Panu Rajala: Naisten mies ja aatteiden

Aho naisten miesLainasin Panu Rajalan kirjan Naisten mies ja aatteiden, Juhani Ahon elämäntaide (WSOY 2011) tarkistaakseni muutamia seikkoja, vailla aikomusta lukea tuota tuhtia teosta kannesta kanteen. Luin yhden luvun sieltä, toisen tuolta, ja tuota pikaa aloin lukea systemaattisesti. Retki Juhani Ahon elämään ja tuotantoon Rajala matkaoppaana osoittautui mitä mielenkiintoisimmaksi.

Elisabet Järnefeltiin
olin nuorena tutustunut hänen poikansa Arvid Järnefeltin hienon teoksen Vanhempieni romaani kautta. Rajala piirtää tarkan kuvan Elisabet Järnefeltin merkityksestä nuorelle Juhani Aholle, kirjailijaksi kasvattajana, moraalisena ohjastajana ja eroottisen kiintymyksen kohteena.

Aho tarvitsi läpi elämänsä muusansa. Heitä oli monia: Elisabet Järnefeltin jälkeen oma Venny-vaimo ja tämän Tilly-sisar sekä vanhoilla päivillä Maila Talvio ja Maj Kivekäs. Ehkä listaan uskaltaisi lisätä vallankumouksellisista seksuaaliteoreettisista ajatuksistaan tunnetun ruotsalaisen kirjailijan Ellen Keyn, joka tosin vaikutti voimakkaammin Venny Soldan-Brofeltin ajatteluun.

Juhani Aho oli paitsi kirjailija, myös lehtimies ja yhteiskunnallinen vaikuttaja. Kun Sakari Topelius vuonna 1898 kuoli, Aho nousi itsestään selvästi hänen manttelinperijäkseen, kansalliskirjailijaksi. Arvostettu asema poiki myöhemmässä vaiheessa runsain määrin vaikutusvaltaisia luottamustehtäviä.

Kokolailla uutta itselleni oli Ahon kannattajien sitkeä toimeliaisuus Nobelin kirjallisuuspalkinnon saamiseksi. Aho oli hilkulla kuusi kertaa. Syyt ikuiseen häviöön vaihtelivat sitä mukaa, kuin jakoperusteet muuttuivat. Ne muuttuivat. Palkinto haki uomaansa.

Ruotsissa ja muissakin pohjoismaissa Juhani Ahon tuotanto tunnettiin erinomaisen hyvin, sillä teokset käännettiin ja julkaistiin aina tuoreeltaan etenkin Ruotsissa ja Ruotsin lehdistössä kirjoista myös kirjoitettiin. Aho oli tunnetuin suomalainen kirjailija Pohjoismaissa. Muita ei juuri tunnettukaan.

Kansainvälisiin mittoihin häntä ei sittenkään noteerattu, vaikka monet kirjat, kuten Yksin, ilmestyivät myös Euroopan harvinaisemmillakin kielillä. Jos hänet olisi palkittu, hänen nimensä kaiketi tunnettaisiin maailmalla nyt yhtä huonosti kuin niiden, joille hän hävisi, esimerkiksi saksalainen Theodor Mommsen (1902), saksalainen Paul Heyse (1910), ranskalainen Maurice Maeterlinck (1911) ja saksalainen Gerhardt Hauptmann (1912). Vuosina 1914−1915 palkinto jätettiin jakamatta, kunnes se vuotta myöhemmin annettiin post festumina Romain Rollandille, rauhaa edistävillä perusteilla. Aho oli silloinkin hilkulla.

Panu Rajala seurailee Ahon elämänkulkua rinnatusten ilmestyvien romaanien kanssa, jotka hän esittelee sisällön ja ajatuksen analysoiden sekä kertoo kriitikoiden kuin lukijoidenkin aikalaisreaktiot. Kypsimmäksi ja ”hiotuimmaksi helmeksi” Rajala arvioi Papin rouvan, vaikka tuskalla ja ajan kanssa synnytetty ja käsikirjoitusvaiheessa jonnekin Eurooppaan kadonnut Panu oli eräänlainen aikansa kansallinen suureepos.

