Tuula Karjalainen: Tove Jansson

Tove Jansson -kirjan houkuttava ulkoasu ja taitto on Timo Nummisen.

Tove Jansson -kirjan houkuttava ulkoasu ja taitto on Timo Nummisen.

Muumien äiti, veitikkamaisen lämpimästi hymyilevä Tove Jansson (1914−2001) oli Suomelle taivaanlahja. Hänen kaltaisiaan kutsutaan ikoneiksi. Tuula Karjalaisen teos Tove Jansson, Tee työtä ja rakasta (Tammi 2013) sekä Ateneumin Tove Jansson -näyttely laajantavat kansalaisten kuvaa tästä monipuolisesta ja tuotteliaasta taiteilijasta.

Tove Jansson teki monta uraa. Hän oli satukirjailija, kuvittaja, taidemaalari, lavastaja, runoilija, poliittinen pilapiirtäjä, sarjakuvapiirtäjä, dramaturgi ja aikuisten kirjailija. Maailmanmaineen hän loi muumihahmoillaan, mutta ensisijaisesti hän halusi olla taidemaalari.

Tuula Karjalaisen värikäs, analyyttinen ja asiallinen, lähteet dokumentoiva teos esittelee Janssonin kokonaisena ihmisenä tavalla, missä taiteilija, nainen ja ihminen sulautuvat erottamattomiksi. Siksi kirja houkuttaa ja koukuttaa.

Tove Jansson oli kuvanveistäjä Viktor Janssonin ja tämän ruotsalaisen vaimon Signen Hammarstenin (Hamin) esikoinen, josta äärioikeistolainen isä ilmeisesti toivoi poikaa. Toven suhde isäänsä oli Karjalaisen mukaan ristiriitainen: täynnä suurta rakkautta ja syvää vihaa. Hän ei koskaan tuntenut riittävänsä isälleen. Suhde äitiin pysyi aina läheisenä ja lämpimänä.

Aikakauden porvarisperheiden tavoin Janssonit muuttivat kesäksi maalle, Pellingin saaristoon Porvoon edustalle. Saaristo ja meri yhdistivät perheen ja ne olivat erottamattomat elementit myös aikuisen Tove Janssonin elämässä aina siihen asti, kunnes ikä ja fyysisen kunto tekivät liian vaikeaksi ja vaaralliseksi oleskelun karulla kalliosaarella vailla alkeellisiakaan mukavuuksia, kuten sähköä ja makeaa vettä.

Poliittinen satiirikko

Niin Ateneumin näyttelyssä kuin Karjalaisen kirjassakin minut yllätti Tove Janssonin rooli poliittisena pilapiirtäjänä. Hänen fooruminsa oli ruotsinkielinen lehti Garm, jonka kuvittajana hän toimi 1930- ja 1940-luvuilla. Kaikkia hänen piirroksiaan ei aina rohjettu julkaista sellaisenaan, kuten pilapiirrosta vuodelta 1940 sapelia pitkästä huotrasta vetävästä Stalinista. Sapeli osoittautuukin pätkäksi ja vielä äsken Stalinia pelännyt pikku Garm-koira uskaltaa sen nähtyään taas räksyttää.

Vanhan vuoden 1942 lahja uudelle vuodelle on sota.

Vanhan vuoden 1942 lahja uudelle vuodelle on sota.

Satiiriset piirrokset ja Garmin kansikuvat ottavat rohkeasti kantaa ja ovat vahvan pasifistisia. Niitä on myös Tuula Karjalaisen kirjan kuvituksessa, kuten piirros oikuttelevasta pikku-Aatusta vaatimassa itkien lisää kakkua. Ympärillä on jo kerran haukattuja ja lisää ojennellaan. Kaikki ne ovat Hitlerin Saksalle vaatimia ja miehittämiä naapurimaita.

Ennen muuta maalari

Taidemaalarina Tove Jansson oli koloristi, jolla oli viehtynyt tarinankerrontaan. Siitä hän sai myös pyyhkeitä. Hänelle itsellensä tärkeä maalaus omasta perheestä (Perhe, 1942) kantoi viestejä Janssonin perheen persoonista ja keskinäisistä suhteista, mutta kriitikot olivat haluttomia lukemaan teosta tulkinnoin ja kritiikki oli tyly. Maalauksessa oli liikaa asiaa.

Tove Jansson oli koloristi. Tuoli vuodelta 1968.

Tove Jansson oli koloristi. Tuoli vuodelta 1968.

Jansson halusi olla uudistuja, mutta 1950-luvulla yksinvaltaan tullut abstrakti tyylisuunta erotti hänet, esittävän taiteen tekijän, muutoksen valtavirrasta. Karjalaisen teos on analyyttinen ja se sijoittaa Tove Janssonin viime vuosisadan taidevirtauksiin. Yksi hienoimpia taiteen murroksen analyyseista käsittelee juuri 1950-lukua.

Tove Jansson myi maalaustaiteella, piti omia näyttelyitä ja osallistui yhteisnäyttelyihin, mutta elantonsa hän repi kuvittajana. Hän suunnitteli postikortteja, postimerkkejä, kirjojen kuvituksia, julkisten tilojen seinämaalauksia, kaikenlaista ja paljon. Hän teki raivoisasti töitä ja voi taloudellisesti koko varhaisaikuisuutensa ajan huonosti, ainaisessa rahapulassa, aina ongelmissa hankkia rahat ateljeensa vuokraan.

