Tammsaaren jalanjäljissä

Vargamäessä elää Tammsaaren Maan lupauksen henki.

Vargamäessä elää Tammsaaren Maan lupauksen henki.

Juhannuksen alla Tuglas-seura järjestää teemamatkan Viroon Anton Hansen Tammsaaren (1878−1940) jalanjäljissä, http://www.tuglas.fi/index.php?id=1791. Sen keskeinen kohde on Tarton ohessa Tammsaaren lapsuudenmaisema Vargamäessä Keski-Virossa: http://www.tammsaare.albu.ee/
Vargamäen kesäteatterissa nähdään kesäisin Tammsaaren tuotantoon perustuvia näytelmiä, ja näyttelijät tulevat Viron ammattiteattereista. Tuglas-seuran teemamatkan ohjelmassa on tämänkesäinen näytelmä Vanad ja noored (Vanhat ja nuoret):
http://www.ugala.ee/index.php/repertuaar/lavastused/vanad-ja-noored

Vanad_ja_noored_banJärjestin 23 vuoden ajan viron kielen kesäkursseja Virossa ja joskus yritin ympätä tiiviiseen ohjelmaan myös käynnin Vargamäessä. Näin pääsin alkuvuosina katsomaan Tammsaaren romaaniin perustuvan näytelmän Kõrboja peremees (Korpiojan isäntä). Vaikka oli keskikesä, siihen päivään osui kolea sade. Muutamille ryhmäni jäsenille se oli liikaa ja he hakivat suojaa bussista. En huomannut tai tuntenut sadetta. Elin näkemääni joka solulla. Vaikka tarina on eri, se toi mieleeni vuosien takaisen F.E. Sillanpään Miehen tien Pyynikin kesäteatterissa Vornilan Almana uljas Eeva-Maija Haukinen ja Ahrolan Paavona miehekäs Juhani Nieminen.

Traagisen rakkauden nälkää kai. Kesäteatteri on parhaimmillaan mieleen painuva elämys.

Niin sitten kävi, että Tarttoon palattuamme hakeuduin seuraavana päivänä antikvaariseen kirjakauppaan ja ostin Kõrboja peremees -romaanin virttyneen 1930-luvun koulupainoksen. Siitä tuli ensimmäinen viron kielellä lukemani kirja – muttei viimeinen! Kõrboja peremees avasi minulle tien Viron kaunokirjallisuuteen viroksi. Tokihan luen myös suomeksi.

Seuraavalla Vargamäen vierailullani olikin sitten helle.

Totuus ja oikeus – virolaisten Täällä Pohjantähden alla

Jos Virossa valittaisiin kansalliskirjailija, nimike kiistatta kuuluisi Tammsaarelle. Hän pääteostaan, viisiosaista romaanisarjaa Totuus ja oikeus (Tõde ja õigus) pidetään virolaisen kertomakirjallisuuden ylittämättömänä saavutuksena. Tammsaare kirjoitti sen vuosina 1926−1933.

Romaanisarjaa on verrattu merkitykseltään Väinö Linnan kolmiosaiseen Täällä Pohjantähden alla -teokseen.

Kirjasarjan joistakin osista ilmestyi 1930-luvulla suomennoksia, mutta vasta nyt, uuden vuosisadan puolella Tammsaaren teokset ovat saaneet ansaitsemansa laatukäännökset. Juhani Salokannel on tehnyt mahtavan urakan. Sarjan viimeinen osa Kotiinpaluu ilmestyi viime syksynä kustantajana Otava.

Olen lukenut teoksen kolme ensimmäistä osaa, Maan lupaus, Koulutie (Indrek) ja Surmatulet. Ne ovat kirjailijan henkilökohtaisimmat ja omaelämänkerrallisimmat.

Maan lupaus sijoittuu Keski-Viroon Vargamäkeen (Vargamäe), mistä Tammsaaren vanhemmat Peter ja Ann Hansen ostivat 1800-luvun jälkipuoliskolla maatilan. Maa oli soista, kitukasvuista ja vetistä. Isää, romaanissa Eesperen Andresia, vastaan on niin luonto kuin kiusaa ja vahinkoa tekevä lähinaapurikin, talollinen Tagaperen Pearu, oikeassa elämässä tunnistetusti talollinen Jakob Sikenberg.

Pearu on ovela. Hän on hoitanut välinsä maanlohkojan kanssa niin, että hänelle on ositettu jaossa hedelmällisimmät maat ja Viljandinmaalta muuttavalle Andresille jäivät viheliäisimmät, rikkonaiset, toisistaan erillään olevat maaläntit. Naapureiden välit ovat jäätävät. Andres on juonikkaan ja veijarimaisen naapurinsa vastakohta, itseään ja perhettään säästämätön, tosikkomainen ja ankara raataja, jolle epäoikeudenmukaisuus on vierasta. Naapurukset kohtaavat alinomaa käräjillä.

Kireässä ilmapiirissä varttuu pieni, teräväpäinen ja maalaisraadantaa vieroksuva Indrek, Tammsaaren alter ego, teossarjan toisen osan päähenkilö. Varaton maalaispoika Indrek pannaan opintielle Tarttoon ankaran herra Maurusin yksityiskouluun. Esikuvana on Tarton legendaarinen koulumestari Hugo Treffner.

Teoksen kolmannessa osassa puhkeaa vuoden 1905 verisesti päättyvä kansannousu. Neljäs osa on minulta jäänyt väliin ja vahinko on paikattava, sillä ostin sarjan viimeisen osan pari viikkoa sitten ja odotan innolla tilaisuutta päästä sitä lukemaan sitä.

Tuglas-seuran teemamatkaan kannattaa kirjallisuuden ystävien vikkelästi tutustua, jos mieli mukaan. Teemamatkat ovat asiantuntevia ja antoisia. Tammsaare-matkan pääkohteet ovat Tartto, Vargamäe ja Tallinnan Katriorg, missä Tammsaaren elämää monipuolisesti valottava kotimuseo sijaitsee.

Kategoria(t): Ajankohtaista, Kaunokirjallisuus Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s