Jari Nissinen: Paha mieli

Näyttelijä ja käsikirjoittaja Jari Nissinen kirjoitti jännärin narsistisesta nuoresta näyttelijästä.

Näyttelijä ja käsikirjoittaja Jari Nissinen kirjoitti jännärin narsistisesta nuoresta näyttelijästä.

Luin Jari Nissisen esikoisromaania Paha mieli puoliväliin asti narsistisen, nousukiidossa olevan nuoren ja häikäilemättömän näyttelijän sekoiluna, mutta kirjan loppupuolella en enää tiennyt, mitä ja millaisesta henkilöstä kertovaa tarinaa oikein luin.

Jesse on lahjakas, näyttelemisen tekniikat hallitseva julkkisnäyttelijä ja käsikirjoittaja, komea, eroottisesti aktiivinen ja tavoiteltu. Hän liikkuu kaltaisissaan elokuva- ja tv-filmipiireissä. Hän on itse itselleen Sankari.

Narsismin kääntöpuolena on pitkälle kehittynyt ihmisten ja elämän halveksunta. Naiset ovat hänelle pelkkiä panokohteita, käsiteltävää materiaalia, manipuloinnin ja ihmissuhdeteatterin maaleja. Teeskennellessään ulkoisesti muuta Jesse mielessään kuvittelee sadistisia ja väkivaltaisia mielikuvia tilanteista. Yksissä juhlissa hän kohtaa ja myöhemmin myös pyydystää verkkoonsa juuri teatterikorkeakouluun päässeen kaunottaren, Johannan, joka saa nopeasti nimeä ja jolle alkaa sataa roolitarjouksia. Kyyninen Jesse saa laskelmoivalla käyttäytymisellään Johannan rakastumaan itseensä ja uskomaan saavansa vastarakkautta, jota Jessestä ei löydy, ei hänelle eikä kenellekään muullekaan. Jesse ei halua sitoutua, mutta toisin käy.

Nissisen romaanin ensimmäinen osa kuvaa Jessen narsismin yhä räikeämpää kehittymistä ylimielisyydeksi ja kaunaksi muita ihmisiä, myös kollegoita ja kilpakumppaneita kohtaan. Toisessa osassa kierrokset muuttuvat hurjiksi. Jesse pitää itsestään selvänä, että asuinkumppani Johannan tunnettu tv-toimittajasisko lankeaa hänelle ilman vähäisintäkään vaivannäköä, mutta tuleekin torjutuksi. Hinta, jonka sisko joutuu torjunnastaan maksamaan, yltää pikimustaan pahuuteen.

Sisko katoaa ja vain lukija tietää, mitä hänelle tapahtuu. Sen lukeminen on samanaikaisesti vastenmielistä, puistattavaa, torjuttavaa ja vangitsevaa. Übermensch Jesse tekee kellarivangistaan filmin, josta on tarkoitus tulla täydellinen taideteos.

Tarina on sairas ja ruma. Silti se on hyvin kirjoitettu. Asialla on ammattilainen kielen- ja kerronnan taitaja: Jari Nissisen toinen ammatti näyttelijätyön lisäksi on käsikirjoittaja. Nissinen on sekoitellut erilaisia aineksia päähenkilöönsä, jonka minämuotoisena kertomuksena tarina etenee: aivan liian monista dekkareista tuttua sadistista ja psykopaattista väkivaltaa, hulluutta, neroutta, röyhkeyttä ja jopa viattomuutta, jos täydellistä kyvyttömyyttä tunnistaa hyvä ja paha, tuntea empatiaa ja syyllisyyttä voi kutsua viattomuudeksi. Paha mieli on siis keitos erittäin vahvoin maustein.

Kirja muuttuu edetessään jännitysromaaniksi, ja lukija mietti, miten tällainen syvällä pahuudessa ja raakuudessa liikkuva minäkerronta voi päättyä ja miten paha saa palkkansa. Jälkimmäisen Nissinen jättää taitavasti ja sopivasti lopettaen tarinansa ulkopuolelle. Narsismi on muotitermi. Sen nimikkeen alle pannaan paljon sellaista, mikä ei sinne kuulu. Jesse on ilman epäilystä narsisti, mutta myös paljon muuta tympeää ja vastenmielistä.

Tätä kirjoittaessani tuli mieleeni Klaus Mannin hieno romaani Mefisto (1936), kertomus 1930-luvun Saksasta narsistisesta näyttelijästä esikuvana näyttelijä Gustaf Gründgen. Siinä missä Mefisto piirtyi henkilökuvana vahvoin yhteiskunnallisin ulottuvuuksin, Paha mieli jää taitavan kielenkäyttäjän kirjoittamaksi jännäriksi jännäreiden vuolaassa virrassa.

Jari Nissinen: Paha mieli. Like 2015, 318 sivua.

Kategoria(t): Kaunokirjallisuus Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s