Kadonnut ranta

Kadonnut ranta

Tiina Laitila Kälvemark, Tukholmassa asuva suomalaistoimittaja kuvaa esikoisessaan, novellikokoelmassa Kadonnut ranta (WSOY 2012), miten toiseen kulttuuriin muuttaneet hakevat koko elämänsä ajan kiintopistettä ja lujaa maaperän uudessa elämässään.

Vaikka ”kansankodin” uuskansalainen sopeutuu päällisin puolin hyvin, kuljettaa hän persoonassaan aina myös entistä elämäänsä ja vanhaa kotimaataan.

Suomalaisittain jyrkintä elämänmuutos on ollut suurissa ikäluokissa: heistä useimmat elivät lapsuutensa ja nuoruutensa pikkutilallisten lapsina Pohjois- ja Itä-Suomessa, hyvin niukoissa ja köyhissä oloissa. Ruotsiin he lähtivät työn perässä, perheellistyivät ja useimmat jäivät sille tielleen.

Laitila Kälvemark itse syntyi vuonna 1970 Pohjois-Pohjanmaalla Kärsämäellä, alle kolmen tuhannen asukkaan keskustalaisessa kunnassa, joka netissä mainostaa itseään onnellisen asumisen ja yrittäjyyden kunnaksi. Tiina Laitila lähti koulun jälkeen maailmalle, Pariisin, Amsterdamin ja Upsalan kautta Tukholmaan, toimittajaksi.

Mutta juuret jäivät, sillä muuten ei syntyisi Ruotsiin töihin muuttaneen Paulin tarinaa, Neljän hengen hytti.

Kärsämäkisyys ei kulu ihmisestä koskaan. Hän saa sahata Ruotsin ja Suomen väliä elämänsä loppuun asti. Käyttää kaikki lomapäivät ja vapaapäivät ja komppipäivät tässä saatanan paatissa keikkumiseen. Muovikuoripatonkien murenteluun ABC-asemilla. Tankkaamiseen ja pakkaamiseen ja purkamiseen ja pakkaamiseen ja purkamiseen. Voi perkeleen perkele. Rusketusraidat saa unohtaa, koska tämä poika viettää lomansa Kärsämäellä!

Novellissa Vierailuaika valkovenäläisen Elenan kanssa avioitunut Vesa kulkee ratkaisussaan vastavirtaan. Hän on maalle paluumuuttaja, ei järki-, vaan tunnesyistä. Ikään kuin Vesan selässä olisi kuminaru, joka vetää sitä suuremmalla vastavoimalla takaisin, mitä etäämmälle etääntyjä yrittää. Isä, joka miehuudessaan liiskasi aran poikansa, tekee nyt kuolemaa sairaalassa.

Hän oli ottanut kauppakirjat esille ruskeasta kirjekuoresta. ”Ostin sitten Suvannon takaisin. Siltä Räisäseltä. Tämän verran maksoin.” Hän oli vienyt paperit lähelle isän kasvoja ja osoittanut summaa. Hän oli ottanut kuulakärkikynän taskustaan ja alleviivannut numerot. Kädet olivat tärisseet ja viivasta oli tullut sahalaitainen… Isä ei ollut vastannut, tietenkään, mutta Vesasta tuntui, että hän oli ymmärtänyt. Silmät olivat olleet puoliksi auki ja huulet nytkähdelleet. Hän oli melkein kuullut isän ajatukset. Tyhmän tempun teit. Laho vanha röttelö ja mahottoman märät pellot…

Niminovellissa Kadonnut ranta vastavihitty aviopari, suomalainen Sakari ja ruotsalainen Anne ovat saapuneet häämatkalle kauniiseen mutta jumalan hylkäämään rutiköyhään Sansibariin, kun Anne katoaa. Katoaminen jää yrityksistä huolimatta selvittämättä. Takautuvassa kerronnassa käy ilmi, etteivät kaikki asiat kulttuurisesti eritavalla ajattelevan nuoren parin välillä olleet ihan mallillaan.

Niminovellissa on kosolti draaman tajua.

Novellissa Korurasia puolalainen maahanmuuttaja siivoaa ruotsalaisen nousukasperheen kotia ja joutuu ratkaisemaan, miten suhtautua luottamukseen ja epäluottamukseen liittyviin hienovaraisiin merkkeihin. Novellissa Legoland turkkilainen Rashid kokeilee konstin jos toisenkin selvitäkseen pitsapaikassaan, jonka ohi autot huristavat ja jonka miltei ainoita asiakkaita ovat Legolandista Ruotsin kautta palaavat kesälomailevat suomalaiset lapsiperheet.

Novelleissa Pimennysverho, Jänis, Valkoinen huone ja Kartta päähenkilö, nainen, on tasapainottomassa tilassa, riekaleinen ja hajoamassa. Elämä ei ole hallinnassa, migreeni repii aivoja, avioliitto on säpäleinä, aviomiehellä on toinen nainen tai vauva on syntynyt kuolleena. Koskettavin tarinoista on Jänis.

Tiina Laitila Kälvemarkilla on draaman taju ja hänen suomen kielensä on tarkkaa ja ilmaisuvoimaista. Pidän selvänä, ettei hän jää yhden kirjan kirjailijaksi. Maahanmuuttajuus on kaunokirjallisuuden aihepiiri, joka vasta tekee meillä Suomessa tuloaan.

Kuva | Kategoria(t): Kaunokirjallisuus Avainsana(t): . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s