Vuoden luontokirja: Mika Honkalinnan Korppiretki

Vuoden 2015 luontokirja, Mika Honkalinnan Korppiretki (Maahenki)

Vuoden 2015 luontokirja, Mika Honkalinnan Korppiretki (Maahenki)

WWF:n Vuoden 2015 luontokirja on Mika Honkalinnan teos Korppiretki (Maahenki). Voittajan valitsi viidestä palkintoehdokkaasta professori Sixen Korkman. Mika Honkalinna (s. 1964) on liminkalainen luontovalokuvaaja, joka on harrastanut luontovalokuvausta 14-vuotiaasta asti ja ammatikseen vuodesta 1998 lähtien. Hänen pääkohteenaan on pohjoinen havumetsäluonto.

Valinnan teki tänä vuonna professori Sixten Korkman. Kukitettuna teoksen tekijä.

Valinnan teki tänä vuonna professori Sixten Korkman. Kukitettuna teoksen tekijä.

Havumetsien maagisuus oli myös keskeinen valintaperuste Sixen Korkmanille: ”Teoksen mustavalkoisuus antoi metsän maagisuuteen oman tunnelmallisen lisänsä. Linnut kiehtovat minua erityisesti, koska olen saaristoihminen. Jorma Tenovuon Utön linnut olisi ollut siksi minulle luonteva valinta, mutta sittenkin viehätyin korpeista”, perusteli Korkman ja kiitti valitsemansa teoksen kuvien ja tekstin erinomaista symbioosia.

Honkalinna lähestyy Korppiretkessä korppia oman metsässä liikkujan tarinana, itse kokemana, omana kertomuksenaan. Kirja on kertomus ihmisten ja eläinten välisestä suhteesta ja kumppanuudesta ja ihmisen samuuden tuntemuksista ympäröivää luontoa kohtaan.

”Korppiretkessä kietoutuvat yhteen muistot, havainnot korppien maailmasta, kohtalon oikut, maiseman muutos, lähiluonnon merkitys ihmiselle sekä korpin asema eri kulttuureissa kautta historian. Se on myös kertomus keski-ikäisten äijien vuosittaisesta korpinpoikasten rengastusretkestä ja sen myötä kasvaneen toveri- ja yhteishengen synnyttämistä muistoista ja merkityksistä”, kirjoittaja kuvailee teostaan.

Honkalinna on aiemmin koonnut teokset Metsäpäiviä, Lumen aika ja Suuri pöllö. Korkmanin viiden ehdokaskirjan valikossa olivat lisäksi Lasse Kylänpään Linnuntie (Maahenki), Jussi Murtosaaren Hämmästyttävät hyönteiset (Ducendo) sekä Sakke Yrjölän, Hannu Lehtosen ja Kari Nybergin Suomen kalat (Neno). Utön linnut -teoksen kustantaja on Vrakplundrarförlaget. WWF:n suojelujohtajan Jari Luukkosen mukaan ehdokaskirjat valittiin 29 tänä vuonna ilmestyneen luontokirjan joukosta.  WWF on järjestänyt Vuoden luontokirja -kilpailun 38 vuoden ajan.

Palaan itse kirjaan ja korppien elämään tässä blogissani lähiaikoina.

Kategoria(t): Ajankohtaista, Luontokirjat Avainsana(t): , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s