Ruotsinsuomalaisten lehtiä

Antologiassa on myös katsaus Ruotsissa ilmestyneisiin ja ilmestyviin suomenkielisiin lehtiin.

Antologiassa on myös katsaus Ruotsissa ilmestyneisiin ja ilmestyviin suomenkielisiin lehtiin.

Anneli Tikkanen-Rózsan toimittama antologia Näissä mietteissä (Finn-Kirja 2013) sisältää 34 lyhyehköä tekstiä 28 ruotsinsuomalaiselta kirjoittajalta. Antologiasta on syntymässä perinne, sillä samalla idealla ilmestyi Pirunsilmä vuonna 2011 sekä Itikat ja intohimo vuonna2012.

Yhtenäistä teemaa ei ole, joten tekstit ovat niitä näitä.

Kirjailijoita joukosta en tunnistanut, lukuun ottamatta riemastuttavalla Navettablogillaan vuonna 2012 debytoinutta Henriikka Leppäniemeä. Avioeronsa jälkeistä aikaa kuvaavalla kirjoituksellaan Unelmia ja uusia alkuja hän osoittautuu nytkin erinomaisen sujuvaksi ja mukaansa tempaavaksi kirjoittajaksi. Rohkaiseva ja terapeuttinen tarina kaikille avioeron kriisiin hautautuneille!

Asko Sole tekee kirjoituksessaan Kuolleet lehdet katsauksen Ruotsissa ilmestyviin ja ilmestyneisiin suomenkielisiin lehtiin. Tässäpä tiivistetty pläjäys mannersuomalaisten lukijain valistukseksi:

Wiesti-lehti oli ensimmäinen suomenkielinen lehti Ruotsissa. Sitä julkaisi Tukholman Suomalainen Seura viime vuosisadan alusta. Vuonna 1918 se valitsi Suomen sisällissodassa punaisten puolen, vaikka oli virallisesti sitoutumaton. Lehti lakkasi ilmestymästä 1920-luvulla.

Finn-Sanomat ilmestyi peräti viitenä päivänä viikossa Göteborgissa vuosina 1974−1982.

Viikkoviesti alkoi ilmestyä 1960-luvulla, siirtyi 1999 yksityisomistukseen ja ilmestyi viitenä päivänä viikossa Ruotsin Sanomat -nimisenä. Lehti lakkautettiin vuonna 2005. ”Lukijoista ei ollut puutetta, lehden tilausten maksajista kylläkin.”

Folket ja Eskilstuna Kuriren ylläpitivät vuodesta 1961 lähtien pitkään suomenkielisiä sivuja, mutta lakkauttivat ne hiljattain. Dagens Nyheter lopetti kymmenen vuotta sitten suomenkielisen palstansa.

Liekki oli Ruotsin Suomalaisten Kirjoittajien Yhdistyksen 40 vuoden ajan ilmestynyt jäsenlehti. Senkin elämänkaari päättyi joitakin vuosia sitten.

Ruotsin Suomalainen (1964−) ilmestyy kerran viikossa ja sen omistaa herra nimeltä T. Kekki, samoin kuin Suur-Tukholman.

Suomen Uutisviikko on selkokielinen, kerran viikossa ilmestyvä, vuonna 2012 perustettu ja virallisen asialliseksi luonnehdittu lehti.

Haparandabladet-Haaparannanlehti on vuodesta 1882 ilmestynyt rajaseudun lehti suomen-, ruotsin- ja meänkielinen lehti. Harvinainen sellaiseksi!

Meikäläinen on Tukholman Suomalaisen Seuran muutaman kerran vuodessa ilmestyvä jäsenlehti. Eskilstunassa tehdään vastaavasti aikakausi- ja kulttuurijulkaisua Yks`Kaks`.

Maahanmuuttajasukupolvien lapset ja lapsenlapset seuraavat maailmanmenoa ruotsiksi, mutta suomenkielisillä julkaisuilla on tärkeä identiteettitehtävä. Jos lehdet katoavat, kertoo se korutonta kieltään myös identiteetin haalistumisesta. Mutta on se edelleen elinvoimainen ja vahva.

Näissä mietteissä

Antologiasta haluan nostaa Leppäniemen lisäksi Iiris Liliendalin hienon kirjoituksen omista pohjalaiskarjalaisista juurista, Kahden kulttuurin välissä, Klaus Mungo Vikingin vauhdikkaan, absurdin ottelun virkavallan kanssa jutussa Paratiisin pauloissa sekä Eeva Meriläisen Ornitologina, tarinan surkuhupaisasta linturetkestä. Lintubongaukseksi tarkoitettu ”gökott” osoittautuikin hartaus-, kolehdinkeruu- ja kahvitustilaisuudeksi luonnon helmassa.

Advertisements
Kategoria(t): Kaunokirjallisuus Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s