Riitta Tulusto: Kissan kanssa

Riitta Tulusto on koonnut kissaihmisiltä elämäntarinoita kissoista ja tarinoita kissan ja ihmisen suhteesta.

Riitta Tulusto on koonnut kissaihmisiltä elämäntarinoita kissoista ja tarinoita kissan ja ihmisen suhteesta.

Faaraon kissa, noita-akan kissa, mummun kissa, navettakissa, musta kissa marssimassa tien yli, lapsi ja kissanpentu, mies ongella kissan kanssa − monenlaisia mielikuvia.

Kissa on sydänten murskaaja. Tenhon kehään on astunut myös Riitta Tulusto, jonka ideoima ja kirjoittama kirja Kissan kanssa ilmestyi juuri. Kirja koostuu mitä erilaisimmista kissatarinoista, joissa haastateltavat kertovat rakkaista lemmikeistään. Tulusto on vetävällä tyylillään kirjoittanut ne yhtenäisiksi elämänkertatarinoiksi, hauskasti ja haltioituneesti.

Niinpä niitä on hauska lukea, mutta elää myös kissaperheen ihmisjäsenten rinnalla murheellisissa tapahtumissa.

Sain tästä kerrassaan mainiosta ja koskettavasta tarinakokoelmasta käsiini lämpimäiskappaleen, itse kun olin yksi kertojista. Aiheenani oli Ulla, nyt jo runsaan 17 vuoden kypsään ikään ehtinyt kissaleidi. Ulla saa kirjassa luonnehdinnan villi siinä missä Aira Samulinin Hyrsy on karismaattinen tai Tarja Halosen ”karvapurilaisilla” (hiirillä) herkutellut Rontti älykkö, Marjut Mattilan Mikko sielukas, Anna Laineen Iiris kosmopoliitti tai Eila Naukkarisen Donna elegantti.

”Donna on kapeaniskainen ja kaunis kuin espanjalainen flamincotanssija.”

Kissa on peto ja saalistaja, joka haluaa ylpeänä esitellä saaliinsa myös ihmisperheelleen.

Kissa on peto ja saalistaja, joka haluaa ylpeänä esitellä saaliinsa myös ihmisperheelleen.

Kirjan 23 kissallista elämänkertaa ovat toinen toistaan hurmaavampia, kaikki keskenään erilaisia, kuten kertojat ja heidän kissansakin. Jokainen kissa on omanlaisensa persoona ja kissan elämän varrelle riittää sattumuksia ja seikkailuja, suuria riemastuksen hetkiä, huolia, iloa jos surujakin.

Saa viskata romukoppaan väittämän vaistojen varassa elävästä eläimestä. On kissojen vaisto varmaankin kehittyneempi kuin intuitioksi omaksi kutsumamme, mutta epäilemättä kissat ajattelevat, muistavat, ymmärtävät paljon ja tuntevat tunteiden laajalla kirjolla, kuten Mikko Perkoila luonnehtii häntä musisointiin inspiroinutta Roimaa.

Kissa osoittaa myötätuntoa ja kiintymystä ja kommunikoi mitä kekseliäimmin konstein, naukumalla eri sävyillä, näykkäsemällä, raapimalla, nuolemalla, tiputtelemalla esineitä lattialle tarkoituksena synnyttää meteliä tai uppiniskaisesti lähtemällä johonkin suuntaan kuten pieni lapsi, taaksensa tempun tehoa vilkuillen.

Kissan tunteet välittyvät iloisuutena, riehakkuutena, ärhäkkyytenä, ylpeytenä, mielihyvänä, loukattuna mielenä, masennuksena, sosiaalisuutena. Kissat ovat itsenäisiä, itsekkäitä ja itsepäisiä. Ne ovat seurallisia ja ne kaipaavat omaa rauhaa. Ne ovat mustasukkaisia ja kateellisia siinä kuin ihmisetkin.

