Tarina omenapuusta

"Sinun omenistasi, puuvanhus, olen tehnyt soseita ja hilloa, puristuttanut mehuksi ja syönyt omppujasi tuoreina. Kiitos!"

”Sinun omenistasi, puuvanhus, olen tehnyt soseita ja hilloa, puristuttanut mehuksi ja syönyt omppujasi tuoreina. Kiitos!”

Ilmastonmuutoksesta ei lapsuudessani tiedetty mitään. Mutta se tiedettiin, ettei omena menesty Ylä-Savossa.

Sitä kokemustietoa isäni kuitenkin uhmasi ostaessaan kiertävältä taimikauppiaalta neljä omenapuuntainta, yhden kullekin lapselle ja yhden vanhemmille yhteisesti.

Niille kävi huonosti. Syyllisiä olivat joko ravintoa etsivät jänikset tai ankara pakkastalvi: vain yksi selvisi ensimmäisen talven yli hengissä.

Puu kasvoi täyteen mittaansa, mutta ei siitä omenia saatu. Kesän alussa se tulvi kukkia ja sai aikaiseksi peukalon kokoisia myrkynvihreitä ja kovia nysiä. Siinä kaikki.

Sitten omenanalut alkoivat kasvaa isommiksi. Mutta syömäkelvottomina ne pysyivät. Naapuri herkutteli kertomallaan jutulla, jonka päähenkilöksi uskon häntä itseään: Joku mies oli kävellyt pihamme läpi, nähnyt omenapuun, käynyt nappaamassa omenan, puraissut, sylkäissyt suullisensa kaarella ulos ja viskannut omenan heinikkoon saatesanoilla ”Hyi, helvetti!”.

Mutta toukokuisin puu hehkui aina kukista valkoisena. Kun 2000-luvulla istutin sen lähelle uusia taimia, jo naavaisen ja lahonsorttisen puun omenat alkoivat kasvaa isommiksi ja lopulta oksat painuivat nurmikkoon omenoiden yltäkylläisestä painosta.

Naapurini tuomio oli kuitenkin säälimätön: Kuin yrittäisi niellä pahvia.

Suhteeni puuvanhukseen oli muuttunut kunnioittavaksi, niin kuin elämää kauan nähnyt ja kaikensorttisia säitä vuosikymmenet kokenut ja aivan vain parhaansa yrittävä ansaitsee. Minkä se sille mahtoi, jos pölyttäjiä ei ollut lähellä tai syksyn lämpimiä ei riittänyt sadon kypsyttämiseen.

Muutamia vuosia sitten aloin keittää omenoista sosetta ja hyvin ne siihen kelpasivat. Sose toimi talvisten aamupuurojeni kyytipoikana. Viime syksynä kuskasin vihdoin omenasadon mehuasemalle ja mielihyväkseni mehusta tuli vallan herkullista. Mietoa, mutta nautittavaa, ja ehtaa luomua.

Tuli toukokuu 2013 ja puu leiskui jälleen kukkien paljoudesta. Tuli kesä ja omenat alkoivat kehittyä. Tuli tuuli ja mursi ylimmän oksan, ei kaikkein paksuimman, mutta riittävän raskaan, jotta sen alle jäänyt pääoksa murtui ja molemmat retkottivat yhdessä nurmea vasten painavan omenalastinsa kanssa. Murtuma oli kohtalokas, juuri kahden pääoksan haarassa. Näin tuhoutui kolmaskin pääoksista. Se on vielä hengissä, mutta ensi keväänä jo kuihtunut.

Pian 60-vuotiaan omenapuuvanhuksen hartiat ovat lytyssä, ryhti romahtanut. Uljaan puun lysähtänyttä olemusta on haikeaa katsoa.

Kaikkensa puu antoi. Sen vanhojen, paljon kokeneiden oksien elämä sammuu juuri, kun saatoimme sanoa ensimmäisen kerran kypsyvästä sadosta: ”Hei, nämähän ovat ihan syötäviä!”
”Syysviiru”, kommentoi aviomieheni lajiketta.

Calvados-omenahillo

1,8 kg hillo-omenoita, 7 dl vettä, 1 sitruuna, 1,4 kg sokeria, 1,4 d Calvadosta
Kuori omenat ja poista siemenkodat. Leikkaa omenat viipaleiksi. Keitä omenaviipaleet ja hyvin pestyn sitruunan raastettu kuori vedessä, kunnes omenat ovat pehmeitä. Soseuta, sekoita soseeseen sokeri ja kuumenna, kunnes sokeri on sulanut. Keitä sitten kovalla lämmöllä, välillä sekoittaen, noin 10 minuuttia eli kunnes hillo hyytyy. (Jos lusikalla vedettäessä hilloon jää vana, hillo on sopivaa.) Lisää Calvados. Jaa hillo kuumiin steriloituihin purkkeihin, sulje purkit ja vie viileään.

Lähde: Margit Heikkilä: Säilö kesän sato. WSOY 2010.

Oppaassa on runsaasti vinkkejä mansikoiden, vadelmien, punaherukoiden, puolukoiden, karpaloiden, kirsikoiden, lakan, ruusunmarjan, tyrnin, pihlajanmarjan, karviaisen, omenan, päärynän, mustikan, mustaherukan, mustaseljan, kriikunan, luumun ja aronian säilömiseen, säilöntäopas vinkkeineen sekä tietenkin runsaasti reseptejä.

Kategoria(t): Muistelmat ja elämänkerrat, Tietokirjallisuus Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s