David Nicholls: Kaikki peliin

Kaikki peliin

David Nicholls: Kaikki peliin. Otava 2012, 414 sivua.

Rakastunut sipeltäjä

Brian on työväenluokkaisen yksinhuoltajaäidin aikuistuva vesa. Ulkonäköä hänellä on kohtuullisesti ja älliä siinä määrin, että hän on selvittänyt itsensä luokkarajojen yli yliopistoon, opiskelemaan kevyehkösti runoutta ja kirjallisuutta. Briania odottaa huumaava itsenäinen elämä poissa äidin valvontareviiriltä.

Paras kaveri Spencer on perusjuntti, jonka kanssa on voinut juoda nupin täyteen, harrastaa päätöntä kohellusta ja heittää hetulaa. Koulunsa kesken jättänyt Spencer jää loma-ajan kamuksi.

Opiskelijamaailmaan Brian sukeltaa vauhdikkaasti, vaikka taskuun jää ensimmäisen opiskelijaillanvieton jäljiltä vaivaiset kolme puntaa. Niillä tulisi selvitä opintolainan saantiin saakka. Duunariäidin pojalleen luovuttamat punnat oli vaivalla ansaitut.

Ensimmäisestä opiskelijabileistä lähtien Brian on rakastunut kukkopoika. Vaaleakutrinen Alice on yläluokkainen, viehättävä ja sosiaalinen, seurueiden keskipiste ja katseiden vangitsija. Brian panee kaiken peliin tehdäkseen vaikutuksen. Yksi keino on hämmästyttää tietomäärällä ja yleissivistyksellä. Brian hakeutuu yliopistojen välisen televisiotietovisan edustusjoukkueeseen, sillä sinne pyrkii myös Alice.

Kynttilän valossa nautitun (Brianin tarjoaman) ravintolaillallisen on määrä kohentaa asemia Alicen avarassa sydämessä. Ylimääräisen viinipullon jälkeen Brianin taskussa on tuskin bussilipun hintaa. Ja sitten Spencer, nyrkillä asioita selvittämään tottunut juntti, ilmestyy kyläilemään eikä tyydy odottelemaan opiskelijakämpillä.

Kyseessä on brittinäyttelijän, elokuvakäsikirjoittajan ja kirjailijan David Nichollsin esikoisromaani Starter for Ten (2003), joka ilmestyi viime kesäkuussa suomeksi nimellä Kaikki peliin. Näppärä, hulvaton suomennos on Sauli Santikon. Oli kulunut vain runsas puoli vuotta siitä, kun ensimmäinen Nicholls-suomennos ilmestyi kirjamarkkinoille – romaani Sinä päivänä (Otava 2011; One Day, 2009).

Viidakkorumpu oli siis tehnyt tehtävänsä. Kustantaja takoi rautaa vielä kun se oli kuuma. On se yhä.

Wikipediasta käy ilmi, että molemmista romaaneista on myös tehty elokuva. Teatteria ja draamaa opiskellut Nicholls on ansioitunut juuri käsikirjoitusten kirjoittajana. Yhden hänen käsikirjoittamansa elokuvan, And When Did You Last See Your Father? (2008) tähditti itse Collin Firth. Saattaisinpa katsoa, jos kohdalle osuisivat.

Nichollsin tenhoavuus on taidossa suoltaa naljailevaa, tiivistä ja psykologisesti osuvaa dialogia kuvattavinaan nykypäivän nuoret aikuiset, joille seestynyt elämä on vielä kaukainen unelma tai etäinen painajainen. Rakastumiset, amatöörimäiset pariutumisriitit, itsenäisen elämän opiskelu ja oman tien etsintä sosiaalistumisen kautta ovat perusaineksia. Jokaisen nuoren läpikäymiä asioita siis.

Ja noloja mokia syntyy. Lukijassa vuorottelevat kiukku, uteliaisuutta kannatteleva jännitys ja pulppuava nauru.  Nicholls kuvaa taitavasti nuoren naisen ja miehen keskinäistä ystävyyttä ja seksuaalista vetovoimaa, kun välissä on Englannin mitalla sosiaalista kuilua ja brittiläisiä kulttuurieroja.

Molemmissa kirjoissa sivuosassa on myös Kuningas Alkoholi. Molempien suomennettujen kirjojen miespäähenkilöt valuttavat olutta ja teräviäkin kurkusta alas sangen pidikkeettömästi, henkilökohtaiseksi ja sosiaaliseksi ongelmaksi asti.

Brian oppii, jonkin verran kirjallisuutta ja runoutta, enemmän ehkä elämää itseään – kantapään kautta.

Olen Nicholls-koukussa. Lisää kelpaisi. Keski-ikäistyvän David Nichollsin tuotanto hivuttautunee jatkossa kirjailijan ikääntymisen myötä keski-ikäistyneiden ihmissuhdekompasteluihin, sillä silloinkin osataan ajaa kurveissa pusikkoon.

David Nicholls: Sinä päivänä. Blogi Annelin kirjoissa 17.5.2012:

http://www.sivistys.net/vanhoja_osastoja/annelin_kirjoissa/nichollsia_ja_muita_tormailyja_.html

 

Kategoria(t): Kaunokirjallisuus Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s