Graeme Simsion: Vauvatesti

Donia ei voi moittia yrittämisen puutteesta. Vauvatestissä hän valmistautuu isyyteen.

Donia ei voi moittia yrittämisen puutteesta. Vauvatestissä hän valmistautuu isyyteen.

Australialainen tietomallintamisen ja tietotekniikan tutkija Graeme Simson on saanut luvuttomat määrät ihmisiä ympäri maailmaa nauramaan. Esikoiskirjassa Vaimotesti Melbournen yliopiston genetiikan professori, huippusystemaattinen ja looginen Don Tillman etsii itselleen sopivaa vaimokandidaattia laatimansa kyselylomakkeen avulla – siis karsiakseen ulos ne naiset, jotka tuottaisivat pettymyksen ja joita hän ei kestäisi elämänkumppanina. Hassustihan siinä käy – tai siis lopulta hyvin, sillä Don päätyy naimisiin ”maailman kauneimman naisen”, Rosien kanssa, joka lomakkeen mukaan olisi mahdollisimman epäsopiva. Sen ”sopivan” kanssa Don ajautui karille jo tutustumisillassa.

Vaimotestin päätelmä on tietenkin se, että Don huomaamattaan etsii kyselylomakkeensa avulla naista, joka sietäisi häntä itseään.

Vauvatestissä naimisiin päätynyt Don työskentelee Columbian yliopistossa New Yorkissa ja Rosie-vaimo tekee psykologian väitöskirjaansa. Häistä on kulunut kymmenen kuukautta ja kymmenen päivää, kun Rosien yllättää Donin paljastuksella: ”Me olemme raskaana.”

Me olemme… Don romahtaa – tai saa romahduskohtauksen, vaikka lähiympäristöstä Donin vauhko säntäily näyttää naapurin miehen lievältä pahoinpitelyltä ja sen jälkeiseltä pitkäkestoiselta pikajuoksulta.

Oikeastaan kirjassa ei ole kyse vauvatestistä. Rosie on kerta kaikkiaan raskaana. Kyse on käynnistyvästä vauvaprojektista, jossa Don alkaa valmentautua isäksi ja pyrkii varjelemaan tulevan vauvan, Budin [Nupun] optimaalisen hyvä kehityksen. Mutta koska Don on kaikkea muuta kuin keskivertoihminen, ratkaisumallit ovat epätavalliset ja Donin onnistuu nopeasti sotkea elämänsä moneen solmuun.

Yksi vauvaprojektin työväline on excel-taulukko:
Loin excel-taulukon, ja kävi nopeasti ilmi, että kielteiset asiat päihittivät positiiviset. Olin potentiaalisena isänä selkeästi epäsopiva, ja kävi alati selvemmäksi, ettei minua enää tarvittu kumppanin roolissani.
… Ja vaikka olisin halukas ottamaan vastaan isyyden mukanaan tuoman vastuun, sekä ammattiterapeutti että vaimoni olivat arvioineet minut kyvyttömäksi. Ja nyt olin itse päätynyt samaan tulokseen.

Mutta tämä päätelmä vasta sen jälkeen, kun Don on yrittänyt opiskella pienten lasten käyttäytymistä tarkkailemalla ja kuvaamalla heitä leikkipuiston reunamalla. Tuloksena on pidätys, poliisikuulustelu, epäily taipumuksesta pedofiliaan, sen seurauksena uhka menettää oikeus tulevaan lapseensa, psykologien testit ja lausunnot sekä pakollinen osallistuminen väkivaltaan taipuvaisten miesten kurssille.

Don on heittäytynyt työnsä ohessa täysillä vauvaprojektiinsa ja hän tietää teoriatasolla liki kaiken vauvoista, synnytyksestä sekä odottavan äidin terveellisestä ruuasta ja terveellisistä elämäntavoista. Hän suunnittelee ja tilaa törmäysturvallisuudessaan panssarivaunua muistuttavat lastenvaunut sekä yläkerran musiikkimelun vuoksi äänieristetyn, elektronisesti toimivan kehdon – molemmat Rosien tietämättä. Erinomaisena ruuanlaittajana hän valmistaa vaimolleen odotusajan oikeita ruokia, joita tämä oikuissaan ja mieliteoissaan useimmiten ei huoli. Rosien haluaa päättää itse omasta kehostaan:

”Täysin järkevää. Proteiini –”
”Vittuun proteiini. Vittuun ihmiset, jotka kertovat minulle, mitä minun pitää syödä ja milloin minun pitää harrastaa liikuntaa ja miten minun pitää opiskella ja käydä joogassa, mitä minä muuten tiedoksesi teen Judyn kanssa. Ja ei, se ei ole bigramjoogaa vaan sellaista, joka sopii raskaana oleville. Osaan selvittää sellaiset asiat ihan omin päin.”
Epäilin, että Rosien käyttämä termi ”vittuun ihmiset” oli semanttisesti virheellinen ilmaisu. Se oli kuitenkin parempi vaihtoehto kuin ”haista vittu, Don”, mitä hän selvästikin tarkoitti.

Don on varomattomuuttaan avioliiton Besser Wisser, tai sitten ”Rosie ei erityisemmin pidä siitä, että geneetikot sanelevat psykologeille, mitä niiden pitää tehdä”, kuten hyvä ystävä ja Rosien tutkimusohjaaja Gene teoretisoi. Niinpä odotusajan lopulla Don kokee tarvitsevansa asiantuntijan laatimaa optimaalista selviytymisstrategiaa. Avioliitto on ajautumassa karille ja Don ollaan pudottamassa kelkasta:

”Ongelma piilee siinä”, Gene sanoi, ”että ne asiat, joita Rosie sinussa rakastaa, ovat juuri ne asiat, jotka saavat hänet kuvittelemaan, että olet liian… erilainen… pystyäksesi olemaan isä. Hän saattaa ottaa riskejä ihmissuhteissa, mutta yksikään nainen ei ota riskejä lastensa suhteen. Loppujen lopuksi kyse on siitä, että sinun täytyy vakuuttaa hänet siitä, että olet… riittävän tavallinen voidaksesi olla isä.”

Mutta Don ei ole keskivertoihminen. Siksi hänen ongelmansakin ovat ainutlaatuisia ja ennen kaikkea, ainutlaatuiset ongelmansa Don ratkaisee ainutlaatuisella tavallaan. Edellisten yllätysten on ratkettava, jotta löytyy tilaa uusille, joita Donin kelkkaan joutuville on luvassa varmuudella. Kuten sekin, kun Los Angelesiin lentävä matkustajakone joutui palaamaan JFK-lentokentälle, koska…
Mutta ei ongelmaton ole Rosiekaan täydellisen rakkauden kaipuussaan ja illuusiossaan.

Graeme Simsionin Vauvatesti on edeltävän kirjan tavoin hulvaton, älykäs ja riemastuttava. Pitkiä jaksoja jännitin silkalla äidillisellä ja naisellisella myötätunnolla Donin puolesta, sillä hänestä ei voi olla pitämättä.

Graeme Simsion: Vauvatesti. Otava 2015, 398 sivua. Suomennos Inka Parpola.

Lue myös: Vaimotesti, Annelin kirjoissa 26.4.2014. (luokissa Huumori ja Kaunokirjallisuus)

Kategoria(t): Huumori, Kaunokirjallisuus Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s