Pia Heikkilä: Operaatio Lipstick

Suomalais-englantilaisen Annan Sandersonin seikkailut sotakirjeenvaihtajana Afganistanissa

Suomalais-englantilaisen sotakirjeenvaihtaja Annan Sandersonin seikkailut Afganistanissa

Operation Lipstick: Pia Heikkila is a journalist with over fifteen years of experience in international media including Al Jazeera, CNN, CNBC, the National, and the Guardian. She has lived in South Asia since 2008, and has spent time in Afghanistan as a correspondent reporting for the international press. She currently lives in Mumbai, where she covers news, lifestyle, and business stories for print and TV. This is her first book.”

Kesäkuussa Operaatio Lipstick (Otava) ilmestyi myös suomeksi. Kirja kolahti postiluukustani juhannuksen tietämillä. Kirjalle avautuivat siis ensin englanninkieliset markkinat by Random House India (2012).

Anna Sanderson (32) on GNN:n kirjeenvaihtajana Afganistanissa. Aiempia toimittajakokemuksia on kertynyt Libanonin, Palestiinan ja Irakin konfliktialueilla. Anna on pätevä, ahkera, kunnianhimoinen ja kylmäpäinen. Hän metsästää normaalin uutisraportoinnin ohessa etusivun uutista, skuuppia. Hän on pohjoismaalaisittain hauskannäköinen, mutta kiroilee, tupakoi ja juo viskiä ja tarjottuja ilmaisia viinejä kuin kuttu. Kabulissa kun riittää länsi-ihmisten keskinäisiä kosteita kutsuja.

Anna on kyllästynyt olemaan sinkku. Asetelma ei ole ihan toivoton, sillä Anna vetää miehiä puoleensa kuin hunaja kärpäsiä ja miehiähän Afganistanin Nato-joukoissa riittää, toinen toistaan lihaksikkaimpia, ruskettuneita, urheilullisia ja naisenkaipuisia. Eikä Anna kaihda pikapanoja vaikka tankin takana. Ja helpotusta tuovat välistä myös omat sormiharjoitukset.

Oikeastaan Anna on pysyvässä kiimassa. On vain tasapainoteltava uskottavuuden, maineen ja kiinnostavuuden kiikkulaudalla. Antaako ymmärtää, ymmärtääkö antaa vai yrittääkö olla cool.

Sitten kabulisessa basaarissa hän näkee miehen, jonka ristii Herra Herkuksi, komean, kohtalokkaantuntuisen. Mutta kehittynyt tuttavuus takkuilee. Herra Herkusta, Markista, ei saa selvää, onko hän lintu vai kala. Hän kun on pysyy kädenmitan päässä, ilmestyy odottamatta ja katoaa taas.

Seksistä ja rakkaudennälästä Operaatio Lipstickissä on siis kyse, mutta vauhdikkaasti ja vetävästi Afganistanin sotaoperaatioihin upotettuna. Turha pelko: kyseessä ei ole mikään Danielle Steel -muunnelma. Pia Heikkilä nimittäin OSAA kirjoittaa, vaikka on nolostelematta kirjoittanut esikoisestaan viihderomaanin.

Kirja on häpeämättömän seksistinen, mutta vetävän hauskasti.

”Olemme kokoontuneet tänne yhteisen päämäärän vuoksi: auttaaksemme Afganistania pääsemään taas jaloilleen.” Ja niin edespäin, kaikki tavalliset latteudet. Haukotus. Tylsyyttä torjuakseni keskityin tutkailemaan Cluck Hudsonia tarkemmin. Hän oli sangen puoleensavetävä vähän varttuneempaan amerikkalaiseen yliopistourheilijatyyliin: rinta oli leveä ja hartiat vankat. Univormu myötäili tiukasti lihaksikasta kroppaa, ja hymy vaikutti luontevalta, mistä ropisi pisteitä. Hänellä oli vahvat käsivarret, hiekanvärinen pörhötukka ja poikamaista charmia – hymykuopat ja kaikki. Muutama harmaa hius kokemusten täyttämästä elämästä. Mutta mikä tärkeintä… ei vihkisormusta. Piste. Piste. Piste.

Kun Annan työtoveri, australialainen Kelly Kellman janoaa kostoa petolliselle miesystävälleen Rickille, jonka tietää sotkeutuneen aseiden salakuljetukseen Tšetšeniasta Turkmenistanin kautta talibaneille, Anna ja Kelly käynnistävät kameramies Timin myötätuella Operaatio Lipstickin. Sillä on kaksi tavoitetta: tuoda Annalle kaikkien aikojen skuuppi paljastamalla asekauppa ja saattaa Kellyn kostona roisto-Rick nalkkiin. Mutta naiset astuvat hengenvaaralliseen leikkiin, innokkuuttaan ja naiiviuttaan.

Asiat eivät suju suunnitelmien mukaan, sillä ulkopuolisia muuttujia on liian paljon, kuten tienvarsipommit ja talibanien väijytys GNN:n toimituskolmikkoa mukanaan kuljettavaan joukko-osastoon. Enempää ei sovi kertoa, ei edes sitä, mitä tapahtuu, kun pelikentällä häärii myös Pahis, kilpaileva naistoimittaja, saalistaja toisesta tv-firmasta, Annan sanastossa Kimallekotka.

Eikä sitäkään, mitä Annan rakkausrintamalla lopulta tapahtuu, kun läheisin työtoveri Tim on hänkin ollut alusta lähtien ja salaa Annaan lätkässä, tämän tietämättä. Ja Annan mielestä ”kaikki miehet ovat kusipäivä, kunnes toisin todistetaan. Paitsi Tim, tietysti.”

Pia Heikkilällä on ilmiselvästi ollut hauskaa tarinaa tuottaessaan ja koetellessaan kirjoittamisessa hyvän ja huonon maun hauraita rajoja. Minulta irtosi lukiessa välillä heleä nauru. Huumorintajusta ja vahvasta itsetunnosta kerronnan kieli minulle kertoi.

Tarinassa on Pia Heikkilän työkokemuksen johdosta aitoudentuntua, jonka vahvoina mausteina vetävässä viihderomaanissa ovat hengenvaara ja lopussa tietysti romantiikka. Silti päätösluku on rakenteellisesti heikko: ei tapahtumien jälkiselvittelyä tehdä enää noin myöhäisessä vaiheessa. Se keskustelu kuuluu olla jo käyty.

Voisin veikata, että esikoisellaan menestynyt ja nykyisin Mumbaissa asuva Pia Heikkilä työstää jo uutta kirjaa, kenties nyt Intiasta.

http://www.operationlipstick.com/about-the-author/
https://www.facebook.com/operationlipstick

Mainokset
Kategoria(t): Viihderomaani Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s