Tove Jansson aloitti muumisarjakuvat Ny Tidissä. Vuonna 1954 hän tarjoutui piirtämään sarjaa Helsingin Sanomille tai Uuteen Suomeen, sekoittaen lehdet. Häntä ei haluttu edes tavata ja hänen näytetyönsä kaiken lisäksi hukattiin. Sen sijaan työtarjous muumisarjakuvien piirtämisestä tuli Englannnista The Evening Newsilta. Se tiesi taiteilijalle ensimmäistä kertaa säännöllisiä kuukausituloja. Lopultakin tiukkatahtinen pesti oli nujertaa hänet ja rajoitusten määrä oli mittava.

Muumeista tuli klassikoita

Nuuskamuikkusessa on Atos Wirtasen piirteitä. Hahmo syntyi parin seurustellessa.

Nuuskamuikkusessa on Atos Wirtasen piirteitä. Hahmo syntyi parin seurustellessa.

Muumien voi sanoa valloittaneen maailman ja niiden suosio jatkuu sukupolvesta toiseen. Surullista oli lukea, miten myöhään suomenkielinen Suomi löysi muumit. Kirjoja alettiin suomentaa vasta vuosien päästä niiden ilmestyttyä ja niiden jo saavutettua mainetta maailmalla. Mutta kun muumikirjat on saatu suomeksi, niiden suosio on ollut taattu.

Tuula Karjalainen erittelee ja analysoi kunkin muumikirjan ja niiden taustat lumoavasti. Aikuisessa lukijassa polttaa vimmainen tarve lukea vaihteeksi muumeja. Tove Jansson oli itse ajoittain lopen kyllästynyt peikkoihinsa, mutta onneksi tunne ei ollut pysyvä.

Tuula Karjalaisen kirja on liian laaja ja monipuolinen tässä referoitavaksi. Mutta yhtä seikkaa ei voi ohittaa, seksuaalisuutta. Tove Jansson oli julkilesbo aikana, jolloin homoseksuaalisuus oli vielä rikos. Ei hän pitkällä, yli neljäkymmentä vuotta kestäneellä kumppanuudellaan kuvataiteilija Tuulikki Pietilään, arkkitehti Reima Pietilän sisareen, kukkoillut. Hän oli vain avoin ja luonnollinen ja toi myös puolisonsa presidentin linnaan itsenäisyyspäivän iltana.

Säihkyväsilmäisenä me hänet muistamme. Kuvassa mukana Tuulikki Pietilä.

Säihkyväsilmäisenä me hänet muistamme. Kuvassa mukana Tuulikki Pietilä.

Tove Jansson oli biseksuaali. Yli kolmekymppiseksi asti hänen kiihkeät rakkaussuhteensa olivat kaikki miesten kanssa. Nuorena hän oli rakastunut opettajaansa Sam Vanniin. Hänellä oli seitsemän vuoden ajan, sotavuosina, tiivis rakkaussuhde huikentelevaiseen Tapio Tapiovaaraan ja hänen suuri rakkautensa oli Tapiovaaran jälkeen vuosien ajan älyllinen lehtimies ja vasemmistopoliitikko Atos Wirtanen. Hänen kanssaan Tove Jansson oli alkuvaiheessa valmis myös avioliittoon ja lapsen hankintaan.

Helsingin kaupungin apulaisjohtaja Erik von Frenckelin tyttären, teatteriohjaaja Vivica Banderin kohtaaminen järkytti Tove Janssonin ja paljasti hänessä uuden piirteen itsestä: hän saattoi tuntea intohimoa myös naista kohtaan, mutta vain yhtä tiettyä naista. Tuolloin hän oli Vivica.

Oliko vapautta rakastava Tove Jansson vahva? Oli ja ei ollut? Tuula Karjalaisen kirja osoittaa isäriippuvuutta ja Sam Vanni -riippuvuutta. Mutta poikkeuksellinen persoona hän oli, erikoislaatuisella tavalla luova, älykäs ja lahjakas, urhea ja – ehdottoman rakastettava.

Upea kirja ja upea näyttely hienosta ihmisestä ja suuresta taiteilijasta!

Kategoria(t): Kulttuurihistoria, Muistelmat ja elämänkerrat Avainsana(t): , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta artikkeliin: Tuula Karjalainen: Tove Jansson

  1. Terävästi kirjoitettu kirja Tove Janssonista ja hänen eri lajien taiteesta. Hieno ja ymmärtävä arviointi.
    Terveisin Jukka Katajisto

    PS. Onko, Anneli, mahdollista saada vastaisuudessa kirja-arviosi suoraan osoitteeseeni jukka.t.katajisto@gmail.com?

    • Jukka hei, jos haluat varmistaa, että aina saat, klikkaapa blogin oikeassa alanurkassa kohtaa Seuraa. Silloin juttu tulee automaattisesti sähköpostiisi. Siitä se kannattaa klikata aina auki, sillä sähköpostiversiossa kuvat eivät näy. Juttu on siinä vain riisuttu versio. Kiva, kun pidät. Tuula Karjalaisen kirja on todellakin hyvä. Anneli 🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s