Dekkaristia tapaamassa

Tanskalainen Michael Katz Krefeld haastaa niin ruotsalaiset poliisit kuin dekkaristitkin, pilke silmäkulmassa.

Tanskalainen Michael Katz Krefeld haastaa niin ruotsalaiset poliisit kuin dekkaristitkin, pilke silmäkulmassa.

Tanskan televisiolle tv-sarjojen käsikirjoituksia kirjoittava ja nyt kirjailijaksi heittäytynyt Michael Katz Krefeldin piipahti Helsingissä Liken kutsumana. Hänen rikosromaaninsa Langenneet ilmestyi näet äskettäin suomeksi. Ja on ilmestynyt tai ilmestymässä myös seitsemälletoista muullekin kielelle.

Vaan ei ruotsiksi, ainakaan vielä. Langenneissa tapahtumien rumimmat vaiheet Krefeld on sijoittanut Tukholmaan, eikä hän kohtele Ruotsin rikospoliisia kirjassaan kovin mairittelevasti. Lepsu mikä lepsu, ammattitaidoton ja muutenkin.

Krefeld perehtyi kirjansa aiheeseen, ihmiskauppaan, paritukseen ja prostituutioon kertomansa mukaan hyvin. Hän tapasi sosiaalityöntekijöitä, poliiseja, tutkijoita ja prostituoituja.

− Rikollinen ihmiskauppa tulee enemmän tai vähemmän nykyisin Itä-Euroopan maista ja ilmiönä se on kasvamaan päin, kuuluu hänen arvionsa.

Parituksesta on kirjoitettu paljon, joten Krefeld pyrki kertomansa mukaan löytämään uuden näkökulman. Kirjassa tapahtumista kerrotaan uhrin silmin, hänen asemastaan käsin.

Uhrien asemaa ja auttamista vaikeuttaa Krefeldin mukaan uhrien keskinäinen vihanpito ja pelko, toisen uhka toiselle, mikä tulee vahvasti esiin myös Langenneissa. Kyse on taistelusta omasta olemassaolosta. Krefeld rinnastaa ilmiön toisiin pohjalle joutuneisiin, keskitysleirien uhreihin.

Ruotsin ja Tanskan ratkaisuyritykset suhteessa järjestäytyneeseen paritukseen ja ihmiskauppaan poikkeavat toisistaan. Ruotsissa on seksin oston kriminalisoiva laki, Tanskassa ei.

− Ruotsin laki on poliittinen. Näytön vuoksi Ruotsissa annetaan silloin tällöin tuomioita seksin ostosta. Mutta poliisin ja sosiaalityöntekijäin kannalta se on ongelmallinen, sillä uhreja on nyt entistä vaikeampi tavoittaa ja auttaa.

Itse hän arvostaa keinoja, joissa prostituoituun voidaan saada yhteys. Kööpenhaminassa yritettiin perustaa prostituoituja varten pieni kahvila, jonne he voisivat välillä tulla. Idealistista tai ei, valtio ei lähtenyt kokeiluun mukaan.

Krefeld on hankkiutumansa pois tv-bisniksestä, sillä Langenneille on jo valmistumassa jatkoa. Siinä tapahtumat sijoittuvat ainakin osin Berliiniin. Sen myötä kirjailijan ratkaistavaksi uskottavuusongelmaksi nousee kysymys kirjan henkilöiden käyttämästä kielestä. Tukholmaan sijoittuvassa tarinassa kieli vielä menetteli. Nähtäväksi jää.

Arvioni kirjasta: https://annelinkirjoissa.wordpress.com/2014/04/07/michael-katz-krefeld-langenneet

Advertisements
Kategoria(t): Ajankohtaista, Rikosromaani Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s