationaalisuudessaan, kekseliäisyydessään ja eksyilyssään. Hylätyksi tulemisen kokemus on rankka. Siinä elämä suistuu raiteiltaan. Ihminen käpertyy itseensä ja on hirveän yksin.

Kirjan näkökulma, kokemukset, tekemiset ja kuvitelmat ovat kahden luovantyön tekijän Tuomaksen ja Niinan avioliitossa Niinan. Niina elää raastavien tunteittensa ylikuormituksessa ja on hajoamistilassa, sillä Tuomaksella on uusi suhde eikä hän enää edes salaa sen olemassaoloa. Tuomas on aina ollut altis muihin naisiin ja naiset häneen, mutta nyt kyse on vakavammasta ja vaarallisemmasta. Kaiken lisäksi Tuomas on kadonnut.

Kompleksi tarkoittaa kirjassa suurta työpaikkaa, rakenteeltaan Aalto-yliopistoa muistuttavaa, mutta yhdistelmä löytynee myös turkulaisesta yliopistomaailmasta. A-siipi Academic edustaa tutkimusta ja akateemista ajattelua, B-siipi Buisness liiketoimintaa ja C-siipi Creative luovaa toimintaa ja taiteita. Synergiaa ja uutta luovuutta tulisi siis syntyä, mutta rakennelma on byrokraattinen ja kriisissä. Kompleksissa on enemmän suljettuja kuin avoimia ovia ja tuottavuus epätyydyttävä.

Niina toteuttaa C:ssä omia luovuushankkeitaan. Työn alla on Rangaistusten Turku, matkailuproduktio jossa kerrotaan Turun historiaa rangaistusten historian, kuten Turun linnan tyrmän, punavankileirin ja Kakolan kautta. Työstä on suora mielleyhtymä myös pettäjän rankaisemiseen. Tuomas on esimiesasemissa ja nyt hänen kontollaan ovat alkavat yt-neuvottelut. Väkeä on kaikista osastoista vähennettävä tuntuvasti. Kaikki kyräilevät. Kaikilla on pinna kireänä, Niinalla sekä työ- että perhesyistä.

Luovuutta Kompleksissa edistetään ja sen esteitä poistetaan kahden laatikon, Hyvien asioiden ahmatin ja Valitusten laatikon, avulla. Niille on määrätty omat hoitajansa. Niihin kirjoitetaan ja niiden kautta käydään keskustelua nimimerkin turvin. Nimellä Syysleimu Niina suoltaa Valitusten laatikkoon tekstiä tilanteestaan – kerrotussa tosi ja fantasia toimivat terapeuttisesti. Mikä Niinan kokemassa, kertomassa, aikomassa ja tekemässä on totta, mikä kuviteltua tunteiden ja paineiden purkua? Mikä on kirjoitusten totuus- ja todistusarvo?

”Kuinka kauan kirjoittamisen hyvien vaikutusten alkamista pitäisi odottaa?
Jos vuosi, tai edes puoli vuotta, niin huhhuh. Tai entä jos minulle käy niin ohraisesti, etten saakaan vapautusta, tunnelin päässä ei ole valoa, vaan puhkeaa ihottuma tai tulee suolisilmukka.
Kaivelin kaapista kirjekuoren. Katsoin vielä tekstiä. Olin käyttänyt siinä omia nimiämme. Poistin ne.
Pudotin kirjeen Mallan laatikkoon.”

Niina Repo kirjoittaa vakavista asioista ilmavasti ja hauskasti, muttei vähättele niiden vakavuutta. Kirjan äärellä on hapekas ilma hengittää. Vauhdikasta tarinaa oli helppo lukea ja sen tyylistä nauttii, kuten Niinan pohtiessa pettämisen syitä. Niina, koko nimeltään Tanja Anniina, käy keskustelua pettäjistä ärhäkämmän ja kärjekkäämmän minänsä Tanjan, siis itsensä kanssa:

”He haluavat muutosta. Haluavat olla joku toinen. Haluavat.
Hei… nyt keksin. Tämä rimpula tässä –
Tanja piirsi etusormeensa suun ja silmät – on Pete, sarjapettäjä. Kysytään häneltä!
Mitä?
Miksi petät?
Minä…
… kun olin pieni, en saanut koiraa, en edes pientä. Äiti oli kylmä. Vapputorilla ilmapalloni karkasi, enkä saanut uutta, vaikka itkin. Aamulla peilissä vilahti vatsa. Onneksi oli rahaa, se kompensoi mahaa. Niin kuin pirjot, sadut, tintit ja ulput. Mitä vaimo ei anna, sen saan muilta.
… anteeksi, sanoitko jotakin Niina? Että riittää jo?
No, ei todellakaan riitä. Eihän tässä olla kuin aivan alussa… syitä on satoja! Huono itsetunto, hyvä itsetunto, nenänmuoto, aivokemia, amalgaanipaikat, se että isopappa oli sarjamurhaaja ja testin mustetahra näyttää pillulta tai munalta.
Pettämisen syy on –
lämpötilassa. Makuuhuoneessa on liian kylmä, puolisolla flanellipyjama. Ulkona on liian kuuma. Naiset kulkevat lyhyissä hameissa,
hameiden alla paljaat pakarat.
Miehillä on halukas katse –
tyttöjen baari-illan jälkeen, yhden humalaisen kerran sitä haluaa tuntea olevansa haluttava…
Vaimosta on tullut vettynyt rusina.
Mies on kitkerä kuin greippi.
Pettämisen syy se,
että elämäni on OIKEASTI perseestä. Siippani on OIKEASTI frigidi. OIKEASTI tarvitsen tämän tai hyppään järveen.
Haluan rakkautta. Olla elossa. Ravistella rajoja.
Olen rikki.
Pääni on vähän sekaisin, dopaniinit. Rakastuneena tuntuu hyvältä, paremmalta kuin yleensä.
Ja tämänkin syy vielä, Niina,
yksi yleisimmistä:

En minä tiedä, miksi petän.”

Niina Repo hämää ja luo käänteitä villisti kierros kierrokselta. Tuomaksen ja Niinan avioliittoa lähestytään kaukaa kohti nykyhetkeä. Asiat kiepsahtavat välillä päälaelleen. Tiloja ja mielentiloja visualisoivat sivuilla erilaiset mustat ja joskus valkeatkin ovet – kiinni, auki tai raollaan olevat. On kyse yhteydestä toiseen ihmiseen. Ja siihen Niina kirjan lopussa vakavasti pyrkii.

Ihmissuhde on paitsi rakastamista ja välittämistä, myös yrittämistä, pyrkimistä ja antamista. Antamisen valikkoon kuuluu myös kyky antaa anteeksi. Kompleksi on upea romaani avioliittokriisistä ja siitä selviämisestä. Minulle se oli eka Niina Revolta lukemani. Taidanpa seurata tätä kirjailijaa vastaisuudessa!

Niina Repo: Kompleksi. Siltala 2016, 231 sivua.

Kategoria(t): Kaunokirjallisuus Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s