Aho oli vuoroin korpeen ja kalakoskillensa pakeneva romantikko, vuoroin ”Kappelin valoja kaipaava Helsingin herra”. Vilho Tarkiainen kiteytti tämän Ahossa näin: kirjailijan käytännön järki on yleensä uuden puolella, mutta sydän kiinni vanhassa. Tämä kaksijakoisuus näkyy mainiosti monissa hänen lastuissaan, mutta myös teoksissa Heränneitä (1894) ja Kevät ja takatalvi (1906), joissa Aho teki sovintoa körttiläisyyden, äitinsä uskon, kanssa.

Sortokauden alettua Aho oli mukana adressipuuhassa asevelikutsuntoja vastaan ja ilokseen havaitsi, että Pohjanmaan herännäispapit olivat adressinkeruussa eturintamassa. Hän näki kansanliikkeiden yhteisen kasvupohjan. Lapsuus vieremäläisessä pappilassa herännäisäidin kasvatuksessa haki sovintoa.

Viihdyin Juhani Ahon mukana Viitasaaren Huopanankoskella kalassa, mutta intensiivisemmin vielä olin hänen mukanaan keväällä 1918 punaisessa Helsingissä. Aho oli tiukasti valkoisten puolella eikä voinut ymmärtää Algot Untolan (Maiju Lassilan) tekstejä kapinakuukausina Työmiehessä.

”Olen viikkokausia rämpinyt läpi Työmiehen likaisten palstojen, läpi valheen, yllytyksen, syytösten, vääristelyjen, tunnottoman petkutuksen, intohimojen, veren ja vihan.”

Sisällissota hajotti Ahon perhettä, sillä Heikki-poika uhmasi isää ja meni punakaartiin. Hän pelastui vankileiriltä vanhempiensa suhteilla. Venny oli Järvenpään työväenyhdistyksen jäsen. Aviopuolisot ajautuivat asumaan erillään, mutta kanssakäyminen säilyi. Punavankien matelevat jonot Suomenlinnan lautalle järkyttivät Ahon. Hän näki summittaisen mielivallan: vangituksi tuli moni vain siksi, että kädet olivat kovan työn kovettamat. Häntä koko elämän ajan kannattanut saman suomalaisuuden ideaali oli murtunut.

Juhani Aho kuoli 60-vuotiaana 1921. Kun vuonna 1961 juhlittiin Juhani Ahon syntymän satavuotista merkkipaalua, tuon ajan vaikuttajat, modernistit Tuomas Anhava, Kai Laitinen ja Pekka Tarkka tekivät ”isän murhan”. Viisikymmentä vuotta myöhemmin vuonna 2011 löydettiin uusi Aho-horisontti: kielenuudistajan lisäksi Aho on naisten vapauttaja, luonnon kuvaaja ja uusien aatevirtausten välittäjä.

Valikoima Juhani Ahon lastuja Annelin kirjoissa 12.12.2011:
http://www.sivistys.net/vanhoja_osastoja/annelin_kirjoissa/impressionisti.html

P.S.

Luulin olevani omaperäinen oivaltaja, kun tunnistin Juhani Ahossa tšehovilaisia piirteitä. Hiljaiseloa viettävän kartanon tilalla Aholla on usein tuttu lapsuuden miljöö, pappila. Nuorekkaiden kaupunkilaisvieraiden myötä pappilaan tulee tuokioksi säpinää, myös ihmisten sydämissä. Ei siinä mitään omaperäistä ollutkaan: Kun käänsin sivua, Panu Rajala pääsi juuri tuohon samaan.

Mainokset
Kategoria(t): Kaunokirjallisuus, Kulttuurihistoria, Muistelmat ja elämänkerrat Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s