Kissa on ihmisen eheyttäjä. Sen kanssa seurustelu alentaa verenpainetta, vaikkei aina sen oikutellessa uskoisi.

Kissa on ihmisen eheyttäjä. Sen kanssa seurustelu alentaa verenpainetta, vaikkei aina sen oikutellessa uskoisi.

”Eläintä ei saa nolata!” muistuttaa Leena Lehtolainen, joka erehtyi nauramaan Hella-kissalleen väärässä kohden. Kissan on saatava säilyttää ylpeytensä. Siitä on pitänyt kiinni myös meidän Ulla, joka ei uskalla enää iäkkäänä hypätä mielipaikaltaan hattuhyllyltä lattialle, mutta tassu kynsineen heilahtaa yllättävän läheltä naamaa, jos hänet yrittää nostaa sieltä alas. Omin käpälin on tultava, vaikka se tarkoittaa kolmen kymmenen sentin korkeudella pidettävää isoa tyynyä.

Kissa ei ole näissä tarinoissa mikä tahansa lemmikki, vaan arvostusta ja kunnioitusta herättävä ihmisen seuralainen. Valkoinen löytökissa Milkki kotiutui vanhusten hoitokotiin ja eli siellä 18 pitkää vuotta saaden hymyn palaamaan muuten niin jähmeäilmeisten vanhusten kasvoille. Milkki tajusi toimia myös kuolevan vanhuksen saattohoitajana, kunnes sen oma tiimalasi valui loppuun.

Vallan mykistävä on ”syntymästä säikähtäneen” Nooran katoamistarina. Kirsti Kokkola ja Juha Nieminen olivat vuokranneet vanhan punaisen hirsitalon omine puutarhoineen taatakseen Nooralle ja pikku-Essille kissanvapauden ilman naapureiden valituksia. Mutta ilo jäi lyhytaikaiseksi: yöllä pesutiloissa syttynyt tulipalo tuhosi 1800-luvulla rakennetun talon. Essi löytyi palokaasuihin kuolleena, mutta Nooraa ei löytynyt.

Nooraa etsittiin, päivä toisensa jälkeen, kunnes eräänä päivänä se löytyi istumassa palaneen talon grillikatoksen tyynyn päältä. Kirsti ja Juha saivat uuden kodin kahdeksan kilometrin päästä. Eräänä päivänä Noora oli sieltä kadonnut. Kului liki kuukausi Nooran etsinnässä. Lopulta entisen kotikylän naapuri soitti ja kertoi nähneensä nälkiintyneen, villiintyneen kissan syömässä raunioituneen kodin lähellä rannassa kalojen perkuutähteitä. Noora oli navigoinut takaisin siihen kotiin, jossa se oli ollut niin onnellinen.

Ja ehkä se tuli myös etsimään Essiä, sillä kissa osaa surra ja kaivata, kuten teki Donnan syntymättömiksi jääneiden pentujen isä palatessaan toistuvasti valittamaan auton alle jääneen Donnan haudalle.

Riitta Tulusto on rytmittänyt eri tarinajaksojen alkuun ja loppuun tunnettujen runoilijoittemme kissarunoja. Idea on hauska.

Siellä ne ovat, hellyttävät muistot Kissan kanssa -kirjan kansien välissä: Hyrsyn, Pörhön, Sasun, Iiriksen, Nooran, Tonton, Ullan, Maunon, Roiman, Rontin, Miskan, Jallun ja Kossun, Minttu Lumikki Marjaanan, Firren ja lukuisten muiden Englundin taiteilijasuvun kissojen, Hellan, Jarvisin, Toven, Oskarin, Manun, Pupun, Milkin, Jampan, Psyyken, Oiren, Euron ja Hoitsun, parin Mikon, Donnan, Kuikan ja Tipan. Eikä tässä vielä ihan kaikki.

Riitta Tulusto: Kissan kanssa. Kirjapaja 2014, 159 sivua.

Kategoria(t): Muistelmat ja elämänkerrat Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s