Graeme Simsion: Vaimotesti

Kyselytutkimuksen mukaan Rosie on täysin mahdoton vaimovaihtoehto.

Kyselytutkimuksen mukaan Rosie on täysin mahdoton vaimovaihtoehto.

Hulvaton, hauska, hullu. Australialaisen Graeme Simsionin Vaimotestissä (The Rosie Project; Otava 2014) Melbournen yliopiston 39-vuotias genetiikan professori Don Tillman on säilyttänyt poikuutensa, mutta haluaisi naimisiin. Mutta miten löytää Se Oikea? Sanotaanhan, että jokaista varten sellainen olisi.

Simsionin kirjassa Don Tillman kertoo tarinaansa itse. Don on investoinut moniin illallisiin, mutta fiaskoja kaikki tyyni.

Don saa oivalluksen. Hutien ja toivottomien tapausten karsimiseksi hän kehittää netin deittisivuille kyselylomakkeen. Sen avulla hän karsisi myöhästelijät, tupakoitsijat, vegaanit, tieteellisesti lukutaidottomat, luomisopinkannattajat, jäätelönirsoilijat, muotihullut, homeopaatit ja monet muut mahdottomat naimisiin pyrkivät naistyypit.

Don on omassa elämässään tehokas, täsmällinen, looginen ja rationaalinen. Hän on standardoinut ajankäyttönsä minuutintarkasti. Kaikkeen käyttäytymiseen hänellä on jäsentyneet perusteet. Don on erinomainen ruuanlaittaja, mutta myös aterioitaan varten hän on luonut Standardoidun Ateriajärjestelmän. Tähän tehokkuuteen myös vaimon on naksahdettava kuin elämästä puuttunut pala.

Tärkeä yhteensoveltuvuuden ulottuvuus on tietenkin seksi:

”Mitä sinä sitten stressaat?” Gene [Donin ystävä] tivasi. ”Oletko harrastanut seksiä aikaisemmin?”
”Tietysti”, sanoin. ”Lääkärini on ehdottomasti sen kannalla.”
”Lääketieteen uranuurtaja”, Gene sanoi.
Hän todennäköisesti vitsaili. Uskoisin, että säännöllisen seksielämän hyödyt on tunnettu jo jonkin aikaa.
Selitin lisää: ”Toisen henkilön mukaantulo vain tekee siitä monimutkaisempaa.”

Juuri käynnistynyt vaimotesti liukuu yllättäen taka-alalle, kun Don Tillman ajautuu toiseen projektiin, isätestiin. Hänen elämäänsä tupsahtaa nuori Rosie (auttamaton myöhästelijä, tupakoitsija, haluaa avata aterialla toisenkin viinipullon jne.). Koska Rosie ei tule kuuloonkaan vaimokandidaattina ja ilta jäisi siis satunnaiseksi, seurustelutaidoissa kömpelö Don vapautuu, käyttäytyy tavoiltaan poikkeavasti ja unohtaa kellon. Heillä on rattoisan hauskaa.

Rosie haluaa löytää biologisen isänsä, jonka henkilöllisyyden auto-onnettomuudessa kuollut lääkäri-äiti oli salannut. Äidin mieheltä Philtä hän ei sitä kysele. Don innostuu ideoimaan DNA-testiä kaikkiin potentiaalisiin miehiin, joiden kanssa Rosien äidillä olisi saattanut olla syrjähyppy parikymmentä vuotta sitten eräänä kohtalokkaana vuosijuhlailtana, vain päivä ennen häitä. Mutta miten saada liki sadalta mieheltä DNA näiden tietämättä?

Alkaa hulvaton DNA-metsästys. Enin osa näytteistä on saatava saman vuosikurssin lääkäreiden tapaamisessa. Rosie ja Don hommautuvat vuosijuhlaan cocktailien sekoittajiksi ja tyhjien lasien kerääjiksi liki tieteellisen tarkalla etukäteisvalmistelulla. Illasta tulee tulisen kiireinen ja Don on siinä cocktaileineen Tähti.

