Eilen lauantaina Helsingin kirjamessuilla

Eilinen päivä alkoi sähläyksellä (kiire) ja päättyi iltayöstä sähläykseen (kiire).

Niinpä kuulin vain rippeet kirjamessujen paneelikeskustelusta Liian vaikeaa, kiitos. Aliarvioidaanko lukijaa?

Teoksen kustannustoimittaja Silja Hiidenheimo (ilmeisesti hän; seisoin kovin kaukana) kertoi kustannustoimittajan vaativasta ja jopa fyysisesti raskaasta työstä. Toisen teksti vaatii suurta tarkkuutta, on oltava sekä tekstissä sisällä että sen ulkopuolella. Editointityön lisäksi toimittaja osallistuu myös kirjan markkinointiin ja muihin kustannustalon tehtäviin.

Kustannustoimittajien paneutuneisuudesta lukijat erottavat kustantajat toisistaan, siis jyvät akanoista. Jos kirjailijan ja kirjan välissä ei ole editointia, syntyy bulkkia. Mutta välillä ainekset ovat niin niukat, ettei editointikaan varjele bulkilta. (Toki on kirjailijoita, joilta tulee valmista. Antti Tuuri on yksi näistä harvoista.)

Kirjailijan statuksessa on hohtoa ja kirjailijoiksi on hinku. Esitettiin epäily, että kirjailijaksi ei pyritä sanottava edellä.

Kirjoja ilmestyy nykyisin niin paljon, ettei kirjallisuusjärjestelmämme, siis kirjan ja lukijan välissä hääräävä arvioiva ja esittelevä julkisuusapparaatti, pysty likikään kaikkea sulattamaan. Ani harvoista uutuuskirjoista ilmestyy ammattimaista kritiikkiä. Sitä lukijat kuitenkin kaipaavat ja sen mukaan tekevät lukupäätöksensä.

Suuressa maailmassa on toisin: kritiikki puuttuu ja julkisuusapparaatti tarjoaa pääasiassa bestsellereitä.

Seurasin tunnin keskustelun lukupiireistä ja kirjallisuusblogeista. Molempia on paljon ja molempien tyypillinen edustaja on korkeakoulutettu, keski-ikäinen nainen. Mutta poikkeuksia löytyy, miesten kirjakerhoista alkaen.

Minulle selvisi, että kirjallisuusblogistien valtavirta käy vilkasta keskustelua kirjoista keskenään. Sosiaalinen verkottuminen on runsasta. Tuli muurahaisia selkään. Jälkikeskustelussa kävi ilmi, että oma järjestelmäni WordPress on tässä suhteessa hankala ja bloggari Taika Dahlbomin kokemukset ovat toiset omassaan, Kirjasfäärissä (kirjasfaari.fi).

Oma järjestelmäni mahdollistaa kommentoinnit, mutta kuihduttaa mielipiteiden vaihdon ja väittelyn suuren viiveen ja kommenttien piilossa olon vuoksi. Seurustelenkin itse pääasiassa käyntitilastojen kanssa.

Ehdin seurata kirjapäivässäni monta kirjailijahaastattelua: Kirjailija Marja Toivion uusin, Lastani et tapaa (Arktinen Banaani), käsittelee huoltajuusriitaa. Päähenkilöinä ovat juristi ja 16-vuotias Vera. Toivio on itse juristi ja uransa aikana hän on hoitanut huoltajuusriidan jos toisenkin.

DDR-syntyinen Judith Schalansky kertoi kirjastaan Kirahvin kaula (Tammi) niin kiinnostavasti, että ilman muuta aion lukea tämän Saksassa palkintoja saaneen kirjan ensi tilassa.

Helsingin yliopiston poliittisen historian tutkija Antti Kujala kertoi, mitä uutta on ilmennyt valikoitujen venäläisarkistojen avauduttua Urho Kekkosen kaudesta vuosilta 1958−1971. Keskustelun teemana oli siis Suomen liikkumavara ja otsikkona Neukkujen taskussa?

Ehdin vielä kuunnella Joel Haahtelaa hänen uusimmasta romaanistaan Tähtikirkas, lumivalkea. Kirja kertoo päähenkilön pyrkimyksestä ulos yksinäisyydestään kirjoittamisen kautta. Kirjoittaminen on kirjan päähenkilölle myös keino säilyttää identiteettinsä. ”Kirjat paljastavat myös kirjoittajastaan”, Haahtela heitti lopussa.

… ja sitten se sähläys. Lähdin iltamyöhään liikuntaseurani Friskis&Svettiksen toimitsijaillasta ulos öiselle kadulle ja fillarini luona tajusin jättäneeni kännykkäni latautumaan sinne yläkerroksiin. Ei elämänvärinää Arabian autiolla pikkukadulla. Mikäs muuta neuvoksi, kuin kaivaa pyörälaukusta kirja ja alkaa se seuranani odotella ulostulijoita. Ulko-ovessa kun ei ollut summeria.

Advertisements
Kategoria(t): Ajankohtaista Avainsana(t): . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s