Pia Heikkilä: Koodinimi Kajaali

Pia Heikkilän kirjeenvaihtaja-sankaritar etsii uutta alkua elämäänsä Islamabadista.

Pia Heikkilän kirjeenvaihtaja-sankaritar etsii uutta alkua elämäänsä Islamabadista.

Pia Heikkilän romaanin Koodinimi Kajaali kannessa seisoo iskulause ”Kansainvälisen tason Chick Litiä”.

Chick Lit määrittyy uuden aallon feministiseksi viihdekirjallisuudeksi. Chick tarkoittaa Amerikan englannissa nuorta naista ja Lit on lyhenne sanasta literature. Käsitettä käytti ensimmäisen kerran tutkija Jeffrey DeShell ironisena terminä vuonna 1988 antologiassaan Chick Lit: Post-feminist Fiction. Kyse on siis ”toisen aallon” feminismikirjallisuudesta. Sen keskeiset tunnusmerkit ovat romantiikka ja huumori.

Kirjallisuusgenren tyypillinen sankaritar on 20–30-vuotias sinkkunainen, jolla on kiinnostava – mieluiten kansainvälinen – ammatti esimerkiksi viestinnän tai muodin maailmassa. Häntä kiinnostavat ennen muuta miehet, mutta myös ystävyyssuhteet sekä oma sukupuolisuus.

Brittiläisen tv-kanavan kirjeenvaihtajana kriisialueilla työskentelevän Pia Heikkilän romaani täyttää Chick Litin ehdot, kuten täytti esikoinenkin, Afganistaniin sijoittuva Operaatio Lipstick (Otava 2013). Tosin romantiikan kirjassa korvaa erotiikka.

Operaatio Lipstickistä pidin, pidin itse asiassa kovastikin sen rämäpäisen huumorin ja itseironian vuoksi. Kirjoitin siitä vuosi sitten. Kirja oli perin erilainen kuin yleensä lukemani, häpeämättömän seksistinen ja häpeämättömän hauska. Hulvatonta menoa kerronnassa kehystää kriisimaan rankka todellisuus.

Koodinimi Kajaalissa tyylilaji säilyy samana ja kieli vilisee kekseliästä, nokkelaa huumoria. Heikkilä on häkä liioittelevassa ilmaisemisessa.

Mutta jokin odotuksissani petti, sillä kirjojen sankaritar, kirjeenvaihtaja Anna Sandström vaikuttaa nyt hanhelta, jonka ensisijainen toimintaa ohjaava keskus sijaitsee haarojen välissä. Jatko-osa siis tekee seikkailunhaluisesta journalismin huippuammattilaisesta ammatissaan epäuskottavan kroonisen kiimansa vuoksi.

Särkyneen sydämensä ohjaamana Anna on jättänyt Kabulin taakseen ja ottanut kirjeenvaihtajan pestin Islamabadissa Pakistanissa. Siellä hänet työllistää ensimmäisenä pakistanilaistaustaisen brittipoliitikon aikamiespojan murha. Pakistanin poliisi on ymmällä.

Mutta ei Anna Sandström, joka ehdittyään olla vasta muutaman viikon Pakistanissa on edennyt menestyksellisesti seksirintamalla ja ehtii/ kykenee kirjan tarinan kuluessa ratkaista omin avuin murhan, sen ohessa paljastaa suuren rahanpesurikoksen sekä salakuljettaa rajalankojen alitse ryömimällä satamakaupungin bordellin seksiorja vapauteen Intiaan (siis naisten asemassa yhtä pahaan maahan).

Aika aikaansaapa ja railakas tuo suomalainen Anna!

Huumorin ohessa Koodinimi Kajaalin vahvuutena on Pia Heikkilän vankantuntuinen kohdemaan, sen politiikan ja yhteiskunnallisten ongelmien tuntemus. Se toimii tämänkin kirjan kehyksenä. Mutta perin villillä puppujuonella siltä valahtaa pohja. Viimeistään karttakirjan tutkiskelu vahvistaa vastaan sanomattomasti, että Heikkilä on rakentanut päättömän juonen jonkinlaiseksi jamesbondmaisen jännitysfantasian parodiaksi, missä sukupuolet vaihtavat osia. Sellaisena sitä lopulta luin.

Toivotan kaikkea hyvää sinkku-Annalle Sen Oikean tavoittamisessa sekä Pia Heikkilälle kansainvälisillä bestseller-rintamilla. Itse tuskin jatkan Anna Sandströmin edesottamuksien seuraamista pidemmälle.

Kategoria(t): Kaunokirjallisuus, Viihderomaani Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta artikkeliin: Pia Heikkilä: Koodinimi Kajaali

  1. Pihi nainen sanoo:

    Operaatio Lipstickin voisinkin laittaa lukulistalle. Välillä mietin tuskaisesti mitä kevyempää luettavaa keksisin. Aina ei jaksa raskaita teemoja.

  2. Jos haluat jotain todella nastaa makuusi, lue kyllä Operaatio Lipstick, mutta suosittelen yhtä hyvin (tai enemmänkin) Otavalta viime keväänä ilmestynyttä australialaisen kirjailijan Graeme Simsionin Vaimotestiä. Hulvaton ja hullu.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s