Finlandia-ehdokkaista

Laura Lindstedtin Oneironia, fantasiaa kuoleman jälkeisistä sekunneista, ovat kiittäneet niin kriitikot kuin lukijatkin.

Laura Lindstedtin Oneironia, fantasiaa kuoleman jälkeisistä sekunneista, ovat kiittäneet niin kriitikot kuin lukijatkin.

Finlandia-ehdokkaat 2015 on julkistettu. Valitut kuusi kirjaa ovat Seija Ahavan romaani Taivaalta tippuvat asiat, Kari Hotakaisen Henkireikä, Pertti Lassilan Armain aika, Laura Lindstedtin Oneiron, Markku Pääskysen Sielut ja Panu Rajalan Intoilija. Olen lukenut kirjoista vain kaksi. Intoilija on viimeisin blogini (2.11.). Julkaisuvuoroaan odottavan romaanin Sielut aikaistan seuraavaksi.

Kahden lukemani perusteella olen sitä mieltä, että Tiina Laitila Kälvemarkin keväällä ilmestynyt Karkulahti olisi kuulunut kuuden valikkoon. Pidän sitä ehdottomasti yhtenä tämän vuoden kärkiromaanina. Panu Rajala teki Intoilijassa kulttuuriteon, sillä muuten olisi syntynyt anteeksiantamaton tyhjiö, Into K. Inhan syntymästä kun tulee marraskuussa kuluneeksi 150 vuotta, aivan kuten hänen ikä- ja koulukaverinsa ja aikalaistaiteilijaystävänsä Jean Sibeliuksenkin. Sibeliusta juhlitaan – ansaitusti, Inhaa ei. Silti valinta yllätti: Rajala tukee kirjansa aivan liian vankasti valmiiden Inhan ja vaikkapa Aino Krohnin tekstien siirtoon romaaninsa sivuille.

Hotakainen on ammattimies, mutta Henkireikää ei ole arvosteluissa suitsutettu. Arvostelujen perusteella olisi kysy pikemminkin välityöstä, laadukkaasta sinänsä. Sen sijaan Laura Lindstedtin Oneironia ovat kiittäneet niin kriitikot kuin lukijatkin. Olen ladannut itselleni vahvan kiinnostuksen saada käsiini myös Heidi Köngäksen romaani Hertta, ja aionkin sen vielä ostaa. Mutta missä on julkisuudessa suurta suitsutusta saanut Emmi Itärannan Kudottujen kujien kaupunki?

Finlandia-sirkuksessa ihmetyttää joka vuosi se, että palkittavan valitsijalle tuntuu jäävän aikaa vain vaivaiset kaksi viikkoa. Kun palkinto perustettiin, voittaja julkistettiin paria kuukautta myöhemmin, tammikuun alussa. Sillä pyrittiin jakamaan joulukirjahankinnat tasaisemmin kärjen kesken ja luoda kirjan kysyntää myös uuden vuoden hiljaisena alkuna.

Lyhennetystä ajasta huolimatta tottahan valitsijan on täytynyt lukea uutuuskirjoja jo aikaisemmin, mutta silti. Miten hyvin hän lopulta ehtii perehtyä teoksiin? Miten hataralla lukemisella hän joutuu tekemään ratkaisunsa, kypsyttelemättä, ehtimättä analysoida? Siinä asemassa on nyt Heikki Harma. Kunniatehtävä ei käy kateeksi.

Palkinto on kustantajien. Miten niiden sitten kävi? Gummerus, Siltala, Tammi ja WSOY, kultakin yksi kirja, Teokselta kaksi.

P.S. Lisäys saman päivän iltana

Ylen kirjallisuustoimittajat Nadja Nowak ja Seppo Puttonen ilmaisivat Finlandia-valinnoista tuoreeltaan tyrmistyksensä, suorastaan loukkaantumisensa jonkun listalta puuttuneen kirjailijan puolesta.

