Kai Laitinen muistoissani

Kai LaitinenKotimaisen kirjallisuuden professori Kai Laitinen (1924−2013) kuoli maanantaina 11. maaliskuuta sairastettuaan vuosia. Olin nähnyt hänet viimeisen kerran vuosikymmen sitten, Irma-rouvansa seurassa palaamassa kaupungilta. Näkemisen perusteella oli helppo tunnista häntä näivettävä sairaus. Niin monet terävät aivot kokevat saman kohtalon.

A, alku kuten Aino Kallas. Toimin 1970-luvun lopulla aktiivisesti Suomi-Neuvostoliitto-Seuran osastossani Helsingin Ruoholahdessa. Osasto oli suuri ja vireä. Pidin siellä kahden vuoden ajan kerran kuussa kokoontuvaa kirjallisuuspiiriä, opintokerhoa siis.

Molempina vuosina pyysin Kai Laitisen vierailevaksi luennoitsijaksi kertomaan Aino Kallaksesta. Laitinen oli vuonna 1973 valmistuneen väitöskirjansa Aino Kallas 1897−1921 ylivoimaisesti paras Kallas-tuntija. Aino Kallas eli vuodet 1878−1956, joten väitöskirja rajautuu nuoren Aino Kallaksen (Krohnin) Pietarin, Tarton ja Helsingin vuosiin ennen Oskar Kallaksen nimittämistä itsenäistyneen Viron suurlähettilääksi Lontooseen ja Aino Kallaksen tunnetuimpien novellien syntyä.

Olin liittynyt Friedebert Tuglas -seuraan välittömästi perustamiskeväänä 1983. Kai Laitinen oli seuran perustajia ja kuului johtokuntaan, kunnes keväällä 1986 hänet valittiin Raili Kilven seuraajaksi seuran puheenjohtajaksi. Samana keväänä Eva Lille värväsi minut seuran sihteeriksi. Tiet siis yhtyivät Tuglas-seurassa. Olin kai hitusen imarreltu, että Laitinen muisti minut noiden SNS:n kirjallisuusiltojen puuhanaisena ja mainosti ”aikaansaavaksi”. Neljä sihteerivuottani olivatkin perin hektisiä.

Viro-rautaa taottiin kun se oli kuumaa. Tuglas-seuran puuhakkaat vaikuttajat näkivät tarpeelliseksi Viron kirjallisuutta modernilla tavalla esittelevän diasarjan aikaansaannin, ja minut arvioitiin sopivaksi siihen hommaan. Diasarjan rahoitti Suomen Kulttuurirahasto, jonka anomusten katteena tuli olla painavat puoltajat. Kai Laitinen oli ykkössuosittelija. Sain apurahan ja tein diasarjan. Aiheessa pätevämmiltä, kuten Eva Lilleltä, sain paljon apua, sillä itselläni oli enemmän intoa kuin asiantuntemusta.

Säännöllinen yhteys Kai Laitiseen kesti pari kymmentä vuotta, mutta se pysyy väkevästi mielessä. Laitinen oli huumorintajuinen, joviaali, lämmin, älykäs ja tiesi kulttuurista ja kirjallisuudesta tavattoman paljon. Hän innostui tarinoimaan modernisteista ja suurista kirjallisuuskriitikoista ennen itseään. Ihailin häntä niin tarinoiden kertojana kuin Helsingin Sanomien laajojen kirjallisuusarvioiden kirjoittajanakin.

Näinä maaliskuun viikkoina olen suursiivonnut kotikirjastoamme. Kai Laitinen näkyy myös siellä, suoraan ja välillisesti: Kirjastooni kuuluvat hänen teoksensa Metsästä kaupunkiin, esseitä ja tutkielmia kirjallisuudesta (1984) ja Aino Kallaksen maailma (1978) sekä Kolme naista, kolme kohtaloa, Aino Kallaksen kirjeenvaihtoa Ilona Jalavan ja Helmi Krohnin kanssa vuosina 1884−1913. Ilona Jalava oli Aino Krohnin paras ystävä, Helmi Krohn oli isosisko.

Kun suomalaisten tuppisuisuutta valiteltiin ja penättiin small talk -kykyä, suonenjokinen Kai Laitinen muisti huomauttaa leppeän hyväntuulisesti, että savolaisilla on aina keskustelutaito ollut verissä. Hänellä oli, eikä hänen seurustelutaitonsa koskaan ollut sisällyksetöntä.

Tunnen Kai Laitisen poismenon johdosta surua ja kunnioitusta.

Advertisement
Kategoria(t): Ajankohtaista Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta artikkeliin: Kai Laitinen muistoissani

  1. M. Ollikainen sanoo:

    Tere!

    Kaihan oli edesmenneen äitini serkku. Hänen ansiostaan, mutien kauttta, tosin, olen löytänyt sekä Aino Kallaksen että T.S. Eliotin tuotannon. Tuosta Autio Maa -käännöksestä tiedän Kain kertoman anekdootinkin…

    M.O.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s