Edes Chaplin ei kykenisi parempaan.

Potentiaalinen isä rajautuu lopulta neljään poissaolijaan, joista kaksi elää New Yorkissa ja yksi on tehnyt itsemurhan. DNA:n pyydystämisestä tulee entistäkin kiperämpi projekti. Mutta tieteentekijä ei luovuta.

Samanaikaisesti vaimotesti netissä elää omaa elämäänsä ja Rosie piruilee:

”Mikä sääli”, Rosie sanoi. ”Täydellinen nainen ei ole vielä kirjautunut sisään.”
”Olettaisin, että kriteerit täyttäviä naisia on enemmän kuin yksi”, sanoin, ”mutta tilanne on vähän sama kuin etsisi sopivaa luuytimen luovuttajaa. Ei riittävästi rekisteröintejä.”
”Voin vain toivoa, että riittävän moni nainen ymmärtää kansalaisvelvollisuutensa ja suorittaa testin.”

Don on melkein jo unohtanut kyselylomakkeen, kunnes tärppää: yksi vastaaja saa täydet pisteet. Kun vaimoehdokas Bianca kääntää tarjoilijan saapuessa topakasti molempien lasit ylösalaisin kommentilla ”Me emme juo”, Don päättää korjata kyselylomaketta siltä osin. Oikea vastaus alkoholinkäytössä on vastedes ”kohtuullisesti”. Bianca häipyy ja saakin häipyä.

Rosie sättii Donia siitä, miten kyselylomake tekee naisesta objektin. Sitä Don ei ollut tullut ajatelleeksi, mutta onneksi muistaa Rosein kritiikin taksin ovella heidän erotessaan:

”Don, voinko kysyä sinulta jotakin?”
”Yhden kysymyksen.”
”Olenko minä sinun mielestäsi viehättävä?”
Gene sanoi minulle seuraavana aamuna, että olin vastannut väärin. Mutta hän ei ollut ollut taksissa totaalisen aistien ylikuormituksen täyteisen illan jälkeen maailman kauneimman naisen kanssa. Uskoin toimineeni hyvin. Havaitsin kompakysymyksen. Halusin Rosien pitävän minusta, ja muistin hänen kiihkeän lausuntonsa siitä, miten miehet kohtelevat naisia objekteina. Hän testasi minua nähdäkseen, pidinkö häntä objektina vai ihmisenä. Oikea vastaus on tietysti jälkimmäinen.
”En ole tullut ajatelleeksi asiaa”, sanoin maailman kauneimmalle naiselle.

Donin on ajauduttava umpikujaan, ennen kuin hän pystyy katsomaan itseään toisen ihmisen silmin:

Siemaisin viiniä hitaasti ja katselin muuttuvaa näkymää. Ikkuna pimeni, liikennevalot vaihtuivat punaisista vihreiksi, ambulanssin välkkyvät valot kimmahtivat rakennuksista. Ja silloin minulle valkeni, etten ollut laatinut lomaketta löytääkseni naista, jonka pystyisin hyväksymään, vaan löytääkseni jonkun, joka pystyisi hyväksymään minut.

Rakkausromaanihan tämä säkenöivä, älykäs, posketon ja kreisi tarina lopultakin on, eikä se lukijalle tule mitenkään yllätyksenä. Kysymys on vain siitä, millaisten karikkojen ja mutkien kautta Don tajuaa sen, minkä Rosie on tajunnut jo kauan sitten. Ja paljastuu myös Rosien isän henkilöllisyys. Tosin siinä lukija saa olla tarkkana.

Vaimotestin on suomentanut Inka Parpola. Kirja irrotti minussa monet heleät naurut ja sai muutenkin suupielet kohoilemaan.

Kategoria(t): Huumori, Kaunokirjallisuus Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s