Jörn Donner: Poika ja isä

Donnerin rikostarinassa lonkerot ulottuvat Lähi-itään, Beirutiin ja Israelin turvallisuuspalveluun Mossadiin.

Donnerin rikostarinassa lonkerot ulottuvat Lähi-itään, Beirutiin ja Israelin turvallisuuspalveluun Mossadiin.

Lukiessani Jörn Donnerin romaania Poika ja isä aloin kummastella, millä perusteilla olin nuorena aikuisena pitänyt kirjailijan monista Andersin suku -sarjassa ilmestyneistä teoksista, kuten kirjoista Angelan sota, Jakob ja kylmä rauha, Angela ja rakkaus sekä joistakin muista. Ehkä juuri sukutarinan ja Suomen kohtalonvuosien yhteen nivoutumisen vuoksi?

Pitäisinkö vielä? Uusinta lukiessani epäilyksen käärme luikersi sisääni. Ehkä vaadin nyt hyvältä romaanilta enemmän?

Kansainvälisissä bisnes- ja diplomaattipiireissä vaurastunutta konsulttia David Andersia ammutaan kiikarikiväärillä selkään tämän ollessa piknikillä nuoren rakastettunsa Marian kanssa. Uhrin selkäydin vaurioituu ja hän halvaantuu parantumattomasti. Elämä jakautuu kahteen osaan, elämään ennen laukausta ja elämään sen jälkeen.

Poika ja isä on rikosromaani, mutta samalla rikosromaanin kaavamaisuuden rikkova antidekkari tai epädekkari. Iso plussa siitä! Tarina suuntautuu rikoksen seurauksista selviämiseen, ei niinkään rikoksen selvittämiseen.

Tottahan sitäkin on, yritystä ymmärtää syyt, taustat ja tekijät. Uhria itseään ne eivät tunnu kiinnostavan. Sen sijaan ymmärtämiseen pyrkii hänen aikamiespoikansa Erik, joka vastikään on löytänyt vuosia teillä tietämättömillä liikkuneen ja vanhaa perhettään vältelleen isänsä. Jos rikos selviäisi, sen myötä selviäisi paljon myös isän menneisyydestä, jossa vaikuttaisi olleen ulkopoliittisiakin juonteita.

Mutta tarinan epämääräisyydessä katoaa rikosromaania kasassa pitävä ja tarinaa eteenpäin kuljettava jännite. Donner jaarittelee ja on pitkäveteinen. Lukija ei tunnista ajatusten toistumista muuten kuin kerronnan viipyilynä. Paitsi sitten sivulla 222, missä ei voi olla huomaamatta suomentajankin paikalleen jättämien, liian lähekkäisten lauseiden samuutta: ”Simon oli kuulunut viimeisiin joukkoihin, jotka jättivät Viipurin venäläisille 20.kesäkuuta 1944.” ja ”Simon oli ollut yksi viimeisistä Viipurin kaupungissa, joka oli luovutettu enemmän tai vähemmän paniikinomaisesti 20. kesäkuuta 1944.” Sattuuhan näitä, mutta Pojassa ja isässä se nostaa esiin kirjan yleisen ominaisuuden, toiston eri muodoissaan.

Eroottisuus siihen liittyvine eritteineen kuuluu Donnerin fiktioon myös nyt (tai vielä) – korostuneesti. Halvaantunut David ei luovu naisista. Eroottisuuden erikoisvivahteena Donner tuo tarinaan 25-vuotiaiden kaksoissisarusten Erikin ja Rosan avoparisuhteen. Sisarten välinen insesti tuntuu olevan lähipiirille tuttu juttu, sillä sekä Skånessa asuva äiti että Helsingissä elävä pyörätuoli-isä vihjaavat Erikille, että moisesta voisi hyvän sijan aikana hankkiutua eroon – kuitenkin vailla kummastelua tai moraalista paheksuntaa. Hän pohtii Erik:

Hän voisi toimia avustajana. Mutta innostus hiipui, kun hän ajatteli Rosaa ja työtään. Tukholmaa ja sen rajattomia mahdollisuuksia verrattuna siihen ankkalammikkoon joka Helsinki oli. Hän ikävöi sitä että sai herätä yhdessä Rosan kanssa sunnuntaiaamuna, tuntea, että he kuuluvat yhteen, ja tietää yhtä tuskallisesti, ettei se kestäisi…
… Hän kieltäytyi ehdottomasti heittäytymästä eroottisiin seikkailuihin, selittämättömästä syystä. Hän ajatteli Rosaa. Hän halusi pidättäytyä lähemmästä kanssakäymisestä muiden naisten kanssa.

Insestijuonne on tuiki tarpeeton, joten miksi siis? Kirjoittiko Donner auki todellisen tuntemansa perhetarinan rakennellen lihat luiden ympärille? Olettaisin niin, sillä etulehden tekstin mukaan jokaisesta myydystä kirjasta menee euro selkäydinpotilaiden hyväksi.

Astutaan fiktiosta reaalimaailmaan.

Jörn Donner: Poika ja isä. Otava 2014, 272 sivua. Suomennos Kari Koski.

Kategoria(t): Kaunokirjallisuus, Rikosromaani Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s