”Koskaan meidän listamme ei ole poikennut näin jyrkästi”, he tunnustivat, kun ainoakaan heidän veikkaamaansa kirjaa ei sisältynyt listalle. ”Milloinkaan kahteen vuosikymmeneen ei ole käynyt näin”, he lisäsivät. Toimittajat kertoivat lukeneensa ainakin sata suomalaista kaunokirjallista teosta tältä vuodelta.

Nadja Nowak kertoi kolmihenkisen raadin puheenjohtajan Iris Schwanckin todenneen, että vuoden kirjoista puuttuivat ajankohtaiset teemat kuten maahanmuutto, pakolaisuus ja poliittiset ääri-ilmiöt. ”Miten niin”, ihmettelivät Nowak ja Puttonen ja listasivat joukon kirjoja, joissa teemat ovat hyvinkin keskeisiä:
Pärttyri Rinteen esikoisromaani Viimeinen sana kertoo koulusurmista, Elina Hirvosen Kun aika loppuu joukkosurmista, Anna-Maija Marttisen Vapaa kertoo pakolaisesta sekä Katja Ketun Yöperhonen, Emmi Itärannan Kudottujen kujien kaupunki ja Jukka-Pekka Koskisen Kuinka sydän pysähtyy kuvaavat yksinvaltaa tai diktatuuria, mikä avoimemmin, mikä peitellymmin.

Molemmat YLEn kirjallisuustoimittajat tekivät listansa yksin, mutta niistä löytyi samoja kirjailijoita ja teosia: Elina Hirvosen Kun aika loppuu, Karo Hämäläisen Yksin, Emmi Itärannan Kudottujen kujien kaupunki sekä Heidi Köngäksen Hertta sekä Petri Tammisen Meriromaani.

Mielenkiintoista!

Blogini Panu Rajalan Intoilijasta:
https://annelinkirjoissa.wordpress.com/2015/11/02/panu-rajala-intoilija/
sekä Markku Pääskysen Sieluista:
https://annelinkirjoissa.wordpress.com/2015/11/07/markku-paaskynen-sielut/

 

Kategoria(t): Ajankohtaista, Kaunokirjallisuus Avainsana(t): , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta artikkeliin: Finlandia-ehdokkaista

  1. Paluuviite: Onko jotakin rikki? | Savurenkaita

    • Minä en suostu astumaan Rajalan mestauskomppaniaan. Hän on joka tapauksessa tehnyt suuren työn ja mitä ilmeisimmin suuren innostuksen vallassa. Vaikka luin Intoilijan Inhan Suomen maisemia -teos vierelläni sohvatyynyllä, samat paikat ja tekstit sieltä tunnistaen ja vaikka mielestäni lukijalla on oikeus tietää, mikä on alkuperäistä Inhaa ja mikä Rajalan Inhan tyyliä jäljittelevää tekstiä, suhteellisuudentajun palauttaen muistan, että Panu Rajala on yli 40 vuotta kirjoittanut tieteellistä tekstiä tiukasti lähdemerkinnöistä kiinni pitäen. Nyt sitten (kerran) hän lipsahti kaidalta polulta sivuun, mutta tuskin kataluuttaan, vaan asian vakavuutta loppuun asti harkitsematta, kevytmielisesti. Uskon hänen julkisiin selityksiinsä aika pitkälle (pyrkimys kollaasimaiseen kerrontaan ja Inhan upeista teksteistä hurmaantuminen). Silti hän teki väärän ratkaisun liudentaessaan oman Inha-tyylisen tekstinsä Inhan alkuperäiseen ja pannen kaiken Inhan kertomaksi, jolloin lukija ei pysty näkemään eroa. Ellei runsaat lainaukset olisi tulleet julki, lukijat pitäisivät kaikkea Panu Rajalan OMANA tekstinä, kuten teki Helsingin Sanomien arvostelija Anu Uimonen ja kuten teki Finlandia-ehdokkaat valinnut raati.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s