Helsinki LIT 13.5.2016

Tämä pieni juttuni on suora jatko edelliseen blogiini norjalaisen Tore Renbergin kirjasta Huomenna nähdään:

Hyvin symppiksen vaikutelman Helsingissä piipahtanut kirjailijavieras antoi itsestään perjantai-illan keskustelussa Philip Teirin kanssa Helsinki LITissä! Keskustelut tulivat suorana lähetyksenä Teemalta ja Yle Areenasta. Renberg vaikutti eloisalta, iloiselta ja vilkkaalta hemmolta.

Hän kuvasi kotikaupunkiaan Stavangeria öljyllä vaurastuneeksi kaupungiksi ja kertoi kasvaneensa siellä keskiluokkaisessa perheessä. Huomenna nähdään -romaanin pikkurikolliset edustavat siten hänelle vierasta ja rikollismaailmassakin katoavaa kansanosaa. Voidakseen kirjoittaa heistä Renbergin oli ensin ”perehdytettävä itsensä”.

Huomenna nähdään -romaania Teir vertasi Coen veljesten Fargo-elokuvaan. Vertaus on oivaltava. Romaani edustaa horisontaalista kerrontaa: tarinassa tapahtuu samanaikaisesti paljon, kerronta vaihtuu episodimaisesti henkilöstä toiseen ja leikkaukset tilanteesta toiseen ovat oleellisia. Horisontaalinen kerronta on ”post-televisiosarjakirjallisuutta”, joka käyttää kertomistavassa sarjafilmien rytmiä.

Renbergin mukaan Huomenna nähdään paisui mittavaksi siksi, että hän pakkasi tapahtumat kolmeen vuorokauteen ja pyrki kuvaamaan koko kollektiivia varsin laajan henkilögallerian kautta.

Renberg luonnehti keskeisen henkilön Pålin kierrettä virheiden sarjana: Hän tekee pahan virheen (ryhtyy rahaongelmassaan kokeilemaan nettipelaamista ja jää koukkuun) ja yrittää sitten korjata virheensä vielä pahemmalla virheellä (hakee velkaantumiseensa apua täysin vääriltä ihmisiltä). ”Rakastamme typeriä asioita vallankin, jos ne osoittautuvat vaarallisiksi. Virheittensä kautta alkuaan hyvä ihminen muuttuu itsessään pahaksi.”

Jotain kirjan henkilöiden kanssa samaa Tore Renbergillä sentään on keskiluokkaisessa maailmassaan: oma isä oli alkoholisti ja perhe-elämä resuinen. Renberg itse varttui rockmaailmassa ja kuului pitkään stavangerilaiseen, 1990-luvulla kansainvälistäkin suosiota saavuttaneeseen rockbändiin laulajana. Keikalle päästiin New Yorkiinkin asti.

Ymmärtääkseni Renberg on yhäkin muusikko.

Philip Teirin ja Tore Renbergin keskustelussa sivuttiin myös populististen/nationalististen ääriliikkeiden suosiota, etenkin Euroopassa. Sekä Norjassa että Suomessa populistipuolue on hallituksessa. ”Minulle on mysteeri, miksi ääriliikkeet kasvavat niin suuriksi”, Renberg sanoi viitaten erityisesti Ronald Trumpin rakettimaiseen nousuun Yhdysvalloissa. ”Ilmiö on todennäköisesti vain kasvussa”, hän ennusti.

Jälkikeskustelijat Juha Itkonen ja Aleksis Salusjärvi tunnustivat molemmat koukuttuneensa Huomenna nähdään -romaanista.  He lukivat sen yhtäjaksoisesti. Minä jätin kirjan välillä sivuun ja luin muutaman päivän ajan vallan muuta. Sykkeeseen ja imuun oli vaikeaa päästä enää sen jälkeen, sillä tämäkin tarina on vain yksi luvuttomien kirjoitettujen tarinoiden joukossa.

Julkaisin Huomenna nähdään -blogini torstaina 12.5.

 

Kategoria(t): Ajankohtaista Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s