Mikael Niemi: Veden viemää

Mikael Niemen kirjassa on jännitystä ja imua.

Mikael Niemen kirjassa on jännitystä ja imua.

Pohjoinen tsunami

Jos Mikael Niemen läpimurto vuonna 2000 romaanilla Populaarimusiikkia Vittulanjängällä olisi jotenkin lipsahtanut väliin, hän olisi murtautunut lukijakunnan tietoisuuteen viimeistään romaanillaan Fallvatten (suom. Veden viemää, Teos 2013).

Läpimurtoromaanin varjo on pitkä, tumma ja myöhemmin julkaistua kohtaan julma. Lukijoille kelpaa enää vain VIELÄ parempaa. Näillä asenteilla – mutta hyvin uteliaana − aloin lukea Jaana Nikulan suomentamaa Niemen uutuusteosta. Sen aiheena on kuvitteellinen pohjoinen tsunami, nykyajassa.

Scifiä siis. Veden viemää kuuluu samaan kirjalliseen seuraan kuin vaikkapa Risto Isomäen Sarasfatin hiekkaa.

Niemen kielellinen ja juonellinen tsunami vyöryi ylitseni. Luin kirjan ahnaasti ja havainnoin tavan takaa elimistöni jännityksen. Vaikka kirjassa on liki 300 sivua, kielikuvat pysyvät tuoreina ja osuvina. Tunnistin hyvin vähän kerronnallista tyhjäkäyntiä, sellaista on kirjan loppupuolella muttei häiritsevässä mitassa.

Aihe on loistava. Tapaninpäivänä 2004 Kaakkois-Aasian rannikon yli pyyhki ennen kokematon tsunami tuhoten ja tappaen katastrofaalisella voimallaan. Puolitoista vuotta myöhemmin hurrigani Katrina iski Yhdysvaltain etelärannikolle ja hyökyaalto mursi New Orleansin suojana olevan padon. 80 prosenttia jättikaupungista jäi veden alle. Onnettomuus oli tuhoisin Yhdysvaltain historiassa.

Voisiko jotain vastaavaa tapahtua Ruotsissa, jonka suuret koskiset joet on valjastettu padoin ja voimalaitoksin jauhamaan hyvinvointia ja sähköä ja vesivarantoja on koottu suuriksi tekoaltaiksi? Korkeusero Norjan ja Ruotsin väliseltä vuoristoköliltä Pohjanlahteen on liki kaksi kilometriä. Yksin mahtavassa Luulajassa on portaittaisia patopengerryksiä useita.

Liikkeelle päässeiden vesimassojen murskaava voima moninkertaistuisi matkan varrella. Siitä Mikael Niemi kirjoittaa.

Lukiessani Veden viemää siivosin myös lastenkirjastoamme. Käsiini osui Ruotsista kauan sitten ostamani kuvakirja Vild Hussens bragd, joka osui hauskasti Niemen kirjan aihepiiriin. Harvaanasuttu Norrbotten on nimittäin kokenut katastrofin kerran aiemmin, vuonna 1796, kun yritys rinnakkaisen vesiuoman rakentamiseksi Indalsälvin kolmekymmenmetriselle Stora falletille (nykyiselle Döda falletille) epäonnistui ja joki repäisi väkivalloin itselleen uuden uoman. Epäonninen, mutta nerokas sundsvallilainen kauppias Magnus Huss (http://sv.wikipedia.org/wiki/Magnus_Huss) jäi Ruotsin historiaan.

Mikael Niemen jännitysromaanissa tapahtumat alkaessa on satanut viikko- ja kuukausikaupalla. Kaikki lilluu märkänä ja taivas itkee. Tekoaltaiden paineita on pyritty alentamaan juoksutuksin. Sitten ylimmässä padossa tulee murtuma. Murtuman huomanneet naiset ovat huono-onnisia. Kastunut kännykkä ei toimi ja yrityksestä lainata toimiva puhelin velvoitetyöllistetyltä psykopaatilta Barney Lundmarkilta johtaa painajaismaiseen tapahtumasarjaan onnettomin mahdollisin seurauksin.

Niemi seuraa onnettomuusalueella muutaman ihmisen pelastautumisyritystä ja lukijan henkeä salpaavaa, sekuntipelistä taistelua elämästään, kekseliäisyyttä, omien voimien ja kivunsiedon viemistä äärimmilleen, sankaruutta ja suurta raukkamaisuutta. Kaikkea löytyy äärilaitoihin asti, sillä katastrofi nostaa pintaan ihmisessä niin petomaisen raakuuden kuin ihmisyydenkin.

Suomenkielisen laitoksen kannessa loiskuu kirkas vesi. Kannen suunnittelija olisi kannattanut lukea kirja tai kirjaa ensin. Vesimassat huuhtovat mukanaan maa-ainekset, mullan ja liejun, roskat ja rojut, tuhoutuvien rantametsien tukkipuut ovat kuin tulitikkuja, rakennukset jauhautuvat säleiksi ja vyöryvät vesimassat ovat täynnä pirstoutuneita oksankarahkoja. Niemi kuvaa vyöryä milloin mustaksi, milloin oksennuksen väriseksi – ja hyytävän kylmäksi, sietämättömän kylmäksi.

Kirjailija ei mässäile kuolonuhreilla, mutta raakoja asioita kirjassa tapahtuu, yksityiskohtaisestikin kuvattuina. Niemi ei säästä lukijaansa ja hyvä niin. Hän kuvaa veden hirveää voimaa ja pienten ihmisten ratkaisuja heidän yrityksessään pelastaa henkiriepunsa ja auttaa satunnaisia muita.

Kielikuvat ovat tuoreita ja osuvia. Nuori, raskaana oleva Lovisa pakenee autostaan tukevaksi tietämänsä rakennuksen katolle, kunnes oviaukosta murtautunut kaatunut mänty vääntää rakennuksen rikki:

”Hän takertui törröttävien naulojen ja kattopellin repaleiden keskelle. Iho raapiutui rikki ja hän näki verta muttei tuntenut kipua, vain pelkoa, puhdasta valkoista kauhua.”

Adolf Pavval pakenee tukevalla Saabillaan, mutta yrittäessään pysäyttää pahaa aavistamatonta vastaan ajajaa tärkeät sekunnit ovat huvenneet ja tumma hyöky tavoittaa:

”… joka suunnalta kuului mylvintää, mustaa pahoinvoivaa huutoa kuin olisi istunut keskellä juoppoa joka oksensi pitkään ja ähisten. Pää retkahti eteen ja taakse, oli mahdotonta pysytellä paikallaan. Kuului voimakkaita potkuja autonpeltiä vasten, aivan kuin joku olisi halunnut sisään, samalla tuntui kuin hän olisi ollut kahvimyllyssä, pienenä kovana papuna terävien terien välissä.”

Niemi kuvaa taidokkaasti katastrofihälytyksen viivästymistä ja sen seurauksia, radioiden ja kännyköiden mykistymistä, ihmisten tietämättömyyttä, huhuja ja epäuskoa Luulajan alajuoksulla, missä joki vielä virtaa rauhallisena, ja lopulta kaaosta, kun ihmiset pyrkivät autoillaan pakosalle.

Veden viemää on kauhukirja suuronnettomuudesta, joka voisi olla mahdollinen (?). Mutta se on myös taitavasti kirjoitettu kuvaus inhimillisestä luonnosta. Ihmisten ratkaisujen ja käyttäytymisen skaala on laaja. Kuka uskaltaisi yrittää sijoittaa itsensä sille?

Advertisements
Kategoria(t): Kaunokirjallisuus, Scifi Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s