Artipelag ja kirjapaasto

J.A.G. Acke: Östrasalt I (1906), mielitauluni Artipelagissa

J.A.G. Acke: Östrasalt I (1906), mielitauluni Artipelagissa

Lukupaasto, elämää ilman kirjoja ja kaikkinaista lukemista useamman päivän! Oli se hauskaakin, vaikka paastoni oli pakollinen: ei löytynyt aikaa lukea. Parhaan paastopäiväni – tai pikemminkin sen puolikkaan – vietin Tukholman saaristoalueella Värmdössä juuri avatussa Artipelagissa.

Artipelag on hyvinvoivan Ruotsin kansankodin uusi ylpeys, taidekeskus jumalaisen kauniin maiseman keskellä, korkeilla kallioilla aivan meren ääressä. Ensimmäinen näyttely, syksyyn asti esillä oleva Ingen är en ö (Kukaan ei ole saari) koostuu varsin nimekkäiden 1800-luvun lopun ja 1900-luvun ruotsalaistaiteilijain töistä.

Tutut Anders Zornin naiset riisuuntuvat heleänkesäisen luonnon helmassa, mutta kirjailija August Strindbergin Taalaismaa-työt näyttivät pikemminkin mielenmaisemilta.

Kookas iltaöinen merimaisema katkaisi kulkuni. Jämähdin teoksen äärelle ja lopulta aloin etsiä taiteilijan nimeä. Tekijä osoittautui Prinssi Eugeniksi, jonka parhaimpia maalauksia ja mustavalkoisia luontovalokuvia on näyttelyyn koottu salillinen. Kuninkaallinen prinssi osoittautui silmissäni vallan varteenotettavaksi taiteilijaksi.

Upein on kuitenkin J. A. G. Acken Östrasalt I vuodelta 1906. Siinä maskuliinisuutta huokuvat ystävykset, kaksi taiteilijaa ja näyttelijä antavat merituulen hyväillä alastonta kehoaan. Vahinko kyllä säilytykseen luovuttamaani käsilaukkuun jäivät myös muistiinpanovälineet. Ilmiselvästi ruotsalaisyleisölle tutut taulun taiteilijaherrat ja maalauksen kulttuurihistoriallinen tarina jäivät minulle avautumatta. Siinäpä riittämiin syytä käydä tänä kesänä Artipelagissa uudemman kerran, jos ja kun Tukholmaan tulee muuten asiaa.

Artipelag ravintolaterassin puolelta ei anna täyttä oikeutta jumalaiselle saaristolaisluonnolle.

Artipelag ravintolaterassin puolelta ei anna täyttä oikeutta jumalaiselle saaristolaisluonnolle.

Kesänäyttely tutkii ihmisen suhdetta luontoon, erityisesti merelliseen maisemaan. Luonto ei ole taloudellisen hyödyn väline, vaan mielihyvän ja nautinnon tuoja.

Sattumoisin käyntini osui ensimmäiseen päivään, jolloin keväällä valmistuneen Artipelagin taidenäyttely avautui yleisölle. Ilma oli korean kesäinen ja rakennusta ympäröivä luonto laajalta alueelta paratiisimaisen kaunista saaristomaisemaa korkeine kallioineen, alkukesän heleine lehtiloistoineen, salskeine mäntyineen, mustikanvarpukenttineen ja kimmeltävine merenselkineen. Kattoterassista on tehty upea taideteos kalliokasvi-istutuksineen ja kivisine jatulintarhoineen.

Alueella kiertelevät luontopolut houkuttavat kävijän nauttiman taiteista kaikkein suurimmasta, luonnosta.

Ajoreitti Artipelagiin on komeaa luonto- ja kulttuurimaisemaa katseltavaksi. Artipelagiin on mahdollista päästä myös Tukholmasta lähtevällä laivalla. Se liikennöi harvakseltaan, mutta netistä löytyy apua aikataulu- ja paattilippuasioissa.

Advertisements
Kategoria(t): Ajankohtaista Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s