Kati Hiekkapelto: Kolibri

Kolibri”Mä tiedän yhden tytön joka vain katos, wallahi. Kaikki ties, että se toimitettiin entiseen kotimaahan vaimoks jollekin isomahaselle pervolle, jolla on kultahammas ja paksut nakkisormet. Sillain sen perheen kunnia säily, huhhuijaa koko suku huokas helpotuksesta ja liimas kaikki on niin hyvin -hymyn huulilleen for ever. Kaikki paitsi se tyttö itse. Ja se pervo sai kivan leikkikalun. Jotain mihin tunkea haisevia nakkejaan.”

Oululaisen Kati Hiekkapellon (s. 1970) esikoinen, rikosromaani Kolibri (Otava 2013) alkaa 17-vuotiaan kurditytön Dijarin kuumeisella fundeerauksella. Hänet on siepattu ja häntä pidetään ventovieraassa kurdiasunnossa jossain eteläisessä Suomessa. Pakenemismahdollisuutta ei ole.

Suomalaistuneelta Dijarilta ei kuitenkaan hoksattu takavarikoida kännykkää. Hän luottaa poliisiin ja onnistuu tiukasta silmälläpidostaan huolimatta soittamaan pikaviestin hätänumeroon. Isästä ja äidistä ei nyt ole avuksi.

Tästä viestistä käynnistyy nuoren, juuri poliisiksi valmistuneen rikostutkija Anna Feketen ensimmäinen työpäivä jossakin Oulun näköisessä ja tuntuisessa kaupungissa. Rikosyksikköön tulee aamutuimaan toinenkin ilmoitus: lenkkipolulta on löydetty pää seulaksi ammuttu juoksija, nuori nainen.

Anna itse on intohimoinen juoksija ja edellisenä iltana hänkin kävi lenkillä.

Kati Hiekkapelto on siis kehitellyt suomalaisille rikosromaanien lukijoille uuden sankaritar ja jatkoa on takuuvarmasti luvassa. Anna Fekete on syntyperältään Serbian unkarilainen ja ulkonäöltään hän erottuu maahanmuuttajataustaiseksi. Unkarilainen tynkäperhe oli saanut pakolaisaseman Suomesta Balkanin sotien seurauksena Annan ollessa pieni. Perheenjäsenistä vain Anna on kotoutunut.

Annan työpariksi määrätään vanhempi alkoholisoitunut rikospoliisi Esko Niemi, joka osoittautuu yhteistyöhaluttomaksi, käytökseltään alentavaksi, v-mäiseksi rasistiksi. Annalla ei ole muuta mahdollisuutta kuin yrittää pärjätä.

Näistä aineksista Hiekkapelto lähtee kutomaan rikostutkijan kivistä arkea. Anna uupuu jo alkutaipaleella: juoksut ja liikunta jäävät sikseen, hän alkaa litkiä olutta kuin äijät, vetää tupakkaa ketjussa kaikkialla ja pukeutuu huonosti. Lukijan samaistumishalut karisivat! Mutta Anna on vastuuntuntoinen, älykäs ja kuin rikospoliisiksi luotu. Lukijan on lupa odottaa, että lenkkitossut ja juoksija löytävät taas toisensa.

Kolibrissa, jonka nimen merkitys paljastetaan vasta romaanin loppupuolella, on rinnatusten kaksi juonta: pian aikuistuvan kurditytön kohtalo ja lenkkipolkumurhat, joita alkaa tulla enemmänkin. Molemmat pääjuonteet Hiekkapelto sitoo yhtenäiseksi poliisin arkityöksi. Juoni monimutkaistuu ja vangitsee lukijansa. Tarinoiden punojana Hiekkapelto osoittaa taituruutensa.

Oma suhtautuminen kirjan kahteen pääjuonteeseen on kutakuinkin vastakkainen. Dijarin tarina koskettaa ja loppuratkaisultaan yllättää ja siksi se jatkoi elämäänsä aivoissa lukukokemuksen jälkeenkin. Sarjamurhille ja mysteerisille rituaalimurhille olen allerginen – oli taustalla sitten miten arkista asiaa, kuten mustasukkaisuutta, pettämisiä, kostoa tai mielenvikaisuutta. Niillä mässäilee dekkarikirjailija kuin dekkarikirjailija, Anna Feketen arvostama Åsa Larsson esimerkiksi.

Minulle jokainen sarjamurha- ja rituaalimurhadekkari jää samalla kirjailijan viimeiseksi.

Mutta luotan esikoiskirjailija Kati Hietapeltoon. Luomansa rikostutkija Anna Feketen taustan hän tuntee asuttuaan Serbian unkarilaisalueilla ja työskenneltyään Suomessa maahanmuuttajien opettajana. Erityisluokanopettaja ja esikoiskirjailija Kati Hiekkapellolla on näin vahvat valtit tuoda suomalaiseen kirjallisuuteen jotain raikasta uutta. Kurdityttö Dijarin ovelasti kehitelty tarina on tästä erinomainen näyttö. Se sai minut kirjan luettuani ja kannet kiinni painaessani myhäilemään mielihyvästä.

Epäilemättä rikostutkija Anna Feketa löytää faninsa.

Kati Hietapelto asuu Hailuodossa vanhalla maatilalla miehensä, kolmen lapsensa sekä suuren eläinlauman kanssa ja edustaa näin Hailuodon uutta taiteilijapolvea.

Mainokset
Kategoria(t): Kaunokirjallisuus, Rikosromaani, Viihderomaani Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s